Με επιστολή στον ΟΗΕ η Βουλή της Λιβύης απορρίπτει τη συμφωνία με την Τουρκία

File Photo: Άποψη από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. EPA, ANDREW GOMBERT




Ένα εργώδες διπλωματικό παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε σχέση με την «συμφωνία» που υπέγραψαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα TheToc ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Agile Saleh Issa Gwoider, ο οποίος θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, έχει αποστείλει ήδη στον ΟΗΕ επιστολή με την οποία δηλώνει ότι η συμφωνία είναι άκυρη και ότι δεν είναι αποδεκτή.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που ακυρώνει όχι μόνο τη συμφωνία καθώς προϋπόθεση για την ισχύ της είναι η ψήφος των κοινοβουλίων των δύο χωρών, αλλά και άλλη επιστολή την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αποστείλει η Τουρκία στον ΟΗΕ προκειμένου να γνωστοποιήσει το κείμενο το οποίο ήδη έχει κυρωθεί από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μια συντονισμένη αντίδραση προκειμένου να μην υπάρξουν τετελεσμένα και μελλοντικές νομικές συνέπειες λόγω αυτής της «συμφωνίας».

Η ελληνική κυβέρνηση ήδη, μετά την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα -του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών προκειμένου να αναχωρήσει- επιχειρεί μια γενικότερη εκστρατεία προκειμένου να υψωθεί ένα διεθνές φράγμα απέναντι στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ που του έχουν δηλώσει τη στήριξή τους. Παράλληλα, η θέση που έχει διατυπώσει ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ ο οποίος καταδίκασε το «μνημόνιο» είναι απολύτως θετική για την Ελλάδα.

«Το μνημόνιο με την Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπει την Ελλάδα ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.

Την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης αναμένεται από την Αθήνα να επαναλάβει ότι απορρίπτει τη συμφωνία, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει το θέμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

HJ με πληροφορίες και από TheToc

Ο Δένδιας ανακοίνωσε την απέλαση του Λίβυου πρέσβη: Δεν σημαίνει διακοπή διπλωματικών σχέσεων

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: