Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας η δολοφονία Σουλεϊμανί: Πολεμικό κλίμα στο Ιράν, παγκόσμια ανησυχία, στα ύψη το πετρέλαιο, πάτωσαν οι αγορές

Στιγμιότυπο από τη τελετή στη Βαγδάτη για τον Κασέμ Σουλεϊμανί. EPA, ABEDIN TAHERKENAREH




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή να εξοντωθεί ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί. Η διαταγή υλοποιήθηκε. Και τώρα αρχίζουν όλα.

Υποσχέσεις για εκδίκηση από το Ιράν, αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, φόβοι για γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ανησυχία σε όλο τον κόσμο, εκκλήσεις για ψυχραιμία και… η τιμή του πετρελαίου στα ύψη.
Παρακολουθείστε την επίθεση

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας) ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων», πρόσθεσε το Πεντάγωνο.
Οι Φρουροί της Επανάστασης επιβεβαιώνουν ότι ο υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί σκοτώθηκε στη Βαγδάτη και ο πρόεδρος Τραμπ πανηγυρίζει με ανάρτηση της αμερικανικής σημαίας στο twitter [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Με νεότερες αναρτήσεις του ο πρόεδρος Τραμπ σημειώνει ότι ο Σουλεϊμανί σχεδιάζει να σκοτώσει Αμερικανούς.
Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, ο διοικητής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, σχεδίαζε να σκοτώσει «πολλούς Αμερικανούς», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί σκότωσε ή τραυμάτισε σοβαρά χιλιάδες Αμερικανούς σε μεγάλο χρονικό διάστημα και σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς ακόμη», ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι ο Σουλεϊμανί ευθύνεται για τον θάνατο «χιλιάδων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου και «μεγάλου αριθμού διαδηλωτών στο ίδιο το Ιράν» και εκτίμησε ότι θα έπρεπε να τον έχουν σκοτώσει «εδώ και χρόνια».

Σύμφωνα με τον Τραμπ, «μολονότι το Ιράν δεν θα το παραδεχτεί ποτέ, ο Σουλεϊμανί ήταν μισητός” στη χώρα του και για αυτό οι Ιρανοί «δεν λυπούνται τόσο όσο οι ηγέτες τους θέλει να πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος».

Πομπέο: Προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση η Ουάσινγκτον

Η Ουάσινγκτον «είναι προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση», επέμεινε σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συνοδεύοντας με την επωδό αυτήν τα μηνύματα στον λογαριασμό του στο Twitter με τα οποία γνωστοποίησε την σειρά των επαφών που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας Ντόμινικ Ράαμπ και Χάικο Μαας αντίστοιχα, καθώς και τον υψηλόβαθμο κινέζο διπλωματικό αξιωματούχο του Πολιτικού Γραφείου Γιανγκ Τζιετσί, μετά την αμερικανική επιχείρηση στην Βαγδάτη για την εξόντωση του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Δηλώσεις για εκδίκηση

Ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι θα εκδικηθεί τον θάνατο Κασέμ Σουλεϊμανί και ανακοίνωσε τον διάδοχό του. Διόρισε τον ταξίαρχο Εσμαΐλ Καανί, ως διάδοχο του Σουλεϊμανί επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς, έγινε γνωστό από ιρανικά μέσα ενημέρωσης [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Εκδίωξη ξένων δυνάμεων

Τη σκυτάλη των δηλώσεων πήρε ο διοικητής της σιιτικής φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής Οργάνωσης Μπαντρ, ο Χάντι αλ-Αμίρι. Κάλεσε όλες οι τις ένοπλες ιρακινές οργανώσεις να ενωθούν για να εκδιώξουν τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις.
«Καλούμε όλες τις εθνικές μας δυνάμεις να ενωθούν για να εκδιώξουν τις ξένες δυνάμεις, η παρουσία των οποίων έχει γίνει άχρηστη για το Ιράκ», δήλωσε ο Αμίρι σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράκ [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν στην Τεχεράνη για να καταγγείλουν τα αμερικανικά «εγκλήματα», σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του AFP που βρίσκεται επί τόπου.

Μετά την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής, πλήθος βγήκε στους κεντρικούς δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας κρατώντας πορτρέτα του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης και φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική».

Καταδικάζει η Δαμασκός

Η Συρία καταδικάζει απερίφραστα την “δόλια, εγκληματική αμερικανική επιθετικότητα” που οδήγησε στον φόνο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ισχυρού απεσταλμένου της Τεχεράνης για τις ιρακινές υποθέσεις.

Την καταδικαστική δήλωση μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Καταδικάζει και το Ιράκ

Ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σαλίχ καταδίκασε σήμερα την αεροπορική επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης κατά την οποία σκοτώθηκε ο επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς, υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, και ζήτησε αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές.

Το Ιράκ θα πρέπει να θέσει το εθνικό του συμφέρον πρώτο και να αποφύγει τις τραγωδίες της ένοπλης σύγκρουσης που μάστιζαν τη χώρα επί τέσσερις δεκαετίες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς δήλωσε ότι η σύνεση και οι πολιτικές λύσεις θα πρέπει να επικρατήσουν επί της αντιπαράθεσης και της κλιμάκωσης σε σχόλιά του που δημοσιεύτηκαν στο Twitter μετά τον φόνο του Σουλεϊμανί.

Εγκαταλείπουν τη Βασόρα

Η όλη κατάσταση, οδήγησε δεκάδες αμερικανούς πολίτες που εργάζονται σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες στην ιρακινή πόλη Βασόρα να ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα, δήλωσαν στο Reuters πηγές των εταιρειών και επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Εσπευσμένη αναχώρηση Νετανιάχου, στηρίζει τις ΗΠΑ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναχώρησε εσπευσμένα από την Αθήνα.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Ισραηλινού Στρατού μετέδωσε ότι οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένο συναγερμό φοβούμενες αντίποινα από το Ιράν ή από φιλικές προς αυτό δυνάμεις μετά τον φόνο του Σουλεϊμανί [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, όπως το Ισραήλ, έτσι και οι ΗΠΑ, έχουν το δικαίωμα της αυτοάμυνας και ο Κασέμ Σουλεϊμανί έχει σκοτώσει Αμερικανούς.

Η δήλωση Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το δικαίωμα να υπερασπισθούν εαυτές σκοτώνοντας τον ιρανό στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Ακριβώς όπως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, οι ΗΠΑ έχουν ακριβώς το ίδιο δικαίωμα», δήλωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Ο Κασέμ Σουλεϊμανί είναι υπεύθυνος για τον θάνατο αμερικανών πολιτών και πολλών αθώων. Σχεδίαζε και άλλες τέτοιες επιθέσεις», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός πριν επιβιβασθεί στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στο Ισραήλ, επισπεύδοντας την αναχώρησή του από την Αθήνα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ αξίζει τα εύσημα γιατί ενήργησε γρήγορα, σθεναρά και αποφασιστικά. Το Ισραήλ παραμένει στο πλευρό των ΗΠΑ στον δίκαιο αγώνα τους για ειρήνη, ασφάλεια και αυτοάμυνα», πρόσθεσε.

Παράτολμο βήμα λέει η Μόσχα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι ο φόνος του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς και αρχιτέκτονα της αυξανόμενης στρατιωτικής επιρροής της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, θα αυξήσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA. “Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τον ιρανικό λαό”, τόνισε ο αξιωματούχος [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Αποκλιμάκωση της έντασης ζητά το Λονδίνο, αύξησε την ασφάλεια

Η Βρετανία αύξησε την ασφάλεια και την ετοιμότητα στις στρατιωτικές της βάσεις στη Μέση Ανατολή μετά τον φόνο του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, μετέδωσε σήμερα το δίκτυο Sky News χωρίς να επικαλεστεί πηγή.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντομινίκ Ράαμπ κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση. “Αναγνωρίζαμε ανέκαθεν την επιθετική απειλή που συνιστούσε η ιρανική Δύναμη Κουντς υπό τον Κασέμ Σουλεϊμανί. Μετά τον θάνατό του καλούμε όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση. Η περαιτέρω σύγκρουση δεν είναι προς το συμφέρον μας”, ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω email [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Ο Μακρόν καλεί το Ιράν να αποφύγει “προκλητικές ενέργειες”

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ιράν να αποφύγει οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη.

Ο Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά για τις εξελίξεις αυτές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα παραμείνει «σε στενή επαφή» μαζί του προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην εθνική ακεραιότητα και την ασφάλεια του Ιράκ αλλά και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και να αποφύγει κάθε προκλητική ενέργεια.

Ανησυχεί το Βερολίνο

Η Γερμανία εξέφρασε την “έντονη ανησυχία” της μετά τον φόνο από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και ζήτησε “αποκλιμάκωση”.

“Βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο επικίνδυνης κλιμάκωσης και είναι σημαντικό εφεξής να συμβάλουμε σε μια αποκλιμάκωση με προσοχή και αυτοσυγκράτηση”, δήλωσε μια εκπρόσωπος της καγκελαρίας, η Ουλρίκε Ντέμερ, σε συνέντευξη Τύπου κάνοντας έκκκληση για εξεύρεση λύσεων “με διπλωματικούς τρόπους”.

Παράλληλα το Βερολίνο περιορίζει τις κινήσεις των στρατευμάτων του στο Ιράκ. Το αρχηγείο της διεθνούς στρατιωτικής συμμαχίας που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους εξέδωσε εντολή για τον περιορισμό των κινήσεων επί του εδάφους και στον αέρα, είπε η εκπρόσωπος.

Η Γερμανία διαθέτει 27 στρατιώτες στη βάση Τάτζι, περίπου 30 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ιρακινών στρατιωτών.

Άλλοι πέντε γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται στο αρχηγείο της συμμαχίας κατά του ΙΚ στη Βαγδάτη και υπάρχουν περίπου άλλοι 90 γερμανοί στρατιώτες στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους ζώνη στο βόρειο Ιράκ, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ιρακινών στρατιωτών.

Αποκλιμάκωση ζητά Αίγυπτος

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράκ και έκανε έκκληση να μην κλιμακωθεί η κατάσταση.

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά τον φόνο, από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς, υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Για να μην κλιμακωθεί η κατάσταση «απαιτείται η άμεση διακοπή όλων των περιφερειακών παρεμβάσεων στις υποθέσεις των αραβικών χωρών κα λαών που τροφοδοτούν τη διχόνοια και τις εντάσεις», τονίζει το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου.

Στο πλευρό του Ιράν ο Άσαντ

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, το καθεστώς του οποίου στηρίζεται στρατιωτικά από την Τεχεράνη, κατήγγειλε την αμερικανική αεροπορική επιδρομή από την οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, διαβεβαιώνοντας ότι η συμβολή του στον συριακό στρατό «δεν θα ξεχαστεί».

«Ο συριακός λαός δεν θα λησμονήσει την παρουσία του στο πλευρό του αραβικού συριακού στρατού για την άμυνα της Συρίας απέναντι στην τρομοκρατία και τους υποστηρικτές της», ανέφερε ο Άσαντ σε επιστολή του που απευθύνεται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε επίσης τον φόνο του Σουλεϊμανί, κάνοντας λόγο για «εγκληματική επιθετικότητα» των ΗΠΑ που παραπέμπει «σε εγκληματικές συμμορίες».

Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εκφράζει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Το αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκε ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, θα εντείνει την ανασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή, προειδοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του το υπουργείο εκφράζει έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Τονίζει επίσης ότι η μετατροπή του Ιράκ σε πεδίο σύγκρουσης θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ακόμη ένα πόλεμο στον Κόλπο λέει ο Γκουτέρες

«Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ακόμη ένα πόλεμο στον Κόλπο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ανακοίνωση μετά το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης «από τους ηγέτες να ασκήσουν τη μέγιστη συγκράτηση» σε αυτή τη στιγμή έντασης, καθώς η Τεχεράνη προειδοποίησε πως θα εκδικηθεί τον θάνατο του Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος».

Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου

Στα 70 δολάρια ανήλθε η τιμή του αργού πετρελαίου μετά την αεροπορική επιδρομή που διέταξε ο Πρόεδρος Τραμπ και η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης του ηγέτη των φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί.

Τα επίπεδα της αύξησης είναι τα μεγαλύτερα από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν είχαν συμβεί οι αεροπορικές επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Στο μεταξύ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται σε σημαντική πτώση.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, Ουάσινγκτον, United States Bloomberg via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States, Βαγδάτη, Ιράκ, Τεχεράνη, Ιράν, Λονδίνο, Βρετανία

 

“Κόλαση” στο Ιράκ: Με εντολή Τραμπ δολοφονήθηκε ο ηγέτης των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: