H αποξένωσή του Ταγίπ Ερντογάν από τη Δύση μπορεί να έχει ακόμα και βίαιες συνέπειες…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συντρώγει με στελέχη του κόμματος του και της κυβέρνησης. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Η αποξένωση της Άγκυρας από τη Δύση μπορεί να έχει ακόμα και βίαιες συνέπειες, υποστηρίζει ο Paul Taylor σε σχετική ανάλυσή του Paul Taylor, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Politico.

Καταγράφοντας μία σειρά από τουρκικές ενέργειες που έλαβαν χώρα κατά τους τελευταίους 12 μήνες οδηγώντας σε ευθεία ρήξη μεταξύ Τουρκίας και Δύσης, ο συντάκτης προειδοποιεί για περαιτέρω αναταραχή με την Τουρκία το 2020.

  • Επισημαίνεται ότι η πολιτική που ακολουθεί ο  Erdoğan αντιστρέφει τον δυτικό προσανατολισμό της Αγκύρας, ο οποίος ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα περίπου με τον  Kemal Atatürk. Μάλιστα δεν λείπουν και αυτοί που φοβούνται ότι ο τούρκος Πρόεδρος θα μπορούσε ακόμα και να λάβει την απόφαση για την απόσυρση της χώρας του από το ΝΑΤΟ, σε μια κίνηση επίδειξης του εθνικιστικού μεγαλείου, όπως είχε κάνει η Γαλλία το 1966 υπό το στρατηγό Charles de Gaulle και να εκδιώξει τις δυτικές δυνάμεις από το τουρκικό έδαφος.
  • Άλλοι πάλι διπλωμάτες πιστεύουν ότι η Τουρκία μπορεί να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, αλλά να δρα ολοένα και περισσότερο ως Δούρειος ίππος, διαταράσσοντας τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που απαιτουν συναίνεση.

Η ανάλυση σημειώνει ότι κάποιοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί αναλυτές ανησυχούν ότι ο Erdogan θα μπορούσε να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα ή τη Γαλλία σε μία αμφισβητούμενη εναέρια ή θαλάσσια περιοχή προκειμένου να κερδίσει  την υποστήριξη των εθνικιστών στην Τουρκία.

Σημειώνεται ακόμα ότι το γαλλικό ναυτικό περιπολεί τακτικά στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοικτά της Συρίας και του Λιβάνου, όπου έχει παραδοσιακά συμφέροντα. Η Γαλλία και η Ιταλία έστειλαν προσφάτως  πολεμικά πλοία στα κυπριακά χωρικά ύδατα, με επισκέψεις στο λιμάνι της Λάρνακας  για να διατηρήσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπου η ιταλική και  γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία, ENI και Total, έχουν άδειες για εξόρυξη υδρογονανθράκων. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε όξυνση της έντασης μεταξύ του Erdogan και του Macron, ο οποίος άλλωστε έχει επικρίνει σφόδρα την εισβολή της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία. Σημειώνεται δε ότι το τουρκικό ναυτικό θα παραλάβει το επόμενο έτος το πρώτο πλοίο που θα μεταφέρει ελικόπτερα και ένα επιθετικό πλοίο, που θα της δώσουν τη δυνατότητα προβολής της  ισχύος της στην περιοχή της Μεσογείου.

  • Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει ότι δυτικός ναύαρχος  που υπηρετεί στη Μεσόγειο ερωτηθείς αναφορικά με το  τι τον κρατά ξύπνιο τη νύχτα, απάντησε ότι ψηλά στη σχετική λίστα του είναι  ο κίνδυνος ενός ναυτικού επεισοδίου που θα κλιμακωθεί ανοικτά της Κύπρου, μετά τον φόβο ενός μακελειού από τζιχαντιστές σε κρουαζιερόπλοιο.

Η ανάλυση σημειώνει ότι σε πολιτικό επίπεδο, η ΕΕ θα μπορούσε θεωρητικά να σταματήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας που δεν καταλήγουν πουθενά με δεδομένη τη στάση του Erdogan όσον αφορά στη δικαστική ανεξαρτησία, την ελευθερία των ΜΜΕ και τα αστικά δικαιώματα. Ωστόσο, εάν το κάνει αυτό η ΕΕ, διακινδυνεύει μία ακόμα όξυνση των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη και σοβαρή οικονομική ζημιά και για τις δύο πλευρές. Η Γερμανία θα αντιτίθετο σφόδρα σε μία τέτοια κίνηση.

  • Η ανάλυση καταλήγει σημειώνοντας ότι ο Τούρκος ηγέτης θέλει να διατηρήσει τη συστηματική ροή των ξένων επενδύσεων για να σταθεροποιήσει την οικονομία και να καθησυχάσει την αστική μεσαία τάξη ότι η πρώτη δεκαετία του συνέβαλε στην ευημερία. Το πολιτικό όνειρό του είναι -ως  νέος Atatürk- να επανιδρύσει  την Τουρκική Δημοκρατία στην 100η επέτειο από τη δημιουργία της το 2023 και αυτό να αποτελέσει την κορωνίδα των δύο δεκαετιών διακυβέρνησης του ΑΚΡ.

Αυτό δίνει στους δυτικούς αξιωματούχους λόγο να ελπίσουν ότι ο Erdogan δε θα επιδιώξει την κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων μέχρι το  σημείο της κρίσης. Για την ώρα, τουλάχιστον.

Τίτλος: How rogue can Turkey go?

Μητσοτάκης, Νετανιάχου και Αναστασιάδης για Λιβύη:Επικίνδυνη η απόφαση της Τουρκίας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: