Απειλή βέτο από τη Λευκωσία εναντίον της Τουρκίας στην Ε.Ε.: Έρχονται κυρώσεις για άτομα και οντότητες

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στις Βρυξέλλες. Φωτογραφία-Copyright: European Union




Πολιτική δέσμευση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στις Βρυξέλλες, ανέλαβαν τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, ως προς την υλοποίηση των αποφάσεων για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν το ΚΥΠΕ, μετά από παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη.

Αναλυτικά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει και εντείνει την παράνομη δράση της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου που συνδέεται άμεσα και με το πως συμπεριφέρεται στη Λιβύη αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής.

Με την Τουρκία να βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ εντός τεμαχίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που ανήκει σε δύο Ευρωπαϊκές εταιρίες, την TOTAL και την ΕΝΙ, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η δράση της Τουρκίας δεν στρέφεται αποκλειστικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ενάντια εταιριών ευρωπαϊκών συμφερόντων, όπως επίσης και ενάντια της ίδιας της ΕΕ, η οποία επενδύει στην Ανατολική Μεσόγειο ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη.

  • Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι η απλή συζήτηση του θέματος και η έκδοση δηλώσεων, όχι μόνον δεν πτοεί την Τουρκία αλλά πλήττει την ίδια την αξιοπιστία της ΕΕ.
  • Αφού σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική συζήτηση στην αρμόδια ομάδα εργασίας για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο συγκεκριμένα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων, που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση να εντατικοποιηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες.
  • Ξεκαθάρισε δε ότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσει τάχιστα η όλη διαδικασία, δεν θα είναι εφικτό να δοθεί από μέρους της Κύπρου συγκατάθεση, οριζόντια, επί οποιουδήποτε θέματος συζητείται στην ΕΕ που αφορά την Τουρκία, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές.

Όπως έγινε γνωστό, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ συμφώνησε με την προσέγγιση του κ. Χριστοδουλίδη και σημείωσε ότι ήγειρε το θέμα κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Διάσκεψης του Βερολίνου, και είπε ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Την εν λόγω προσέγγιση υποστήριξαν επίσης η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνεται ότι ως αποτέλεσμα της συζήτησης που έγινε αποφασίστηκε όπως κατατεθεί σχετική Δήλωση Συμβουλίου στα πρακτικά της σημερινής συνάντησης.

Την ίδια στιγμή, ως αποτέλεσμα της συζήτησης, τις αμέσως επόμενες ημέρες το θέμα θα συζητηθεί στην αρμόδια ομάδα εργασίας.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν χθες, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες να ζητήσουν από την ομάδα εργασίας του Συμβουλίου, relex, να επισπεύσει και να καταγράψει τα ονόματα των ατόμων και των οντοτήτων που θα περιληφθούν στη λίστα των σχετικών αποφασισμένων κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

  • ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Τουρκία εναντίον οποιασδήποτε παράνομης γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα εντός των υδάτων της Κύπρου, πριν από τη σημερινή έναρξη της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση της Λιβύης.

«Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Σάββατο.

«Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει νέες δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται δυστυχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό.

  • Η ΕΕ είναι σε θέση να αποφασίσει στοχευμένες κυρώσεις εναντίον «των προσώπων ή των οντοτήτων που είναι υπεύθυνα για μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο ή που εμπλέκονται σ’ αυτές τις δραστηριότητες».

Ένας κατάλογος ετοιμάστηκε και συζητήθηκε στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ χθες, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Οι κυρώσεις θα αφορούν απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της ΕΕ και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον θα απαγορευθεί ο δανεισμός κεφαλαίων σε πρόσωπα και σε οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συμμετείχε στη διάσκεψη του Βερολίνου, απέρριψε τα «τελεσίγραφα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθύμισε πως η Τουρκία φιλοξενεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους, και πως θα μπορούσε να τους ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη.

Πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ. Επίσης από το AFP, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Belgium

Μπορέλ: Επισπεύδονται οι κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: