Το παράθυρο για την Τουρκία έκλεισε: Πακέτο κυρώσεων από νομοθέτες φίλους του Τραμπ!

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (Δ) με τον Ταγίπ Ερντογάν (4-Δ) κατά τη διάρκεια συνάντησης με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, όπως ο Τζιμ Ρις (Δ), ο Τεντ Κρούζ, ο Rick Scott της Φλόριντα και ο γερουσιαστής Lindsey Graham της Νότιας Καρολίνας (2-Α) στο Οβάλ γραφείο στον Λευκό Οίκο. 13 Νοεμβρίου 2019. EPA, MIKE THEILER, POOL




Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Τζιμ Ρις ήταν πρόθυμος να δώσει στην Τουρκία χώρο για να εξετάσει μια πρόταση των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει την αγορά του ρωσικού σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Το παράθυρο είναι πλέον κλειστό.

Τα παραπάνω γράφουν οι δημοσιογράφοι του καλωδιακού τηλεοπτικού δικτύου CNN, Phil Mattingly, Ryan Browne και Barbara Starr.

Ο κ. Ρις, που είναι προσωπικός φίλος του Αμερικανού προέδρου, σε συνέντευξή του στο CNN, δήλωσε ότι όχι μόνο θα καταθέσει δικομματικό νομοσχέδιο για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά θα πιέσει επίσης τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ να το φέρει ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος.

  • «Ήμουν πρόθυμος να αφήσω τους διπλωμάτες να μιλήσουν», είπε ο κ. Ριτς. “Πολύ σύντομα στη συνέχεια άλλαξαν τα πράγματα, και έχουν γίνει χειρότερα αντί για καλύτερα.”

Σύμφωνα με το CNN, πρόκειται για μια σημαντική κίνηση από τον κ. Ριτς, ο οποίος έχει επικρίνει έντονα τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά – ενόψει της αυξανόμενης οργής του Κογκρέσου σχετικά με τις αγορές όπλων και τις ενέργειες στη Συρία – ο γερουσιαστής ήταν πρόθυμος να αφήσει ένα παράθυρο ανοικτό στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα αντιμετώπιζε το ζήτημα.

Η αποφασιστικότητα του κ. Ριτς, να μην προχωρήσει μόνο στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, αλλά να πιέσει και τον πρόεδρο της Γερουσίας έχει μεγάλη σημασία. Η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες προσωπικές συναντήσεις του Προέδρου Τραμπ[ με τον Ερντογάν, αντιμετωπίζει πλέον σημαντικό οικονομικό κόστος για τις ενέργειές του προέδρου της.

  • Η εξέταση του νομοσχεδίου από την Επιτροπή έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση του κ. Τραμπ προσωπικά με τον Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Ήταν μια συνάντηση μαζί με άλλες συζητήσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Τουρκίας, για τις οποίες ενημερώθηκε ο κ. Ριτς, που δεν έχουν αλλάξει τίποτα», είπε ο γερουσιαστής.

Παράλληλα, έρχεται μετά που ο κ. Μακ Κόνελ προέτρεψε για ιδιαίτερη προσοχή στην επιτάχυνση της επιβολής αυστηρών κυρώσεων σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, καθιστώντας σαφές στους νομοθέτες ότι πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την πρόταση και τις επιπτώσεις της τόσο στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ όσο και στο γεωπολιτικό τοπίο. Ο κ. Μακ Κόνελ ζήτησε από την κυβέρνηση Τραμπ τεχνική καθοδήγηση σχετικά με την ενδεχόμενη έγκριση δέσμης κυρώσεων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ήδη τη νομοθεσία περί κυρώσεων, τον Οκτώβριο. Ο κ. Τραμπ, από την πλευρά του, επαίνεσε τον Ερντογάν ως «μεγάλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ» και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Λευκό Οίκο είπε ότι ήταν «μεγάλος θαυμαστής» του Τούρκου ηγέτη.

  • Ο Τραμπ εξέφρασε επανειλημμένα τη συμπάθεια του για την Άγκυρα σχετικά ακόμα και για την απόκτηση των S-400, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Ομπάμα ότι δεν συμφώνησε να παράσχει στην Τουρκία το σύστημα πυραύλων Patriot.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πρόσφατα ότι δεν ήταν νόμιμος λόγος για την Τουρκία να αγοράσει το ρωσικό οπλισμό, καθώς οι Τούρκοι απέρριψαν μια προσφορά για μια εναλλακτική λύση συμβατή με τα ευρωπαϊκά συστήματα και αυτά του ΝΑΤΟ.

Το Πεντάγωνο διερευνά επίσης κατά πόσον η Τουρκία παραβίασε συμφωνίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι πιστεύουν ότι είναι πιθανό η Τουρκία να προμήθευσε τους τρομοκράτες που συμμετέχουν στην εισβολή της, στη Συρία με στρατιωτικό οπλισμό που έχει παρασχεθεί από τις ΗΠΑ.

Ο Κράμερ εμπόδισε να εισαχθεί στη Γερουσία το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Ο κ. Ρις αρχικά αποφάσισε να αναβάλει την πίεση με τη ψήφιση νομοθεσίας για κυρώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, και ύστερα από μια αμφιλεγόμενη συνάντηση στο Λευκό Οίκο μεταξύ του Ερντογάν, του Τραμπ και μιας ομάδας Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών. Σε αυτή τη συνάντηση, ανέφερε ο Ρις, παρουσιάστηκε μια αμερικανική πρόταση που υποβλήθηκε στους Τούρκους, η οποία κάλυπτε τις ανησυχίες της κυβέρνησης σχετικά με την αγορά S-400. Ο κ. Ρις, υπό την πίεση Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων, δήλωσε ότι δεν θα υπέβαλλε το νομοσχέδιο του στην Επιτροπή.

Ωστόσο, πριν από την εβδομάδα, και αφού ο κ. Ρις είχε ενημερώσει μια ομάδα δημοσιογράφων για τη συνάντηση και την απόφασή του, κατέστη σαφές ότι ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει πορεία.

  • Επιπλέον, ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι οι Τούρκοι έκαναν δοκιμή των S-400 περίπου πριν από δύο εβδομάδες και «πιστεύουν» ότι ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά F-16 ως προσομοιωμένους στόχους.
  • Ήταν μια κίνηση που εξόργισε τον γερουσιαστή.
  • “Πραγματοποίησαν κάποιες δοκιμές, ειδικά καθώς αυτές οι δοκιμές επηρέασαν τις ικανότητες μας”, δήλωσε ο κ. Ρις.

Το νομοσχέδιο των 67 σελίδων που διάβασαν δημοσιογράφοι από το CNN έχει γεφυρώσει μία δικομματική υποστήριξη στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, της οποίας προεδρεύσει ο κ. Ρις. Μαζί του θα καταθέσει το νομοσχέδιο ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο πιο δημοφιλής Δημοκρατικός γερουσιαστής. Μαζί εργάζονται τις τελευταίες μέρες για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Ο κ. Μενέντεζ έχει επανειλημμένα πιέσει να προχωρήσει η νομοθεσία που θα αντιμετωπίζει τις ενέργειες της Τουρκίας.

Το ίδιο το νομοθετικό μέτρο δεν θα περιλαμβάνει μόνο το ζήτημα του S-400, αλλά και την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων συμμάχων της Αμερικής στον αγώνα κατά της ISIS.

  • Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει στοχευμένες κυρώσεις και περιορισμούς για τους Τούρκους αξιωματούχους, τους θεσμούς και τις πωλήσεις όπλων που συνδέονται με τις επιχειρήσεις στη Συρία και τους Κούρδους και τη συνεχιζόμενη χρήση του S-400.
  • Θα περιλάμβανε επίσης γλώσσα που θα βοηθά τους Κούρδους μέσω της διαδικασίας για τους πρόσφυγες και θα απαιτεί έκθεση σχετικά με τυχόν εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου είπαν στο CNN ότι ο Αμερικανός στρατός διαθέτει τουλάχιστον ένα βίντεο παρακολούθησης από τα αεροσκάφη του και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι «έπιασαν» ένα πιθανό έγκλημα πολέμου που διεπράχθη από τους Σύριους τρομοκράτες, οι οποίοι συνεργάζονται με την Τουρκία.

Υπογραμμίζοντας την ισχυρή στήριξη του Κογκρέσου εναντίον της Τουρκίας, και την εξαιρετική απογοήτευση με τον Ερντογάν προσωπικά, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, ο κ. Ρις κατέστησε σαφές ότι αν το νομοσχέδιο φτάσει στην Ολομέλεια, όχι μόνο θα ψηφιστεί, αλλά θα περάσει με πλειοψηφία που δεν θα θα αντιμετωπίζεται από το βέτο του κ. Τραμπ.

“Υποψιάζομαι ότι το νομοσχέδιο θα περάσει με 98-2 στην Ολομέλεια”, είπε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής.

ΠΗΓΗ: CNN

Ντόναλντ Τραμπ: Είχα μία μη προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ερντογάν, μιλήσαμε για όλα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: