Δεν ακυρώνουμε τους S-400 δήλωσε ο Μεβλούτ: Τότε έρχονται κυρώσεις, απάντησε ο Γκράχαμ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ντόχα. Φωτογραφία via Twitter, @MevlutCavusoglu




Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες από την Ντόχα ότι η χώρα του δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία της με τη Ρωσία για το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400.

Ήταν απάντησή του στις έντονες αμερικανικές πιέσεις για απόσυρση ή καταστροφή των S-400 και της ψήφισης σχεδίου νόμου για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Δήλωσε χαρακτηριστικά:

  • “Είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε. Αυτό είναι σίγουρο, ανεξάρτητα από τις συνέπειες. Αυτή είναι η κατάσταση».

Την περασμένη Τετάρτη, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, προχώρησε στην ψήφιση σχεδίου νόμου που απαιτεί κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή της στη Συρία, την εθνοκάθαρση των Κούρδων συμμάχων της Αμερικής και την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος στο τουρκικό έδαφος. Η Επιτροπή βάδισε τα ίδια βήματα με αυτά της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η χρήση των S-400 από την Τουρκία είναι ασυμβίβαστη και με τη συμμετοχή της το ΝΑΤΟ και με τα δυτικά οπλικά συστήματα.

  • Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ (Ρεπουμπλικάνος από την Καρολίνα), και φίλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε την Τουρκία από τη Ντόχα ότι «εάν υπάρξει ψηφοφορία στην Ολομέλεια (της Γερουσίας) για κυρώσεις, θα λάβουν στήριξη της τάξης του 90% και δεν θα επιδέχονται βέτο (εννοεί από τον πρόεδρο Τραμπ). Ο Ερντογάν έκανε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει κανένας άλλος. Ένωσε τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς», τόνισε ο γερουσιαστής.

Ο κ. Τσαβούσογλου του απάντησε:

  • “Οι κυρώσεις και η απειλητική γλώσσα δεν λειτουργούν ποτέ. Αλλά αν επιβληθούν κυρώσεις, η Τουρκία θα ανταποδώσει».

Πρόσθεσε: «Είμασταν πολύ απελπισμένοι διότι χρειαζόμασταν ένα σύστημα αεράμυνας. Τα τελευταία 10 χρόνια, προσπαθήσαμε να το προμηθευτούμε από τις ΗΠΑ και άλλους, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Οι Ρώσοι μας έδωσαν τους S-400 και ήταν η καλύτερη συμφωνία”.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση των πυραύλων Patriot, με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα ακύρωνε τη συμφωνία για το ρωσικό σύστημα, που είναι ανταγωνιστικό και μη συμβατό με τα αντίστοιχα αμερικανικά.

Από τη στιγμή που η Τουρκία προχώρησε στην παραλαβή των S-400, οι Αμερικανοί απέσυραν την προσφορά για τους Patriot.

Ταυτόχρονα εξεδίωξαν την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών F-35, και δήλωσαν ότι αυτά απειλούνται από τους S-400.

  • Σε μια ένδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του αμερικανικού Κογκρέσου -πιθανότατα πλέον και του Λευκού Οίκου- η Γερουσία υποστήριξε ομόφωνα ψήφισμα που αναγνωρίζει επισήμως την γενοκτονία των Αρμενίων, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το αμερικανικό Κογκρέσο τίμησε έτσι τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Αναφορικά με το Αρμενικό, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να δημιουργήσει μια κοινή ομάδα εργασίας που θα περιλαμβάνει επιστήμονες ιστορικούς και ανθρωπολόγους για να ανοίξουν τα αρχεία για την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκαθαρίσει και το θέμα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Γερουσίας για το σχέδιο νόμου, που κατέθεσαν οι γερουσιαστές Τζιμ Ρις και Ρόμπερτ Μενέντεζ και το οποίο προβλέπει σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία.

Εάν ο πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Πλειοψηφίας Μιτς Μακ Κόνελ επιτρέψει τη ψηφοφορία αυτό σημαίνει ότι συμφώνησε και ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με διπλωμάτες και αναλυτές, η έγκριση του σχεδίου νόμου για τις κυρώσεις από την Ολομέλεια της Γερουσίας θα οδηγήσει στην απόλυτη ρήξη τις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Γκριζάρει και «νομιμοποιεί»: Η Τουρκία επιχειρεί να σύρει την Ελλάδα σε ανάρμοστες συνομιλίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: