Τα «έψαλλαν» ελληνικά F-16 και Mirage 2000-5 στους Τούρκους: «Μποναμάς» οι αερομαχίες στο Καστελόριζο

File Photo: Στιγμιότυπο από την αεροπορική άσκηση «Ανταίος ΙΙΙ 19» με συμμετοχή του συνόλου των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών. Φωτογραφία: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Αεροπορική υπεροχή έναντι των συνολικά οκτώ F-16 της Τουρκίας πήραν τα Ελληνικά φτερά, όχι μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο που έβαλε στο στόχαστρό της η Τουρκία αλλά και στο κεντρικό.

Eκτός της 343 Μοίρας που βρίσκεται σε καθήκοντα “readiness” στο Καστέλλι και που ενεπλάκησαν με τα Τουρκικά αεροσκάφη, η 331 Μοίρα “Θησέας” με τα Mirage 2000-5 στην Σκύρο απογειώθηκε για την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών που θέλησαν να κάνουν υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά όταν πλέον έπεσε το σκοτάδι.

Η απόφαση από του Ελληνικού επιτελείου, τίποτα να μην μένει αναπάντητο και πάντα να βρίσκονται Ελληνικά μαχητικά πίσω από τα Τουρκικά, έχει εκνευρίσει τα γεράκια της Άγκυρας τα οποία βλέπουν την αεροπορική ισχύ της Ελλάδας.

Μπορεί να βρισκόμαστε σε περίοδο που υποτίθεται οτι θα έπρεπε να βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τις θρησκευτικές περιόδους, όμως αυτό το καταπατούν με τον πλέον προκλητικό τρόπο οι γείτονές μας.

Ο παρακάτω συγκεντρωτικός πίνακας του ΓΕΕΘΑ δείχνει οτι και οι κατασκοπευτικές ενέργειες των Τούρκων μόνο λίγες δεν ήταν από τη στιγμή που μόνο τα CN-235 έκαναν τις περισσότερες παραβιάσεις. Το ένα εκ των δυο CN πέταξε καταμεσής του Αιγαίου, απογειώνοντας και νωρίτερα τα Γαλλικά μαχητικά Mirage 2000-5 από την Σκύρο.

Στη συνέχεια και τα δυο CN επικεντρώθηκαν να πετούν στο νοτιοανατολικό τμήμα κοντά στο Καστελόριζο. Προφανώς κάτι αναζητούν και μάλλον δεν είναι το ελικόπτερο που μετέφερε τον υφυπουργό άμυνας στο ακριτικό νησιωτικό σύμπλεγμα.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 24η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 4 (4×2 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 2 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 10

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 6

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 10

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 56 (30 από τα CN-235 και 26 από τα μαχητικά)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 2

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1. Επτά εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 σε ν. Ρω, Στρογγύλη, Μεγίστη, Παναγιά και Οινούσσες.

2. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Τουρκικές προκλήσεις με υπερπτήσεις πάνω από Ρω και Στογγύλη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Στεφανή

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: