Οργή Πεκίνου κατά Οζίλ λόγω Ουιγούρων: Εκοψαν το ματς της Αρσεναλ και έδειξαν «κονσέρβα»

Την μήνι του Πεκίνου έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Οζίλ. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA




Η Κινεζική τηλεόραση αποφάσισε να «κόψει» την μετάδοση του αγώνα της Αρσεναλ εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι, αντιδρώντας στις  δηλώσεις του τουρκικής καταγωγής αστέρα της λονδρέζικης ομάδας Μεσούτ Οζίλ , ο οποίος επέκρινε το Πεκίνο για την καταπίεση των Ουιγούρων, της μουσουλμανικής μειονότητας  που ζει υπό καθεστώς διώξεων στην ασιατική  χώρα.

Ο ποδοσφαιριστής των «Κανονιέρηδων» προκάλεσε την οργή του Πεκίνου πριν από λίγες ημέρες καταδικάζοντας την κράτηση περίπου ενός εκατομμυρίου Ουιγούρων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου υποβάλλονται σε πολιτικό διαφωτισμό, βασανιστήρια, και στέρηση τροφής, καθώς επίσης και σε άρνηση παραχώρησης θρησκευτικών και γλωσσικών ελευθεριών.

Το κρατικό κανάλι της Κίνας, ανακοίνωσε ότι το σχόλιο του Οζίλ «απογοήτευσε τους φιλάθλους και τις κυβερνητικές ποδοσφαιρικές υπηρεσίες».

Σημειώνεται ότι η Αρσεναλ είναι μία από τις εμπορικές ομάδες στις διεθνείς αγορές του ποδοσφαίρου.

Ετσι αντί για τον αγώνα Αρσεναλ – Σίτι, η κινεζική τηλεόραση επέλεξε να δείξει μαγνητοσκοπημένο τον αγώνα  του Σαββάτου μεταξύ Τότεναμ – Γούλβερχαμπτον.

«Εκοψαν» επίσης και ένα διαδικτυακώς μεταδιδόμενο  πλάνο που είχε δημοσιοποιήσει η Αρσεναλ και το οποίο εμφάνιζε τον Οζίλ να επευφημείται από τους οπαδούς καθώς γινόταν αλλαγή (και ενώ εκείνος βγάζει τα γάντια του και τα κλωτσάει στον αέρα)… 

 

«Η σκέψη της Κίνας είναι πολιτική», ήταν η επίσημη αντίδραση εκπροσώπου της Αρσεναλ που δεν θέλησε να πάρει περαιτέρω θέση για το όλο ζήτημα, προσθέτοντας: «Η άποψη που εξέφρασε ο Οζίλ είναι απολύτως πολιτική. Σαν ποδοσφαιρικό σωματείο έχουμε πάντα αρχή να μην ανακατευόμαστε με τα πολιτθκά».

Με πληροφορίες από Associated Press

Έχω δυο καρδιές, μια γερμανική και μια τουρκική λέει ο Οζίλ για τη φωτογραφία με τον Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: