Αξιωματούχος Λευκού Οίκου: Εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε ελληνοτουρκική διπλωματική προσέγγιση

File Photo: Ο Λευκός Οίκος. Φωτογραφία HellasJournal.Com




«Αποκορύφωμα των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων» χαρακτήρισε την χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη και Τραμπ, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ενημερώνοντας μέσω τηλεδιάσκεψης παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

«Ήταν μία από τις καλύτερες συναντήσεις που έχω παρακολουθήσει, φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, σύμφωνα με δήλωση ενός από τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι δύο ηγέτες αντιμετώπισαν «κοιτάζοντας στα μάτια» τα θέματα των διμερών τους σχέσεων, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα.

  • «Έχουμε μία φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση η οποία θέλει να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις», τόνισε, τονίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος της περιοχής.
  • Αναφέρθηκε επίσης στην στενή αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ και στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναβαθμίσει με τη βοήθεια των ΗΠΑ τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεών της.

Για το θέμα του Ιράν, ο αξιωματούχος είπε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός κατανόησε πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι πλήρως υποστηρικτική. Τόνισε επίσης τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας.

«Ανέφεραν ότι αντιλαμβάνονται τους λόγους που αναλάβαμε δράση και συνεχίζουν να μας βοηθούν διπλωματικά, με όλα τα μέρη της περιοχής. Το καλωσορίζουμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε στενή συνεργασία».

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις της Άγκυρας, ο αξιωματούχος – σύμφωνα με όσα ανέφερε συμμετέχων στην τηλεδιάσκεψη – επιβεβαίωσε ότι αποτέλεσαν αντικείμενο της συνομιλίας Μητσοτάκη – Τραμπ, μαζί με το Kυπριακό και το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης.

  • «Είμαστε ανήσυχοι για την ανακήρυξη οικονομικής ζώνης από την Τουρκία και τη Λιβύη. Ακούσαμε όμως κι από τον κ. Μητσοτάκη την επιθυμία για διπλωματία με την Τουρκία. Ο Πρόεδρος πάντα το υποστηρίζει. Οι άνθρωποί μας επί του εδάφους εργάζονται για να το διευκολύνουν. Είναι κάτι που θέλουμε να δούμε να αναπτύσσεται στους επόμενους δυο μήνες».

Ό ίδιο ο Πρόεδρος Τραμπ, όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αν προτίθεται να ζητήσει από τον Πρόεδρο Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, είπε: «Όταν μιλάμε για τη Λιβύη, συζητάμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, συζητάμε με πολλές άλλες χώρες. Μόλις μίλησα με την Καγκελάριο της Γερμανίας και συζητήσαμε ειδικά για το θέμα αυτό – τη Λιβύη και τι συμβαίνει. Θα μιλήσουμε με τη Ρωσία, καθώς εμπλέκονται. Πολλές χώρες εμπλέκονται σε σχέση με τη Λιβύη. Και είναι, τώρα, ένα χάος».

Ο Πρόεδρος Τραμπ είπε πως πολλές χώρες που θέλουν να μάθουν τη θέση των ΗΠΑ και “γνωρίζουν πού βρισκόμαστε. Έχουμε μια πολύ ξεχωριστή στάση. Και έχουμε οργανώσει συναντήσεις και θα δούμε αν μπορούμε να επεξεργαστούμε κάποιο σχέδιο ειρήνευσης», πρόσθεσε.

  • Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και ζήτησε τη στήριξη του Προέδρου Τραμπ.
  • «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ουσιαστικά προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μια περιοχή που είναι ήδη ιδιαίτερα προβληματική», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Γι `αυτό”, συνέχισε, “προσβλέπουμε πάρα πολύ την υποστήριξή σας για να βεβαιωθούμε ότι αυτού του είδους οι προκλητικές συμφωνίες δεν θα τεθούν τεθεί σε εφαρμογή. Και νομίζω ότι πρέπει γενικά να απέχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο από κάθε είδους δραστηριότητα που αναζωπυρώνει τα πάθη και που δεν προωθεί την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Επομένως, προσβλέπουμε πολύ στην υποστήριξή σας σε αυτό το θέμα, διότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μου», είπε ο Πρωθυπουργός.

ΚΥΠΕ-Απόστολος Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/Ουάσιγκτον 08/01/2020 06:56

Ιδού τι προέκυψε από τη συνάντηση του Λευκού Οίκου: Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν μία μεγάλη πρωτοβουλία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: