Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο του κοροναϊού: Σε 3 μήνες κλινικές δοκιμές, αργεί η μαζική παραγωγή

Ελεγχοι στο αεροδρόμιο της Κένυας. EPA/DANIEL IRUNGU




Σε αγώνα δρόμου για τη δημιουργία του σωτήριου εμβολίου για τον κοροναϊό, βρίσκονται δεκάδες ερευνητικά ιδρύματα και φαρμακευτικές εταιρίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο τα χρονοδιαγράμματα για την πλήρη εφαρμογή μια θεραπείας δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Οι Νew Yorκ Times αναφέρουν ότι μία πλήρης ευρεία θεραπεία μπορεί να απαιτήσει ακόμη και 17 μήνες, ενώ οι πρώτοι πειραματικοί εμβολιασμοί δεν θα είναι διαθέσιμοι νωρίτερα από τρεις μήνες από σήμερα, όπως αναφέρει το CNBC, μεταφέροντας τις απόψεις Αμερικανών αρμοδίων.

Ο βασικός στόχος των επιστημόνων είναι να σχεδιάσουν τη δομή του νέου εμβολίου, έπειτα να ακολουθήσουν πειράματα σε μοντέλα ζώων και αφού διαπιστωθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να ξεκινήσουν κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.

Η μαζική παραγωγή μπορεί να ξεκινήσει μόλις τα πρώτα πειράματα αποδειχθούν ασφαλή.

Άλλες δύο εβδομάδες;

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα για το οποίο θα συνεχίσει να διαδίδεται ο ιός, η πιο αισιόδοξη άποψη είναι: για άλλες δύο εβδομάδες., Αυτό δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Σεργκέι Νετέσοφ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιο-Νανοτεχνολογίας, Μικροβιολογίας και Ιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή έχει ως εξής … ο ιός είναι λιγότερο παθογόνος από εκείνον που προκάλεσε την άτυπη πνευμονία το 2003, καθώς το ποσοστό των θανάτων είναι μικρότερο από 5%. Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πιθανό να αυξηθεί για άλλη μία ή δύο εβδομάδες», επισήμανε.

«Αυτός ο ιός είναι πολύ διαφορετικός από τον ιό της γρίπης επειδή η περίοδος επώασής του είναι μεγαλύτερη και γι’ αυτό μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που είναι φορείς του ιού, αλλά δεν έχουν ακόμη ασθενήσει», εξήγησε ο ειδικός.

Επιτάχυνση

Οι τελευταίες εξελίξεις προέρχονται από ομάδα επιστημόνων στην Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι καλλιέργησε με επιτυχία μια εργαστηριακή εκδοχή του νέου κοροναϊού, η οποία είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε εκτός Κίνας, σημειώνοντας ότι το επίτευγμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να επιταχυνθεί η δημιουργία εμβολίου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Λοιμώξεων και Ανοσίας Πίτερ Ντόχερτι στην Μελβούρνη ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν το δείγμα αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν ασθενή που είχε προσβληθεί, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και σε εργαστήρια στον κόσμο.

“Αυτό είναι ένα βήμα, είναι ένα κομμάτι του παζλ με το οποίο συμβάλαμε”, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου αυτού Μάικ Κάτον σε δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι η εξέλιξη αυτή από μόνη της δεν θα αντιστρέψει την πορεία των γεγονότων στην

Η Ρέινα Μακεντάιρ, η οποία διαχειρίζεται το Ερευνητικό Πρόγραμμα Βιοασφάλειας του Ινστιτούτου Κέρμπι, δήλωσε ότι η καλλιέργεια και η ανταλλαγή του δείγματος του νέου κοροναϊού θα επισπεύσει τη δημιουργία πιθανών εμβολίων, καθώς θα καταστεί δυνατή η δοκιμή φαρμάκων σε ζώα.

“Περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καλλιεργήσουν τον ιό, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πληροφορία για να φτιάξουν φάρμακα, εμβόλια και να προσδιορίσουν καλύτερα την φύση του ιού και της μετάδοσής του”, δήλωσε η Μακεντάιρ τηλεφωνικώς στο Reuters.

Το δείγμα αυτό, που καλλιέργησαν στην Αυστραλία, μπορεί εκτός από την συμβολή του στην δημιουργία εμβολίου να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία μιας εξέτασης αντισωμάτων, η οποία θα επιτρέψει τον εντοπισμό του ιού σε ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ντόχερτι.

“Το να έχουμε τον πραγματικό ιό σημαίνει ότι τώρα έχουμε την δυνατότητα να εκτιμήσουμε πραγματικά την εγκυρότητα και να επαληθεύσουμε όλες τις μεθόδους εξέτασης”, σημείωσε παράλληλα ο Τζούλιαν Ντρους, επικεφαλής του

Επιπλέον Ρωσία και Κίνα ανακοίνωσαν ότι εργάζονται από κοινού για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού και το Πεκίνο έχει παραδώσει το γονιδίωμα του ιού στη Μόσχα, ανέφερε σήμερα το ρωσικό προξενείο στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας.

“Ρώσοι και Κινέζοι ειδικοί έχουν ξεκινήσει την παρασκευή ενός εμβολίου”, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το προξενείο.

Η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Ωστόσο η Μόσχα έχει ξεκινήσει να ελέγχει όλους τους Ρώσους τουρίστες που επιστρέφουν από την Κίνα ώστε να εντοπίσει πιθανά κρούσματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των καταναλωτών.

Η υπηρεσία ξεκίνησε να διενεργεί τους ιατρικούς ελέγχους την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η ίδια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, NYT, CNBC

Τρόμος από τον κοροναϊό: 5.974 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 9.239 ύποπτα κρούσματα, 132 νεκροί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: