Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την Τουρκία για το μνημόνιο με τη Λιβύη: Αντιτίθεται στο Διεθνές Δίκαιο

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και η σύζυγός του Σούζαν φτάνουν στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας. State Department photo by Ron Przysucha




Προκλητικό χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA), αναγνωρίζοντας ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί αντιτίθενται στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με τις χερσαίες περιοχές όσον αφορά την ΑΟΖ και την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πέτρου Κασφίκη, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «οι αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων κρατών είναι μη βοηθητικά προκλητικές. Επιπλέον, σε αντίθεση με όσα έχει προτείνει η Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά έχουν γενικά δικαίωμα στην ΑΟΖ και στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία περιοχή».

  • Υπό αυτό το πρίσμα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι η ανακοίνωση της υπογραφής του μνημονίου «έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, είναι αντιπαραγωγική και προκλητική». Μάλιστα, υπενθύμισε ότι το μνημόνιο κατανόησης δεν συνυπολογίζει τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων κρατών, καθώς περιλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές οι οποίες διεκδικούνται από την Ελλάδα.

«Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης αλληλεπικαλυπτόμενες θαλάσσιες διεκδικήσεις στη περιοχή που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση. Ως πάγια πολιτική, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός εκπρόσωπος εξήγησε ότι παρόλο που οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν γενικά θέση για τις διαφορές θαλάσσιας δικαιοδοσίας άλλων κρατών, στη συγκεκριμένη περίπτωση καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν κάθε ενέργεια που ελλοχεύει τον κίνδυνο να αυξήσει τις εντάσεις σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή για την ανατολική Μεσόγειο.

  • Μάλιστα εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις «καταδεικνύουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προς λύση προϊόν διαπραγμάτευσης».
  • Αναφορικά με το αν το μνημόνιο κατανόησης εκθέτει την Τουρκία στον κίνδυνο των αμερικανικών κυρώσεων που προβλέπονται στο προεδρικό διάταγμα του 2016 για τη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προβαίνουν σε προεπισκόπηση ούτε προδικάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν περί κυρώσεων».

Μετά την τοποθέτηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, στέλεχος του ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον υπενθύμισε τη σχετική τοποθέτηση που είχε κάνει πριν από δύο χρόνια ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως εξήγησε, ο αξιωματούχος είχε πει κατά τη διάρκεια κλειστής ενημέρωσης στους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αφήσουν την Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς η Κίνα παρακολουθεί τις αμερικανικές αντιδράσεις σε θέματα του δικαίου της θάλασσας, τα οποία έχουν αντίκτυπο στις διενέξεις που αφορούν την Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Εξαιρετική η συνάντηση με Δένδια: Ανάρτηση του Αμερικανού πρέσβη Πάιατ στο Twitter

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: