Ετοιμότητα να συμμετάσχει σε πενταμερή εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Λουτ

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχεται την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, στο Προεδρικό Μέγαρο. ΚΥΠΕ, Χρ. Αβρααμίδης




Την ετοιμότητα του να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή Σύνοδο, για συμφωνία επί των όρων αναφοράς, εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης, στην Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Συγκεκριμένα, την ετοιμότητα του να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή Σύνοδο, για συμφωνία επί των όρων αναφοράς, εξέφρασε σήμερα, Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, επισημαίνοντας παράλληλα τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παναγιώτη Σεντώνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αργά το απόγευμα της Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Λουτ, κατά τη διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν απόψεις που άπτονται του κυπριακού προβλήματος.

Όπως αναφέρεται, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητα, αλλά και την πολιτική του βούληση να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή Σύνοδο, προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς που θα οδηγήσουν σε ένα νέο δημιουργικό διάλογο.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να επισημάνει στην κ. Λουτ πως οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία όχι μόνο δεν υποβοηθούν τη δημιουργία του απαιτούμενου κλίματος, αλλά αυξάνουν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας» προστίθεται.

Η κ. Λουτ διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα διαβιβάσει στον ΓΓ των ΗΕ τις προθέσεις, αλλά και τις ανησυχίες που ο Πρόεδρος εξέφρασε, καταλήγει η ανακοίνωση.

Έτοιμος για δημιουργικό διάλογο

Την αποφασιστικότητα και την προθυμία του να συμμετάσχει σε μια άτυπη συνάντηση, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για δημιουργικό διάλογο στο Κυπριακό επανέλαβε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή απονομής των InBusiness Awards, και ερωτηθείς για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε νωρίτερα με την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ κα Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχαμε στις 7μμ μια συνομιλία με την κα Λουτ, ανταλλάξαμε απόψεις, ευχές καταρχήν, αλλά και απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση του Κυπριακού.

Της επανέλαβα την αποφασιστικότητα και την προθυμία μου για συμμετοχή σε μια άτυπη συνάντηση οποτεδήποτε θα ήθελε ο ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα δημιουργικό διάλογο, ενώ ταυτόχρονα δεν παρέλειψα να της πω ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, δυστυχώς, αντί να δημιουργούν το θετικό κλίμα που ο καθένας αναμένει προ ενός δημιουργικού διαλόγου, με τις ενέργειες, τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτείνει τις ανησυχίες αλλά και δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα. Ανέλαβε (η κα Λουτ) να διαβιβάσει προς στον ΓΓ τα όσα της έχω αναφέρει».

Ερωτηθείς αν η κ. Λουτ του μετέφερε κάποιο μήνυμα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη με τον οποίον είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά.

Σε ερώτηση αν η κα Λουτ έχει προτείνει κάποιοι συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι θέμα της κας Λουτ, αλλά είναι θέμα του ΓΓ πάντοτε όταν και εφόσον
κρίνει.

Επεσήμανε ταυτόχρονα τη στάση της Τουρκίας «που δεν ήθελε την πενταμερή διάσκεψη αλλά και θεωρεί ότι οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, είτε στην Αγγλία είτε αλλού, όπως ισχυρίζεται, δεν επιτρέπουν κάτι ανάλογο».

Κληθείς να πει κατά πόσο με την κ. Λουτ συζήτησαν κάτι που να αφορά το θέμα έγκρισης του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος είπε ότι «μου είπε ότι αναμένει την έγκριση του ψηφίσματος αύριο».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

Συμφωνήθηκε το τελικό κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Τι προβλέπει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: