ΟΗΕ κατηγορεί Ερντογάν: Σπάει το εμπάργκο και πουλάει όπλα του γαμπρού του στη Λιβύη

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο τελευταίος είναι ο γαμπρός του, τον οποίο πρόσφατα έδιωξε. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά και κατάφωρα το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία είναι αρμόδια για την επιτήρηση των κυρώσεων κατά της Λιβύης. 

Όπως αναφέρει το Reuters, στην 376 σελίδων έκθεση, οι εμπειρογνώμονες στοχοποιούν τρεις χώρες για “συστηματική” και “κατάφωρη” παραβίαση του εμπάργκο όπλων: Την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι τρεις αυτές χώρες «συνηθίζουν να προμηθεύουν όπλα χρησιμοποιώντας τεχνάσματα και με ελάχιστη προσπάθεια να αποκρύψουν από πού προέρχονται».

H έκθεση της επιτροπής του  ΟΗΕ αναφέρεται σε παραβιάσεις από τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο. Συγκεκριμένα πρόκειται για πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη με κιβώτια που εμφανίζονταν ότι περιέχουν “ανταλλακτικά” και συγκεκριμένα “καθρέφτες, ελαστικά, συστήματα πέδησης” και με τη σήμανση “όχι όπλα, όχι πυρομαχικά”  και είχαν αποστολέα την πρεσβεία της Λιβύης στην Άγκυρα και παραλήπτη το υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η έκθεση, τα αεροσκάφη που μετέφεραν τα συγκεκριμένα φορτία στην Μισράτα της Λιβύης στη διάρκεια του ταξιδιού έκλεισαν το σύστημα εντοπισμού τους και ήταν «αόρατα» για τις ιστοσελίδες που δίνουν το στίγμα των εμπορικών πτήσεων.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, τα αεροσκάφη έκρυβαν σχεδόν 54 τόνους μηχανημάτων που μόλις συναρμολογήθηκαν φάνηκε ότι αποτελούσαν το τουρκικό σύστημα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar ΤΒ2, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στα μέτωπα των μαχών της Λιβύης από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγιέζ Αλ Σαράζ.

  • To  σύστημα αυτό κατασκευάζεται από την εταιρεία του Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την μικρότερη κόρη του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, την Σουμιγιέ.

Ρεπορτάζ των New York Times  της 5ης Νοεμβρίου, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σύστημα αγοράστηκε από την κυβέρνηση της Τρίπολης τον περασμένο Μάιο έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων και τότε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Σαράζ, Φατί Μπασαγκά αναφώνησε ότι «οι Τούρκοι μας έσωσαν την κατάλληλη στιγμή».

Οι εκπρόσωποι στα Ηνωμένα Έθνη της Ιορδανίας και της Τουρκίας δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Reuters για κάποιο σχόλιο σχετικά με τις κατηγορίες. Σύμφωνα με το εν λόγω κατηγορητήριο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι «έχουν σταθερή δέσμευση να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο του καθεστώτος κυρώσεων της Λιβύης και όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Μετά την ανατροπή του Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο και χωρίστηκε μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης με έδρα την Τρίπολη, η οποία έχει επίσης αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, και της κυβέρνησης με βάση το Τομπρούκ στα ανατολικά της χώρας, η οποία ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης υπό την αιγίδα του Χαλίφα Χαφτάρ και το Κοινοβούλιο της χώρας.

Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ διατηρούν σχέσεις με την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ την κυβέρνηση της Τρίπολης στηρίζουν η Τουρκία και το Κατάρ.

Hellas Journal με πληροφορίες από Reuters, The New York Times

Διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία δίνει όπλα στη Λιβύη και την εκβιάζει, έχουμε αποδείξεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: