Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί τους Αμερικανούς με κλείσιμο της αεροπορικής βάσης του Ινσιρλίκ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική ΄Προεδρία




Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να επιδιώξει να τερματίσει τη λειτουργία της αεροπορικής βάσης Incirlik, στην περίπτωση κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων.

Είναι η πρώτη φορά που διατωπώνεται αυτή η απειλή στο επίπεδο του Ταγίπ Ερντογάν.

Την πληροφορία μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Βεβαίως είχε προηγηθεί μία δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου στο τηλεοπτικό σταθμό A Haber, ο οποίος προειδοποίησε την Αμερική ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να να κλείσει την αεροπορική βάση Incirlik και το σταθμό ραντάρ Kurecik.

Συνέντευξη στο δίκτυο A Haber TV

«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Εάν μας απειλούν με την επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Η απειλή για το κλείσιμο των βάσεων αυτών επαναλαμβάνεται συστηματικά στην Τουρκία, σε κάθε όξυνση της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ βρίσκεται στην νότια Τουρκία και χρησιμοποιείται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. Η βάση του Κιούρετσικ, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, φιλοξενεί έναν σημαντικό σταθμό ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία είναι εκτεθειμένη σε ενδεχόμενες κυρώσεις της Ουάσινγκτον για την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.

Την Τετάρτη, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε πρόταση νόμου , υποστηριζόμενη από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, που προβλέπει δρακόντειες κυρώσεις κατά της Τουρκίας και της ηγεσίας της σε απάντηση της προμήθειας του συστήματος S-400 και της τουρκικής επίθεσης στην Συρία.

Άλλο σημείο έντασης, η υιοθέτηση από την αμερικανική Γερουσία απόφασης που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία από τους Οθωμανούς, την οποία αρνείται η Αγκυρα. Οργισμένη η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το μέτρο θέτει «σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών σχέσεων».

Με πληροφορίες από Reuters, AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

 

Δεν ακυρώνουμε τους S-400 δήλωσε ο Μεβλούτ: Τότε έρχονται κυρώσεις, απάντησε ο Γκράχαμ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: