Γινάτι Ερντογάν παρουσία Μέρκελ για τον Χαφτάρ: Να σταματήσουμε τον πραξικοπηματία

Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. EPA/TOLGA BOZOGLU




Το χάος στη Λιβύη μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την Μεσόγειο αν δεν υπάρξει άμεσα λύση, δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια των ομιλίας του στα εγκαίνια του νέου γερμανοτουρκικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη Σύνοδο του Βερολίνου και το σχέδιο ειρήνευσης, αλλά, όπως είπε, για να πετύχει αυτό και να αποφευχθεί η αιματοχυσία, είναι σημαντικό «να ασκήσουμε πιέσεις στον πραξικοπηματία Χαφτάρ και τους υποστηρικτές του».

«Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα», απείλησε ακόμη ο Ερντογάν.

Παρούσα, εξυπακούεται, στο ακροατήριο ήταν η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, με την οποία ο Ερντογάν θα συναντηθεί επισήμως στη 1.30.

 

Εκτός της Λιβύης, η κατάσταση στην βορειοδυτική Συρία θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες την ώρα που η επίθεση του καθεστώτος της Δαμασκού κατά της επαρχίας του Ιντλιμπ έχει προκαλέσει την έξοδο δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της εμπόλεμης περιοχής.

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί συστηματικά την πολύ αποτελεσματική για το Βερολίνο απειλή της αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση για μη εκπλήρωση των δεσμεύσεών της στην χορήγηση προς την Αγκυρα οικονομικής υποστήριξης για τα τέσσερα εκατομμύρια σύρων προσφύγων που ζουν στο τουρκικό έδαφος.

 

Η Αγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη και με μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσά τους τον διαπρεπή δικηγόρο Βεϊζέλ Οκ και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αγκυρα.

Με πληροφορίες από TRT, και dpa, ΑFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. 

Η Άγκελα στο Σαράι του Ταγίπ: Κτύπημα από γερμανική Βουλή, παράνομη η συμφωνία Τουρκίας-Τρίπολης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: