ΗΠΑ: Διπλωμάτες μας έχουν εμπλακεί με Ελλάδα-Τουρκία για αποκλιμάκωση: Όχι άλλες εντάσεις…

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. State Department photo by Freddie Everett




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με γραπτή δήλωσή του, που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιβεβαίωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν εμπλακεί με τις κυβερνήσεις στην Αθήνα και την Άγκυρα και τις ενθαρρύνουν να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ τους.

Αναφέρει: Τις «ενθαρρύνουμε να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από κάθε ενέργεια που κινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με την γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως δήλωσε επανειλημμένα ο κ. Πομπέο «οι διπλωμάτες μας προσπαθούν κάθε μέρα να δημιουργήσουν συνθήκες όπου οι χώρες μπορούν να μιλούν και να ξεκινήσουν διάλογο και να λύσουν τις διαφωνίες τους με ειρηνικό τρόπο».

Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υποβάλαμε την εξής ερώτηση:

  • Είναι δυνατόν να μας πείτε εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα και την Τουρκία να αποσυμπιέσουν την ένταση μεταξύ τους;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες «συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Σημειώνουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, συνομιλώντας την Πέμπτη με τη συνάδελφο του Σκάι και της Καθημερινής, Κατερίνα Σώκου (ΕΔΩ) και άλλους διαπιστευμένους ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει παρέμβαση και από τον ίδιο για αποκλιμάκωση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Είχε προηγηθεί η έκκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον κ. Τραμπ να παρέμβει προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου (ΕΔΩ), αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε μετά τη συνάντηση του κ. Τραμπ με τον κ. Μητσοτάκη, τα εξής:

  • «Είμαστε ανήσυχοι για την ανακήρυξη οικονομικής ζώνης από την Τουρκία και τη Λιβύη. Ακούσαμε όμως κι από τον κ. Μητσοτάκη την επιθυμία για διπλωματία με την Τουρκία. Ο Πρόεδρος πάντα το υποστηρίζει. Οι άνθρωποί μας επί του εδάφους εργάζονται για να το διευκολύνουν. Είναι κάτι που θέλουμε να δούμε να αναπτύσσεται στους επόμενους δυο μήνες».

Όλη η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακολουθεί:

  • «Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται (engage) συνεχώς με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών καναλιών.
  • Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από κάθε ενέργεια που κινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Όπως είπε ο υπουργός (Πομπέο): «Οι διπλωμάτες μας προσπαθούν κάθε μέρα να δημιουργήσουν συνθήκες όπου οι χώρες μπορούν να μιλούν και να ξεκινήσουν διάλογο και να λύσουν τις διαφωνίες τους με ειρηνικό τρόπο … Μια επιτυχημένη Τουρκία, μια αναπτυσσόμενη, ευημερούσα, οικονομικά ακμάζουσα Τουρκία είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους μας και εργαζόμαστε επιμελώς για να προσπαθήσουμε καταλήξουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

The following is on background, attributable to a Department of State spokesperson:

  • “We are aware of these reports. The United States continually engages with the governments of Greece and Turkey to encourage de-escalation through diplomatic channels.
  • We continue to urge our NATO Allies, Greece and Turkey to work together to maintain peace and security in the region. We encourage states to resolve their disputes peacefully in accordance with international law and call on all parties to refrain from all actions that risk heightening tensions in the Eastern Mediterranean.
  • As the Secretary has said: “Our diplomats are out every day trying to create conditions where countries can talk and engage in dialogue and resolve their disputes in a peaceful way…A successful Turkey, a growing, prosperous, economically thriving Turkey is important for not only Greece but for all of us and we work diligently to try and deliver that set of outcomes.” [Interview with Skai TV October 7, 2019]

Αξιωματούχος Λευκού Οίκου: Εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε ελληνοτουρκική διπλωματική προσέγγιση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: