Οι ΗΠΑ έχουν πολεμικά πλοία στην περιοχή μας, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας: Όλη η συνέντευξη στο OPEN

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την παρουσιάστρια Φαίη Μαυραγάνη. Φωτογραφία Via OPEN TV




(Οι Αμερικανοί) “έχουν πολεμικά πλοία στην περιοχή, υπάρχει μεγάλο υποβρύχιο στη Σούδα. Εγώ είπα ότι υπάρχει κι άλλο αμερικανικό σκάφος χτες τουλάχιστον, σήμερα, είναι στα ελληνικά χωρικά ύδατα”.

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας με την παρουσιάστρια της εκπομπής του OPEN TV “Τώρα Ότι Συμβαίνει”, Φαίη Μαυραγάνη.

Πρόσθεσε τα εξής:

“Κατά συνέπεια, οι Αμερικανοί έχουν ένα ρόλο να παίξουν. Στο βαθμό που το θέλουν και το καταλαβαίνουν και στο βαθμό που τους εξηγήθηκε και από τον Πρωθυπουργό το πώς η Ελλάδα βλέπει τα πράγματα, κάθε δική τους παρουσία είναι καλοδεχούμενη στο πλαίσιο που έχουμε συζητήσει.

  • Εγώ λέω ότι κάθε προσπάθεια αλληλοκατανόησης στην περιοχή, είναι κάτι το θετικό και επίσης η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή. Πως τον έχει αναγνωρίσει; Με την υπογραφή της MDCA, της αμυντικής συμφωνίας. Εμείς θεωρούμε την Αμερική φίλη και σύμμαχο χώρα.

Έχουμε πετύχει τη διεύρυνση του αποτυπώματός της στην χώρα μας, έχουμε μάλιστα πετύχει κατά την άποψή μας την πολύ σημαντική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αλεξανδρούπολη, χαιρόμαστε που οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαβαίνουν την ιδιαιτερότητα της περιοχής, καταλαβαίνουν τη σημαντικότητα του ρόλου της Ελλάδας και είναι διατεθειμένες να έχουν ένα ρόλο στην αλληλοκατανόηση στην περιοχή”.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΦΑΙΗΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ ΣΤΟ OPEN

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Πάμε να καλημερίσουμε τον κ. Δένδια, κύριε Υπουργέ καλή σας μέρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα. Καλημέρα στους τηλεθεατές σας.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Από την Ουάσιγκτον στο Κάιρο, από το Κάιρο στις Βρυξέλλες. Χιλιάδες χιλιόμετρα σε τρεις – τέσσερις μέρες! Να μας πείτε τι βγήκε απ’ όλες αυτές τις διπλωματικές επαφές, για να πάμε και σε αυτό που έθεσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, δεν ξέρω αν τον ακούσατε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Άκουσα το τέλος και θέλω να παρατηρήσω ότι ο κ. Ιγνατίου έκανε μια εξαιρετικά εύστοχη ερώτηση κατά την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, στον Πρόεδρο Trump, όσον αφορά τον τρόπο που η Τουρκία πολιτεύεται και κατά τούτο απλώς θα ήθελα να το σημειώσω.

Προφανώς δεν είμαστε γραφείο ταξιδίων και δεν είμαστε οργανωτές εκδρομών. Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα πλαίσιο και το πλαίσιο αυτό είναι η δημιουργία μιας κατανόησης μεταξύ μιας ομάδας κρατών, που σε συγκεκριμένα ζητήματα έχουν κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να διεξάγονται τα πράγματα στην περιοχή.

Και αναφέρομαι κατ’ αρχήν σε σημαντικές χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε αραβικές χώρες της Μεσογείου όπως η Αίγυπτος, στην Ιορδανία, στο Ισραήλ και από εκεί και πέρα στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Γαλλία, στην Ιταλία. Όλη αυτή η δραστηριότητα δημιουργεί μια κοινότητα αντιλήψεων, αυτή την κοινότητα αντιλήψεων, παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο Trump.

Και πρέπει να σας πω ότι, όχι μόνο δεν υπήρξε αντίλογος, υπήρξε κατανόηση για τον τρόπο που η ελληνική πλευρά βλέπει τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή, ή αν θέλετε, αντίστοιχα για το ότι ο τρόπος που πολιτεύεται η Τουρκία στην περιοχή, δεν βοηθάει την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής. Λειτουργεί σαν παράγων αποσταθεροποίησης.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Να σταθούμε σε αυτό το τελευταίο κ. Υπουργέ. Μας είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες – και εσείς μπορείτε να μας το επιβεβαιώσετε διότι ήσασταν κι εσείς μέσα …

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επειδή ήμουν μέσα από τις πόρτες.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Ακριβώς ήσασταν μέσα από τις πόρτες, οπότε κάτι παραπάνω από εμάς θα ξέρετε. Υπήρξε η πρωτοβουλία Pompeo με παρότρυνση Trump. Θέλετε να μας εξηγήσετε ακριβώς λίγο πως έγινε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επειδή δεν υπάρχει ανακοινωμένη πρωτοβουλία – και δεν έχει κοινοποιηθεί σαν τέτοια – των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα πάω πολύ μακριά σε αυτή τη συζήτηση. Εγώ λέω ότι κάθε προσπάθεια διεύρυνσης της κατανόησης είναι καλοδεχούμενη στην περιοχή. Εμείς οι ίδιοι διεξάγουμε διάλογο με την Τουρκία. Xθες ο Γενικός Γραμματέας, ο κ. Δεμίρης, ήταν στην Άγκυρα, όπου έγινε μια συζήτηση με τον ομόλογό του και πρέπει να σας πω ότι και το κλίμα της συνάντησης δεν ήταν κακό. Δηλαδή, εγώ περίμενα ότι θα αντιμετώπιζε μια πολύ πιο οξεία τουρκική τοποθέτηση και είδα στις πρώτες πληροφορίες που μου εστάλησαν, γιατί εγώ ήμουν στις Βρυξέλλες, ότι η τουρκική τοποθέτηση είχε στοιχεία λογικής. Τώρα αυτά θα τα επεξεργαστούμε και θα τα συζητήσουμε.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Για να το δούμε και να τα πάρουμε λίγο με τη σειρά, να επιμείνω λίγο εγώ αν μου επιτρέπετε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ό,τι οδηγεί σε αποκλιμάκωση έχει σημασία. Παρακαλώ, τη δουλειά σας κάνετε, κι εγώ τη δική μου.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Η πρωτοβουλία αυτή Pompeo πώς σχολιάζεται από εσάς, πως την κρίνετε και τι έχουμε να περιμένουμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θα έβαζα τίτλο. Ξέρετε, οι τίτλοι δημιουργούν και βάρη και τα βάρη δημιουργούν και δυσκολίες ότι η κάθε πλευρά αποκτά ρόλο, από εκεί και πέρα είναι καλύτερα να αφήνουμε τα πράγματα λίγο πιο… Εγώ λέω ότι κάθε προσπάθεια αλληλοκατανόησης στην περιοχή, είναι κάτι το θετικό και επίσης η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή. Πως τον έχει αναγνωρίσει; Με την υπογραφή της MDCA, της αμυντικής συμφωνίας. Εμείς θεωρούμε την Αμερική φίλη και σύμμαχο χώρα.

Έχουμε πετύχει τη διεύρυνση του αποτυπώματός της στην χώρα μας, έχουμε μάλιστα πετύχει κατά την άποψή μας την πολύ σημαντική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αλεξανδρούπολη, χαιρόμαστε που οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαβαίνουν την ιδιαιτερότητα της περιοχής, καταλαβαίνουν τη σημαντικότητα του ρόλου της Ελλάδας και είναι διατεθειμένες να έχουν ένα ρόλο στην αλληλοκατανόηση στην περιοχή.

Έχουν πολεμικά πλοία στην περιοχή, υπάρχει μεγάλο υποβρύχιο στη Σούδα. Εγώ είπα ότι υπάρχει κι άλλο αμερικανικό σκάφος χτες τουλάχιστον, σήμερα, είναι στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κατά συνέπεια, οι Αμερικανοί έχουν ένα ρόλο να παίξουν. Στο βαθμό που το θέλουν και το καταλαβαίνουν και στο βαθμό που τους εξηγήθηκε και από τον Πρωθυπουργό το πώς η Ελλάδα βλέπει τα πράγματα, κάθε δική τους παρουσία είναι καλοδεχούμενη στο πλαίσιο που έχουμε συζητήσει.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Πριν πάμε και στα της αμυντικής συμφωνίας και στο πρόγραμμα και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και από το ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να μείνουμε λίγο ακόμη στη συνάντηση αυτή. Θα ήθελα να μου πείτε τι προέκυψε από αυτή τη συνάντηση και πως σχολιάζετε το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για φιάσκο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρετε, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν μπαίνω στο «τριπάκι» της κομματικής αντιπαράθεσης, άσπρο – μαύρο, καλό – κακό, όπως βολεύει τα δικά μας εσωτερικά στοιχεία κομματικής αντιπαράθεσης. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό, λάθος έκανε κατά την άποψή μου ο ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκε έτσι.

Προφανώς δεν πρόκειται για φιάσκο. Εντάσσεται σε ένα σχεδιασμό, προφανώς δεν πρόκειται για κανένα φιάσκο. Η επίσκεψη Μητσοτάκη εντάσσεται σε ένα σχεδιασμό παρουσίασης των θέσεων της ελληνικής πλευράς, της διατυπωμένης και ακολουθούμενης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στον Πρόεδρο Trump και στην ηγετική ομάδα, η οποία παρίστατο.

Ο Πρόεδρος Trump δεν είδε τον κ. Μητσοτάκη μόνος του, ήταν εκεί και ο Αντιπρόεδρος ο κ. Pence και ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Pompeo, ο οποίος πια μπορεί να χαρακτηριστεί φίλος μας, τον έχουμε δει τόσες φορές. Eπίσης ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ο κ. Ο’ Brien. Θυμάστε, όταν είχα πάει εγώ στον Λευκό Οίκο είχα δει τον Bolton, τον προηγούμενο Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Ναι, το θυμόμαστε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η επαφή που αποκτήσαμε προσωπικά με τον κ. Ο’ Brien έχει μια σημασία, γιατί ξέρουμε ποιος είναι, του έχουμε μιλήσει. Τους είπε ο Πρωθυπουργός την άποψή μας, πως βλέπουμε τα πράγματα και βρήκαμε κατανόηση σε αυτό το πράγμα και βρήκαμε και θετικές δηλώσεις και για την οικονομία, αλλά και ένα ευρύτερο κλίμα.

Και να σας πω τώρα την αλήθεια; Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απέναντί μας, δεν θα γίνονταν ποτέ ούτε οι δηλώσεις για την οικονομία. Έχετε δει τον Πρόεδρο Trump να βγαίνει να κάνει τέτοιες δηλώσεις ή τον Mike Pompeo για την οικονομία του Ιράν παραδείγματος χάριν, για να ξέρουμε και τι λέμε. Άρα, εδώ έχουμε μια επίσκεψη απολύτως επιτυχημένη. Είναι απολύτως επιτυχημένη, επειδή πέτυχε τον στόχο της. Ποιος ήταν ο στόχος της; Η σαφής επικοινωνία με την αμερικανική πλευρά και αυτό φαίνεται.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Επειδή είπατε για το Ιράν κ. Υπουργέ, χτες ο Χρήστος Τσιγουρής εδώ στο δελτίο μας, είπε ότι υπήρξε διάβημα από την Πρεσβεία του Ισραήλ για τη στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού σε σχέση με τη δολοφονία του Σουλεϊμανί. Το επιβεβαιώνετε αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Από την πλευρά του Ιράν, λέτε.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Από την πλευρά του Ιράν, ναι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα, υπήρξε διαμαρτυρία από την πλευρά του Ιράν, δεν έχω δει το κείμενο και θα έχω νομίζω σε λίγη ώρα τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, ο οποίος ζήτησε να μου μιλήσει. Τον ξέρω τον κ. Zarif, έχουμε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη, είναι ένας ιδιαιτέρως ευφυής άνθρωπος, καταλαβαίνει ποια είναι η ευρύτερη ελληνική τοποθέτηση, καταλαβαίνουμε εμείς γιατί το Ιράν θέλει σε αυτή τη συγκυρία να μας θέσει τα θέματα με τον τρόπο που αυτό τα βλέπει, θα δούμε τι έχει να μου πει. Με χαρά πάντως θα τον ακούσω.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Μάλιστα. Συνεπώς επιβεβαιώνετε ότι υπήρξε διάβημα και μια αντίδραση, να δούμε τι θα σας πει και τι θα πείτε μέσα στην ημέρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς κα Μαυραγάνη συνομιλούμε με όλους. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που έχει στεγανά, να είμαστε συνεννοημένοι. Η περιοχή μας, ο ρόλος μας, η ιστορία μας, η παράδοσή μας επιβάλλει να μιλάμε με όλους και τοποθετούμαστε σε κάθε θέμα, ανάλογα με το Δίκαιο, το οποίο πάντα υπολογίζουμε και με τα εθνικά μας συμφέροντα.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Κύριε Υπουργέ, κάνατε όλες αυτές τις επαφές, υπάρχει συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και θα ήθελα να μου πείτε αν φοβάστε ότι είμαστε κοντά στην κόκκινη γραμμή, γιατί για μια ακόμη φορά οι Τούρκοι αναρωτιούνται γιατί να έχει ΑΟΖ – και μπορούμε να δούμε και τον σχετικό χάρτη- το Καστελόριζο. Ένα μικρό νησί, γιατί να έχει – λέει – ΑΟΖ 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Θα ήθελα ένα σχόλιο γι’ αυτό και αν φοβάστε ότι είμαστε κοντά σε κόκκινη γραμμή.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω. Εγώ δεν θέλω να δημιουργώ κλίμα όξυνσης. H Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, δεν θέλει να αποκλείσει την Τουρκία από οτιδήποτε η Τουρκία δικαιούται και δεν θέλει να αποσπάσει νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας. Θέλει απλώς να υπερασπίσει και να διατηρήσει τα δικά της νόμιμα δικαιώματα. Αυτός είναι ο ρόλος κάθε ελληνικής κυβέρνησης από το Σύνταγμα της χώρας, αυτό έχει επιχειρήσει να κάνει κάθε ελληνική κυβέρνηση με τον τρόπο που αυτή έκρινε. Αυτό κάνει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, νομίζουμε με τον καλύτερο τρόπο δεδομένων των συνθηκών που έχουμε μπροστά μας.
Από εκεί και πέρα, η Τουρκία έχει ένα καινοφανή νομικό ισχυρισμό ότι τα νησιά στερούνται υφαλοκρηπίδας και στερούνται Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Δεν επιβεβαιώνεται αυτό ούτε από το Διεθνές Δίκαιο, ούτε από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης, ούτε από τη νομολογία του Δικαστηρίου του Αμβούργου. Η Τουρκία έχει βρει ορισμένες περιπτώσεις που μιλάνε για τελείως ακατοίκητα νησιά, για βράχους και αυτά επικαλείται. Εμείς τι λέμε στην Τουρκία; «Πες μας την άποψή σου να δούμε αν μπορούμε να συνεννοηθούμε και αν δεν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε, υπάρχουν διεθνή δικαιοδοτικά όργανα».
Εμείς σε ένα πράγμα λέμε ότι έχουμε διαφορά: την υφαλοκρηπίδα. Άρα εμμέσως και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Άρα για την υφαλοκρηπίδα κ. Υπουργέ και την ΑΟΖ θα μπορούσαμε να πάμε στη Χάγη;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, αλλά να συμφωνήσουμε με ποιες παραμέτρους… Όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν μόνο με την Τουρκία, με οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσαμε να πάμε σε ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο …

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Απλώς, εδώ, κ. Υπουργέ υπάρχει ένσταση, επειδή εμείς δεν διεκδικούμε αλλά διεκδικούν οι άλλοι, μήπως τα βάλουν όλα κάτω και χάσουμε στο τέλος.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ωραία, σας ευχαριστώ που μου το λέτε. Το θέμα είναι ποια είναι τα θέματα τα οποία λογικά πρέπει να τεθούν υπό κρίση. Δηλαδή, αν η Τουρκία αποφασίσει να πει ότι το σπίτι μου στα Ραντάτικα τους Παξούς ανήκει στην Τουρκία, θα με συγχωρήσετε, δεν έχω πολύ μεγάλη διάθεση να πάω σε δικαιοδοτικό όργανο να το συζητήσουμε, γιατί το έχτισε η μακαρίτισσα η προγιαγιά μου.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Άρα λέτε θα έχουν τεθεί εκ των προτέρων τα δυο συγκεκριμένα ζητήματα, στα οποία εμείς συμφωνούμε να συζητήσουμε και μόνο αυτά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρετε, δεν κάνω σκληρές τοποθετήσεις …

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Εάν και εφόσον, εννοώ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ, λέω απλώς να έρθει η Τουρκία σοβαρά και ελπίζω, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που ξαναξεκίνησε χτες στην Άγκυρα, να έχει πάει καλά, να δούμε εάν μπορούμε να θέσουμε τις διαφωνίες μας σε ένα συνυποσχετικό και αν δεν μπορούμε να τις λύσουμε μόνοι μας, εγώ θα ευχόμουν να τις λύσουμε μόνοι μας. Τον κ. Cavusoglu τον ξέρω 17 χρόνια, μπορούμε να λύσουμε πράγματα. Εάν μπορούμε να τα λύσουμε μόνοι μας, χίλιες φορές να τα λύσουμε μόνοι μας. Εάν δεν μπορούμε να τα λύσουμε μόνοι μας, πάμε να μας τα λύσουν. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, εντάσεις και μονομερείς ενέργειες και υπογραφές νεοσουρεαλιστικών συμφωνιών με χώρες που δεν έχουν κοινά σύνορα ούτε στη θάλασσα, όπως οι τελευταίες συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης, δεν βοηθούν κα Μαυραγάνη την υπόθεση της περιοχής. Και αν μου επιτρέπετε, δεν βοηθούν και την υπόθεση της Τουρκίας δηλαδή. Εγώ είμαι της άποψης, και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι της άποψης, θέλουμε μια ακμάζουσα Τουρκία δίπλα μας, μια σύγχρονη Τουρκία, μια Τουρκία που πολιτιστικά προσεγγίζει τα δυτικά πρότυπα, μια Τουρκία με την οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε, να κάνουμε δουλειές, εμπόριο, έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τον τουρκικό λαό.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Μακάρι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχει κανένας λόγος να γίνονται αυτά τα πράγματα;

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Δεν νομίζω ότι θα διαφωνήσει κανείς με αυτό που λέτε, αλλά επειδή υπάρχει αυτή τη στιγμή η παράλογη συμφωνία όπως λέτε, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής και απ’ όλες αυτές τις επαφές που είχατε τις τελευταίες μέρες.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ τη χαρακτήρισα πολύ χειρότερα: ανύπαρκτη, νεοσουρεαλιστική. Να ήταν μόνο παράλογη, καλά θα ήταν!

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Εδώ, υπάρχει ένα οξύμωρο κ. Υπουργέ. Από τη μία, η Ευρωπαϊκή Ένωση την καταδικάζει και είχατε και επαφές κι εσείς χτες, διαβάζω και με τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. στο περιθώριο του Συμβουλίου. Tο θέμα είναι το εξής, όμως, ότι από τη μία η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει το Μνημόνιο, από την άλλη όμως έχει αναγνωρίσει την Κυβέρνηση της Τρίπολης. Άρα τι προσδοκάμε διπλωματικά; Πως θα ακυρωθεί αυτή η συμφωνία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι ανάποδη η σειρά. Η Κυβέρνηση της Τρίπολης είναι αναγνωρισμένη, βέβαια με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, ο οποίος έχει παρέλθει, παρακαλώ σημειώστε το κι αυτό. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, μέσα στο χάος εμείς δεν θέλουμε να βάλουμε κι άλλους παράγοντες χάους. Yπάρχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με σαφή όμως τρόπο λειτουργίας. Η Διοίκηση της Τρίπολης πήγε πέρα από το όριο λειτουργίας που της έθεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και οι σχετικές αποφάσεις του Συμβούλιου Ασφαλείας.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Συνεπώς τι κάνουμε τώρα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αν θυμάμαι καλά απ’ έξω είναι η 2259. Άρα, δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να υπογράψει αυτό που υπέγραψε, το οποίο παρεμπιπτόντως ρητά ακυρώθηκε με ομοφωνία από το Κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο επίσης είναι αναγνωρισμένο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει τρεις οντότητες: τη Διοίκηση της Τρίπολης υπό τον κ. Sarraj, το λιβυκό Κοινοβούλιο -ο Πρόεδρός του ήταν εδώ, αν θυμάστε- και τον λιβυκό στρατό, του οποίου προΐσταται ο Στρατάρχης Haftar. Ξέρετε, οι δυο από τους τρεις παράγοντες απορρίπτουν αυτά ως ανύπαρκτα και ως επιβλαβή για τη Λιβύη και ως προδοτικά.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Το θέμα είναι κ. Υπουργέ ότι προχωρά όμως ο Erdogan και μάλιστα χτες ανακοίνωσε ότι «θα στείλουμε και Ναυτικό, θα στείλουμε και Αεροπορία, θα στείλουμε και Πεζικό» και νομίζω ότι κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει σταματήσει όλες αυτές τις …

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχήν ο Πρόεδρος Erdogan επί του εδάφους έχει κάνει λίγα πράγματα. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου τουρκικό προσωπικό στην Τρίπολη, υπάρχει. Αλλά δεν έχει στείλει όμως μονάδα τακτικού Στρατού, για να είμαστε σε αυτό ειλικρινείς.

Αλλά ο Πρόεδρος Erdogan, η Τουρκία μπορεί να ανακοινώνει ό,τι της αρέσει κα Μαυραγάνη, μπορεί να θέλει να λέει ότι θα κάνει στρατιωτική παρέλαση στην Τρίπολη. Αυτά, εκθέτουν ακόμη περισσότερο όμως τη Τουρκία, δεν τη βοηθούν. Ό,τι προσδίδει στην Τουρκία περισσότερο το χαρακτήρα του διεθνούς ταραξία, δεν βοηθάει την Τουρκία.

Εμένα η φιλική μου άποψη, την οποία δεν έχω λόγο να διατυπώσω συμβουλή προς την Τουρκία, δεν χρειάζεται τη συμβουλή μου, αλλά η άποψή μου είναι ότι δεν βοηθούν αυτά την τουρκική υπόθεση γενικά. Όπως δεν θα βοηθούσαν καμία χώρα, αν λειτουργούσε με αυτό τον τρόπο. Η εντύπωση στην περιοχή ότι υπάρχει προσπάθεια επανασύστασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ξέρετε, δεν βοηθάει. Οι Άραβες δεν τα σηκώνουν αυτά τα πράγματα.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Κύριε Υπουργέ, επειδή πρέπει να πάμε σιγά – σιγά σε διάλειμμα και αν θέλει και ο Μιχάλης να ρωτήσει κάτι, εγώ πολύ σύντομα να σας πω ότι θέλω ένα σχόλιο για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να ανασταλεί το πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν νομίζω ότι θα επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη στάση. Νομίζω ότι η MDCA είναι μια συμφωνία, στην οποία καταλήξαμε βασισμένοι και σε προηγούμενες συζητήσεις, αν θέλετε είχαν άτυπο χαρακτήρα αλλά ήταν εκεί υπαρκτές, τις ξέρουμε όλοι. Νομίζω σας το είπα προηγουμένως, δεν θέλω να κάνω μάθημα σε κανέναν, θεωρώ ότι τα εθνικά θέματα -και αυτή τη στιγμή η αμερικανική παρουσία στη χώρα είναι εθνικό θέμα- ξεφεύγουν από το πλαίσιο της κομματικής αντιπαράθεσης. Είμαι βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρθεί στο ύψος αυτών των περιστάσεων και αυτός καταλαβαίνει και κρίνει.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Μιχάλη, θέλεις κλείνοντας να ρωτήσεις κάτι γιατί μας σπρώχνουν να πάμε σε διάλειμμα;

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Όχι, με κάλυψε ο Υπουργός νομίζω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Ιγνατίου τι κάνετε; Καλησπέρα, συγνώμη δεν ήξερα ότι ακούτε, πολύ χαίρομαι που σας ακούω. Είπα για την εξαιρετική σας ερώτηση προηγουμένως.

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Ευχαριστώ πολύ.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, κ. Υπουργέ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γεια σας, καλή σας μέρα και καλό Σαββατοκύριακο.

  • Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Καλό Σαββατοκύριακο και καλή σας μέρα.

Απολύτως επιτυχημένη η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο, δηλώνει ο Δένδιας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: