Σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις ανατολικά της Κρήτης ανήγγειλε ο προκλητικός Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Τγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη σε τουρκικο τηλεοπτικό δίκτυο. Φωτογραφία via A-News-Atv




Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε χθες και τον χειρότερο εαυτό του. Δείχνοντας πάλι χάρτες, εξήγησε σε ποιο σημείο ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει σύντομα έρευνες και γεωτρήσεις.

Δήλωσε τα εξής, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN και του Έθνους, Μαρία Ζαχαράκη:

  • «Εδώ ειδικά θέλω να εξηγήσω κάτι. Αυτό το μέρος που βλέπετε, είναι το σημείο που συναντώνται η Λιβύη και η Τουρκία. Στα ανατολικά της Κρήτης, περνάει αυτή εδώ η ζώνη που βλέπετε. Κι αυτή η ζώνη έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους. Μέσα σε αυτή τη ζώνη, τα σημεία G, F και E είναι το όριο που ενώνει ειδικά τη Λιβύη με την Τουρκία. Βόρεια του συνόρου είναι η Τουρκία, νότια η Λιβύη. Τι δείχνουν αυτά; Την υφαλοκρηπίδα. Εδώ ας πούμε, θα διενεργήσουμε άνετα σεισμικές έρευνες. Και μετά τις έρευνες, θα προβούμε και σε γεωτρήσεις».

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Λιβύης στην Κωνσταντινούπολη και σ’ αυτές περιέγραψε τα επόμενα βήματά του στην ανατολική Μεσόγειο μετά την υπογραφή των συμφωνιών με το καθεστώς της Τρίπολης.

  • Προκαλέσαμε ανησυχία στην Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να ανησυχεί για τη συμφωνία με τη Λιβύη, αλλά εκείνος ήταν υποχρεωμένος να προστατεύσει τα δικαιώματα και της Άγκυρας και της Τρίπολης.

  • «Αυτό το όριο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι που ανησυχεί την Ελλάδα. Αλλά εμείς δεν το κάνουμε για να ανησυχήσουν εκείνοι. Σε αυτά τα νερά έχει και η Λιβύη και η Τουρκία δικαιώματα και αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει αυτή η γραμμή να προστατευτεί».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε στον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αλ Σαράζ, τον οποίο συνάντησε νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, ότι πρέπει να γίνουν γρήγορες κινήσεις και δράσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν.

  • «Θα ξεκινήσουμε πολύ σύντομα –πρώτα ο Αλλάχ- και τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις. Οι προσδοκίες μας εδώ είναι πολύ υψηλές. Σήμερα με τον Σαράζ αυτό συζητήσαμε, το πόσο σημαντικό είναι. Η λεκάνη της ανατ. Μεσογείου διαθέτει ένα σημαντικό απόθεμα υδρογονανθράκων.
  • Τελευταία ειδικά ακούμε ειδήσεις για ανακαλύψεις που έχουν γίνει από κάποιες εταιρείες. Ίσως να πρέπει να προσεταιριστούμε κάποιες ισχυρές εταιρείες σε διεθνές επίπεδο. Κι αυτό θα συζητηθεί με τον Σαράζ. Όσο πιο μεγάλη είναι η επένδυσή μας, τόσο πιο εύκολη θα είναι η δουλειά μας. Η συμφωνία με τη Λιβύη ενίσχυσε το νομικό χέρι της χώρας μας. Δείξαμε σε όλον τον κόσμο ότι σε αυτή την περιοχή δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση χωρίς την Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε πάλι στην αγορά και τρίτου γεωτρύπανου, προκειμένου να σταλεί στην περιοχή, ενώ επανέλαβε την επιδίωξη της Άγκυρας για win-win καθεστώς στην ανατ. Μεσόγειο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί τους Αμερικανούς με κλείσιμο της αεροπορικής βάσης του Ινσιρλίκ

  • «Στο παρελθόν δεν είχαμε πολλά πλοία φυσικά. Τώρα δόξα τω Θεώ έχουμε δύο ερευνητικά πλοία και δύο γεωτρύπανα τελευταίας τεχνολογίας. Και τώρα διαπραγματευόμαστε και τρίτο πλωτό γεωτρύπανο. Οι περιοχές δράσης μας δεν είναι μόνο αυτές. Και στη Μαύρη Θάλασσα δραστηριοποιούμαστε. Έχουμε αναλάβει ανάλογα έργα και σε διάφορες χώρες διεθνώς. Διότι τώρα η θέση του πετρελαίου στον κόσμο είναι πάρα πολύ διαφορετική. Όταν θα προχωρήσουμε κι εδώ, κερδισμένες θα είναι και η Τουρκία και η Λιβύη. Ό,τι κάνουμε θα είναι στη βάση του win-win».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τη ότι τάσσεται με τους εχθρούς της χώρας.

«Κοιτάξτε ατυχία! Ορισμένοι εντός και εκτός της χώρας μας ανησυχούν στο θέμα αυτό. Και παράλληλα λένε κουβέντες που μπορεί να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα. Εσείς με ποιανού το μέρος είστε, για; Με το μέρος της Τουρκίας είστε ή όχι; Όπως και να ‘χει εμείς αυτή τη στιγμή θα συνεχίσουμε ό,τι κάνουμε για τα συμφέροντα του έθνους και της χώρας».

  • ΟΧΙ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

«Κάναμε σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας. Αυτό το είπαμε και στον Μητσοτάκη και στην αποστολή του, τόσο εγώ ο ίδιος προσωπικά όσο και η συνοδεία μου κατά την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ. Εκείνοι έχουν ακόμη συγκεκριμένες προσδοκίες. Είπαμε ότι όλα τα κάνουμε με βάση το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Στην ανατολική Μεσόγειο φυσικά και ανησυχούν όσοι δεν λογάριασαν το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας. Έγιναν προσπάθειες για κάποια σχέδια εδώ. Αλλά ενεργώντας δίκαια, τα ρίξαμε στο κενό. Και θα προχωρήσω ακόμη περισσότερο. Εδώ μιλάμε για πλήρη ανατροπή των Σεβρών. Το βήμα έγινε», διατράνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Λιβύη.

  • «Πρόσφατα υπογράψαμε ένα μνημόνιο κατανόησης για την άσκηση ειδικά από τη Λιβύη των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Το ένα αφορούσε στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας και το άλλο στη στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια. Το μνημόνιο που αφορά στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας επικυρώθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση και την κοινοποιήσαμε στα Ηνωμένα Έθνη για να καταγραφεί.
  • Η διαδικασία προχωρά γρήγορα. Τώρα και το μνημόνιο για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία υποβλήθηκε στη βουλή και μόλις η βουλή το επικυρώσει θα τεθεί σε εφαρμογή. Ετσι, θα προστατευθούν και με αυτό θα προστατευτούν τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας μαζί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος υπερασπίστηκε τον πρωθυπουργό Σαράζ, λέγοντας ότι μόνο εκείνος είναι ο νόμιμος ομόλογός του.

«Ο Σαράζ είναι ο νόμιμος πρωθυπουργός της Λιβύης, αντίθετα με τον Χαλίφα Χαφτάρ, που δεν είναι νόμιμος πρόεδρος ή πρωθυπουργός, είναι κάποιος που έχει συστήσει μία παράνομη δομή. Δεν έκανα συμφωνία με το Χαφτάρ, ομόλογός μου διεθνώς είναι ο Σαράζ», είπε.

Αποστολή στρατού στη Λιβύη

Έτοιμος εμφανίστηκε, πάντως, για άλλη μια φορά να στείλει τουρκικό στρατό στη Λιβύη, αν η Τρίπολη του το ζητήσει.

«Αν υπάρξει πρόσκληση από τη Λιβύη για αποστολή στρατευμάτων, η χώρα μας θα αποφασίσει ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει. Το έχω ξαναπεί ότι είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε είδους στήριξη. Χώρες που δεν έχουν κανέναν συμφέρον και δεν έχουν προσκληθεί από τη Λιβύη έχουν ήδη στείλει δυνάμεις τους εκεί. Και αυτή τη στιγμή προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στη Λιβύη. Αυτά θα πρέπει να ξεπεραστούν», υποστήριξε ο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν κάλεσε τον υποτακτικό του στην Πόλη: Έκτακτη συνάντηση με τον Λίβυο Σάρατζ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: