Διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία δίνει όπλα στη Λιβύη και την εκβιάζει, έχουμε αποδείξεις

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Ες Σαράζ. Photo via Twitter, Τουρκική Προεδρία
Ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη Λιβύη έχει στην κατοχή της η ελληνική πλευρά, όπως διαρρέεται. Σύμφωνα μάλιστα με διπλωματικές πηγές, πρόκειται για φωτογραφία ή φωτογραφίες με τουρκικά φορτία που εκφορτώνονται παράνομα στο λιμάνι της Τρίπολης.

Η εκτίμηση μάλιστα που υπάρχει στην Αθήνα είναι μέσα από τέτοιου τύπου παράνομες διαδικασίες (παραβίαση εμπάργκο, παράνομες δοσοληψίες, υπόγεια στήριξη), η Άγκυρα τελικώς εκβίασε την κυβέρνηση της Τρίπολης να συνάψει και τα παράνομα μνημόνια κατανόησης που συνήψε με τον Ερντογάν τον περασμένο Νοέμβριο στην Κων/πολη, μνημόνια μέσω των οποίων η Τουρκία πλέον διεκδικεί και θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη κατά παραβίαση του Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν και από την πλευρά του Ισραήλ ενώ και σε επίπεδο ΟΗΕ διακινούνται καταγγελίες που θέλουν την Τουρκία να έχει παραβιάσει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη.

Όλα τα παραπάνω έρχονται στο φως στον απόηχο του μνημονίου που υπέγραψαν η Τουρκία και η λιβυκή κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ αλλά και μόλις ώρες προτού προσγειωθεί στην Αθήνα ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμακτσί, για να πάρει μέρος στην Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) την προεδρία του οποίου η Ελλάδα ασκεί η Ελλάδα για το τρέχον εξάμηνο (1 Ιουλίου – 31 Δεκεμβρίου 2019).

Οι συνέπειες της αποστολής “συμφώνου” σε ΟΗΕ

Η αποστολή του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη ήταν αναμενόμενη και δεν έχει καμία έννομη συνέπεια, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την είδηση ότι η Τουρκία κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη.

Η Ελλάδα έχει, άλλωστε, ήδη καταθέσει τις απόψεις της με επιστολές της προς τον γενικό γραμματέα των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες καθώς και προς την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

HJ με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΕΘΝΟΣ

Αθήνα, Ελλάδα

Παρά την διεθνή καταδίκη η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της παράνομης «συμφωνίας»

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal