Στα $70 το πετρέλαιο μετά την «ανατίναξη» Σουλεϊμανί: Σεισμικό γεγονός, λένε αναλυτές

Αύξηση στις τιμές του αργού και πτωτικές τάσεις στα Χρηματιστήρια, πυροδοτεί η εξόντωση του Σουλεϊμανί.USA ECONOMY NEW YORK STOCK EXCHANGE




Στα 70 δολάρια ανήλθε η τιμή του αργού πετρελαίου μετά την αεροπορική επιδρομή που διέταξε ο Πρόεδρος Τραμπ και η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης του ηγέτη των φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί.

Τα επίπεδα της αύξησης είναι τα μεγαλύτερα από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν είχαν συμβεί οι αεροπορικές επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.

Παρότι δεν επλήγησαν εγκαταστάσεις παραγωγής, η εξόντωση ενός από τους πλέον ισχυρούς στρατηγούς του Ιράν εντείνει τους φόνους για μετωπική, στρατιωτική αντιπαράθεση Ιράν – ΗΠΑ με πιθανότητα ντόμινο σε όλη τη περιοχή.

«Πρόκειται για ένα σεισμικό γεγονός στην περιοχή» εκτιμά o Jason Bordoff, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα, που τώρα εργάζεται για το πανεπιστήμιο Columbia: Ο ίδιος εκτιμά ότι η τακτική «οφθαλμός αντί οφθαλμού στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν μπορεί να εκτροχιαστεί και να βγει εκτός ελέγχου. Η απάντηση του Ιράν θα είναι άγρια και αιματηρή. Και σίγουρα μπορέι να περιλαμβάνει επιθέσεις σε ενεργειακές  υποδομές».

Πτωτικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια:  Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,48% , στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διολισθαίνει 0,46%, και ο DAX στη Γερμανία χάνει 0,87%.

Mε πληροφορίες από Bloomberg.

Ποιος ήταν ο Κασέμ Σουλεϊμανί, που κράταγε τα κλειδιά της επιρροής του Ιράν στη Μέση Ανατολή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: