Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ απαγγέλλει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της εκθεσιακής τριλογίας ’’Η άγραφη βιβλιοθήκη – Ο τελευταίος αναγνώστης’’, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ
Έφυγε από τη ζωή στα 80 της η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ. Τον θάνατο της ανακοίνωσε, όπως αναφέρει το ethnos.gr μέσω Facebook ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης.

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1939. Γονείς της ήταν οι Γιάννης Αγγελάκης και Ελένη Σταμάτη. Ηταν πνευματική κόρη του Νίκου Καζαντζάκη, που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον πατέρα της.

Μόλις στα 17 της χρόνια δημοσίευσε στο περιοδικό «Καινούργια Εποχή» το ποιήμα της «Μοναξιά» μετά από παρότρυνση του Νίκου Καζαντζάκη. Αρθρα για την ποίηση και την μετάφραση της ποίησης έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες.

Το έργο της έχει μεταφραστεί σε περισσότερες των δέκα γλωσσών και ποιήματα της εμπεριέχονται σε λογοτεχνικές ανθολογίες.

Σπούδασε ξένες γλώσσες στην Αθήνα, τη Γαλλία και την Ελβετία. Ηταν διπλωματούχος μεταφράστρια-διερμηνέας και είχε μεταφράσει, μεταξύ άλλων, Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν, Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Μαγιακόβσκι, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ κ.ά.

Το 1962 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (Prix Hensch). Το 1985 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Εδωσε διαλέξεις και διάβασε ποιήματά της σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Καναδά (Harvard, Cornell, Darmouth, N.Y.State, Princeton, Columbia κ.α.)

Το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη (Ακαδημία Αθηνών) και το 2014 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της.

Το 2017 σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ είχε πει πως ο “χρόνος είναι το μεγάλο αφεντικό”.
Δείτε αναλυτικά το παρακάτω κείμενο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr και kathimerini.gr

Τεράστια επιτυχία για την ιστορική πρώτη παρουσίαση του “Βότσεκ” στην Λυρική Σκηνή

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal