Το Διεθνές Δικαστήριο μόλις έσωσε τον Νετανιάχου: Ήταν στην πιο επικίνδυνη πολιτική στιγμή του – Η εξίσωσή του με τη Χαμάς συσπείρωσε φίλους και εχθρούς γύρω του

FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a wreath-laying ceremony marking Israel’s national Holocaust Remembrance Day in the Hall of Remembrance at Yad Vashem, the World Holocaust Remembrance Centre, in Jerusalem, 06 May 2024. Israel marks the memorial day to commemorate the approximately six million Jews killed in the Holocaust by Nazi Germany during World War II (WWII). EPA/AMIR COHEN / POOL




Ακριβώς τη στιγμή που  διαφάνηκε ότι οι μέρες του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία μπορεί να είναι μετρημένες, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εμφανίστηκε να τον σώσει, αναφέρει σε ανάλυσή του το POLITICO, επικεντρώνοντας στον αντίκτυπο που θα έχει η εισήγηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ στην πολιτική ζωή του Ισραήλ.

Πράγματι. Το εύθραυστο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του ισραηλινού πρωθυπουργού βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης αυτό το Σαββατοκύριακο, όταν ο απόστρατος στρατηγός Μπένι Γκαντς -μόνιμος πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου –  απείλησε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση εάν ο πρωθυπουργός δεν παρουσιάσει ένα μεταπολεμικό πρότυπο για το πώς θα κυβερνηθεί η Γάζα.

Το τελεσίγραφο αύξησε την πολιτική πίεση στον ήδη πανταχόθεν πιεζόμενο Νετανιάχου,  με τον Γκαντς να προειδοποιεί ότι θα αποσύρει την υποστήριξή του στην εύθραυστη κυβέρνηση, εκτός κι αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.

  • «Η επιλογή είναι στα χέρια σας», είπε ο Γκαντς στον Νετανιάχου σε τηλεοπτική δήλωση το Σάββατο.

Σήμερα, όμως, η εξέγερση του απόστρατου στρατηγού φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και να αχνοφέγγει στο παρασκήνιο,  χάρη στην ανακοίνωση που έκανε χθες Δευτέρας ο ανώτατος εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, ζητώντας την έκδοση εντάλματος σύλληψης  για τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, μαζί με τρεις ηγέτες της τρομοκρατικής Χαμάς.

Εάν ο Χαν και η ομάδα έξι εμπειρογνωμόνων του – πέντε εκ των οποίων Βρετανοί, περιέργως – ήλπιζαν ότι κατηγορώντας και τις δύο πλευρές για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα μπορούσαν να προκαλέσουν παύση στις μάχες και να πείσουν το Ισραήλ να ξανασκεφτεί τη στρατιωτική του εκστρατεία,  μάλλον θα απογοητευθούν.

Μέσα σε λίγα λεπτά από το άκουσμα της είδησης, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαίρ Λάπιντ, μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών αντιπάλων του Νετανιάχου, καταδίκασε τον Χαν και απέρριψε την ανακοίνωσή του ως «καταστροφή». Ο Λάπιντ, ηγέτης του κεντρώου κόμματος  Yesh Atid, δήλωσε ότι ελπίζει πως το αμερικανικό Κογκρέσο θα καταγγείλει την πρωτοβουλία του Χαν.

Ο Λάπιντ καλεί τον Νετανιάχου εδώ και εβδομάδες να συμφωνήσουν  σε νέες εκλογές. Κάτι τέτοιο τώρα φαίνεται ακόμη λιγότερο πιθανό να συμβεί.

  • «Τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ είναι μια πλήρης ηθική αποτυχία», έγραψε ο Λάπιντ στο X. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την εξωφρενική εξίσωση μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και των ηγετών της Χαμάς».

Ο ίδιος ο Γκαντς ακολούθησε γρήγορα το παράδειγμά του του Λάπιντ. «Το να κάνεις παραλληλισμούς μεταξύ των ηγετών μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της από την απεχθή τρομοκρατία  με τους ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης (Χαμάς) είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και κραυγαλέα ηθική χρεοκοπία», είπε .

Ο Ναν Στρόχλερ,  πρώην επιτελής του Νετανιάχου, είπε στο POLITICO ότι η δήλωση του Χαν θα βοηθήσει μόνο το πρώην αφεντικό του αναγκάζοντας πολιτικούς φίλους αλλά και επικριτές της αντιπολίτευσης να συσπειρωθούν για την υπεράσπισή του. Οι περισσότεροι Ισραηλινοί θα θεωρήσουν ότι ο Χαν βάζει στο στόχαστρο το Ισραήλ και όχι μόνο τον Νετανιάχου, είπε. «Οι άνθρωποι δεν το βλέπουν αυτό ως κάτι που είναι μόνο εναντίον του Νετανιάχου – είναι ενάντια στο κράτος και την άμυνά του».

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Νετανιάχου βρισκόταν ήδη υπό πίεση από τις ΗΠΑ για μη επέκταση της χερσαίας επίθεσης στη Ράφα και για αποφυγή περαιτέρω ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα.

Όμως, η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης χθες στην εισήγηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ, ανοίγει μια νέα εποχή στήριξης του Ισραήλ, αλλά και του ίδιου του Νετανιάχου.

«Οι Δημοκρατικοί και η κυβέρνηση [Μπάιντεν]  προσπάθησαν να αναγκάσουν τον Νετανιάχου προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα», λέει ο πρώην συνεργάτης του Νετανιάχου. Αν και ο εισαγγελέας του ΔΠΔ μπορεί να μην είχαν κατά νου την πολιτική, όμως  «το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο: Θα ενισχύσει τη θέση της Μπίμπι».

Οι συγγενείς ορισμένων Ισραηλινών που κρατούνται ακόμη όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επίσης στο φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων που ασκεί ολοένα και πιο έντονη κριτική στον Νετανιάχου, επικρότησαν την έκδοση εντάλματος για τους ηγέτης της Χαμάς, αλλά αποδοκίμασαν την «εξίσωση μεταξύ της ηγεσίας του Ισραήλ και των τρομοκρατών της Χαμάς».

«Σύνδεση του Μπίμπι [όπως είναι το παρατσούκλι του Νετανιάχου] με τον Σινγουάρ [αρχηγό της Χαμάς στη Γάζα] – αυτό είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο να καταπιούν οι Ισραηλινοί», είπε στο POLITICO ο Εχούντ Ολμερτ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και σκληρός επικριτής του Νετανιάχου. Θα ενθαρρύνει μόνο τους Ισραηλινούς να αισθάνονται περισσότερο πολιορκημένοι, εξήγησε.

«Παίρνετε έναν δολοφόνο, έναν δολοφόνο, έναν άνθρωπο που στέλνει τα παιδιά του να σφάξουν αθώους Ισραηλινούς και τον δένετε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ που είναι υπεύθυνος για μια αντεπίθεση, θέλω να πω, αυτό είναι κάτι που οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να δεχτούν». είπε ο Όλμερτ. «Αυτό είναι υπέρ του Νετανιάχου. Οι Ισραηλινοί ήδη λένε, «Κοίτα, είναι όλοι αντισημίτες. Είναι όλοι εναντίον μας».

 

Με πληροφορίες από POLITICO

 

Οργίλη αντίδραση ΗΠΑ για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: Εξωφρενικό, λέει ο Μπάιντεν – Ντροπή, λέει ο Μπλίνκεν * Απαράδεκτη η εξίσωση με την τρομοκρατική Χαμάς

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: