Τεράστια επιτυχία για την ιστορική πρώτη παρουσίαση του “Βότσεκ” στην Λυρική Σκηνή

File photo: Η χθεσινοβραδινή πρεμιέρα στην κατάμεστη Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ολοκληρώθηκε με καταιγισμό χειροκροτημάτων. Photo via Twitter




Με τεράστια επιτυχία στέφθηκε η πρώτη παρουσίαση από την Εθνική Λυρική Σκηνή του «Βότσεκ», του αριστουργήματος του ‘Αλμπαν Μπεργκ.

Η χθεσινοβραδινή πρεμιέρα στην κατάμεστη Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ολοκληρώθηκε με καταιγισμό χειροκροτημάτων για τον αρχιμουσικό Βασίλη Χριστόπουλο, τον σκηνοθέτη Ολιβιέ Πυ, τον πρωταγωνιστή Τάση Χριστογιαννόπουλο και όλους τους συντελεστές. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η όπερα του Μπεργκ βασίζεται στο πρωτοποριακό θεατρικό κείμενο του Γκέοργκ Μπύχνερ και μιλάει για τη βία που υφίσταται από το περιβάλλον του ένας απλός, καθημερινός, φτωχός άνθρωπος, ο οποίος οδηγείται στην τρέλα και τον φόνο. Ο Βότσεκ θεωρείται ότι άλλαξε τα δεδομένα στην όπερα, καθώς ασχολήθηκε με ένα θέμα το οποίο μέχρι τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί στη σκηνή μιας όπερας, παρουσιάζοντάς το μέσα από μια αισθητική που σέβεται την ωμότητα του κειμένου, αναδεικνύοντας παράλληλα την ψυχολογική του διάσταση.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης και διευθυντής της Αβινιόν, Ολιβιέ Πυ, είδε τον Βότσεκ σαν ένα μοντέρνο Χριστό, αναδεικνύοντας τόσο τη μεταφυσική και όσο και την πολιτική διάσταση του έργου. Η σπουδαία παράσταση-«γροθιά» που δημιούργησε, κατάφερε να αποδώσει με συγκλονιστικό τρόπο το ζοφερό περιβάλλον της στρατοκρατίας, τη σκληρότητα, την κοινωνική εκμετάλλευση και τον σαδισμό, που οδηγούν τον Βότσεκ στην τρέλα και τον φόνο. Το γιγαντιαίων διαστάσεων σκηνικό-λαβύρινθος με τις δεκάδες διαφορετικές όψεις που μοιάζει να συντρίβει τον Βότσεκ, κλείνοντας κάθε δυνατότητα διαφυγής, σχεδίασε ο Πιερ-Αντρέ Βάιτς, ενώ τους δραματικούς φωτισμούς υπέγραψε ο Μπερτράν Κιγύ.

O κορυφαίος αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος οδήγησε τους πρωταγωνιστές, την Ορχήστρα, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ σε έναν πραγματικό μουσικό άθλο και έδωσε μια νέα ερμηνεία στο τόσο απαιτητικό έργο, το οποίο σημάδεψε τη μουσική δημιουργία του 20ου αιώνα.

  • Ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, στον δυσκολότερο ρόλο που έχει ερμηνεύσει έως σήμερα στη σταδιοδρομία του, αποθεώθηκε από το κοινό για την ερμηνεία του. Μαζί του οι νεότεροι και διακεκριμένοι μονωδοί Πήτερ Ουέντ, Ναντίνε Λένερ, Βασίλης Καβάγιας, Πήτερ Χόαρ, Γιάννης Γιαννίσης, Βαγγέλης Μανιάτης, Μιχάλης Ψύρρας, Παναγιώτης Πρίφτης, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Χρήστος Λάζος, οι οποίοι απέδωσαν με αιχμηρό τρόπο -μουσικά και σκηνικά- τον μουσικό κόσμο του Μπεργκ, αλλά και όλη τη σκληρότητα του κειμένου του Μπύχνερ.

Επόμενες παραστάσεις: 23, 26, 31 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου 2020.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Αυθεντικό κλεμμένο έργο του Γκούσταβ Κλίμπτ ο πίνακας που βρέθηκε πίσω από κισσούς…

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: