Ο Δένδιας απαντά στον προκλητικό Ερντογάν: Το Διεθνές Δίκαιο δεν καλύπτει τις αυθαιρεσίες του

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Ν. Δένδια, Παλαιό Αεροδρόμιο Λάρνακα 22 Δεκεμβρίου 2019. ΓΤΠ, ΣT. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




«Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες είναι επαρκείς για να απαντούν σε κάθε αυθαίρετη τοποθέτηση, δήλωση ή συμπεριφορά».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση για τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, που αμφισβητούν το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.

Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κατά τη συνάντησή τους στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, μετά την επίσκεψη του κ. Δένδια στη Λιβύη και την Αίγυπτο.

Όπως επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός μετά τη συνάντηση:

  • «Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για την προετοιμασία της υπογραφής του EastMed στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου και γενικά, να ανταλλάξουμε απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό μας, για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε, που είναι -όπως καλά ξέρετε- μέσα στο πλαίσιο, πάντοτε, του Διεθνούς Δικαίου».
  • «Και όπως πολύ σωστά είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χωρίς να αποκλείουν κανέναν. Όλες οι χώρες οι οποίες αντιλαμβάνονται το Διεθνές Δίκαιο ως το φυσικό περιβάλλον [τους], είναι καλοδεχούμενες να συμμετάσχουν στις κοινές μας πρωτοβουλίες», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Αναφερόμενος στην υπογραφή των διακρατικών συμφωνιών για τον αγωγό EastMed, ο υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για «αντίδραση σε κάποιον άλλον».

  • «Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο».

Τέλος, σχετικά με την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως στις 8 Ιανουαρίου υπάρχει συνάντηση των τεχνικών επιτροπών Ελλάδας- Αιγύπτου.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Θα αντιμετωπιστούν ενέργειες αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Η ενημέρωση για τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας σε Λιβύη και Αίγυπτο, την Κυριακή και η προετοιμασία για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Κύπριος υπουργόςς είπε ότι δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές ώστε να αντιμετωπιστούν ενέργειες αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

  • Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στη συνάντηση με τον πολύ καλό του φίλο, Νίκο Δένδια, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών για τα αποτελέσματα των πρόσφατων ταξιδιών του και τις σημαντικότατες επαφές που πραγματοποίησε σήμερα Κυριακή και τις προηγούμενες ημέρες. Πρόσθεσε πως πριν διενεργηθούν οι επισκέψεις και επαφές Δένδια στην περιοχή προηγήθηκε συντονισμός μεταξύ των δύο. Σημείωσε ότι οι προσεγγίσεις και οι στόχοι είναι κοινοί και τόνισε πως «δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές ώστε να αντιμετωπισθούν οι όποιες κινήσεις, από κάποιους οι οποίοι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια κατάσταση αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα κινούνται πάντα στη λογική των συνεργασιών, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν, πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και αυτό είναι και το κάλεσμα προς όλα τα κράτη της περιοχής», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογο του, καθώς υπάρχουν αρκετές προγραμματισμένες συναντήσεις, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

ΥΠΕΞ ΑΙΓΥΠΤΟΥ: Απαιτούνται συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη με στόχο την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας

Για την ανάγκη να υπάρξει μία συνολική διευθέτηση της κρίσης με στόχο την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη, μέσα από συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες και ολοκλήρωση των προετοιμασιών της διαδικασίας του Βερολίνου, κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, σε επίσημη ανακοίνωσή του, που εξέδωσε μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

  • Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εντατικών επαφών του επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο, τονίζεται στην ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε απόψε το βράδυ.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Άχμεντ Χάφεζ, η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, Αιγύπτου και Ελλάδας, εστίασε στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της Λιβύης.

Παράλληλα, ο κ. Χάφεζ επιβεβαίωσε την ανάγκη για μια συνολική διευθέτηση της κρίσης με στόχο την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι αυτό απαιτεί συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες και ολοκλήρωση των προετοιμασιών της διαδικασίας του Βερολίνου.

Δένδιας: Άκυρα και επιβλαβή για το λαό της Λιβύης και για τη σταθερότητα στην περιοχή τα δύο memoranda

Την ικανοποίησή του ότι οι θέσεις του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για τα δύο memoranda Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης, συμπίπτουν με τις ελληνικές, «δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή», εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του από το Κάιρο, όπου μετέβη αμέσως μετά τη Βεγγάζη.

Συγκέκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

  • «Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον Στρατάρχη Khalifa Haftar, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία.

Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή.

  • Αμέσως μετά, ήρθα εδώ, στο Κάιρο, όπου είδα τον φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον κ. Sameh Shoukry, με τον οποίο συζητήσαμε αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά, με την Ιορδανία.

Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Λιβύη, υπήρξε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, τον κ. Aguilah Saleh Eissa, ο οποίος μας είχε επισκεφθεί πρόσφατα στην Αθήνα».

Με το χαρτί του προσφυγικού εκβιάζει πάλι την ΕΕ ο Ερντογάν: Θα βιώσει συνθήκες 2015

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: