“Μάχη” για να κρατηθεί ανοικτή η Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας: Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στη Βοιωτία [videos, χάρτες]

FILE PHOTO: Εκχιονιστικό μηχάνημα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ




Σειρά προβλημάτων έχει προκαλέσει σε πολλές περιοχές της χώρας η κακοκαιρία “Ζηνοβία”, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους έντονες χιονοπτώσεις, το τσουχτερό κρύο και τους θυελλώδεις βοριάδες.

Χιόνι είδαν ακόμα και οι κάτοικοι της Αθήνας, έστω και για λίγο, αφού λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, χιόνισε εκτός από το κέντρο της πρωτεύουσας, στον Διόνυσο, αλλά και σε νοτιότερες περιοχές, όπως σε Πετρούπολη, Χαΐδάρι, Περιστέρι. Χιονόνερο έπεσε σε ακόμα περισσότερες περιοχές, όπως σε Αμπελόκηπους, Δάφνη, Ελευσίνα, Τατόι, Κορυδαλλό και αλλού.

«Μάχη» για να μείνει η ανοικτή η εθνική οδός

Μόνο τα ΙΧ κινούνται πλέον στην εθνική οδό Λαμίας Αθηνών μετά το απαγορευτικό που επιβλήθηκε από την αστυνομία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για όλα τα μεγάλα οχήματα.

Πάνω από 20 λεωφορεία έχουν ακινητοποιηθεί στο τμήμα της εθνικής οδού Λαμίας-Αθηνών από τη Λαμία μέχρι τα διόδια της Τραγάνας. Από αυτά, 5 λεωφορεία βρίσκονται σε μοτέλ στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και άλλα 15 στην περιοχή της Λαμίας. Πρόκειται για λεωφορεία που βρέθηκαν στην εθνική οδό πριν δοθεί εντολή με την οποία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τους λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Από το πρωί τα λεωφορεία ήταν πολύ περισσότερα όμως στο μεσοδιάστημα οι αστυνομικοί μπόρεσαν να κατευθύνουν -με συνοδεία εκχιονιστικών- προς την Αθήνα έναν αρκετά μεγάλο αριθμό από αυτά σε περιόδους όπου υπήρχε η ύφεση της χιονόπτωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια μετατόπιση του χιονιά νοτιότερα με συνέπεια τα πολλά προβλήματα αυτή τη στιγμή να εντοπίζονται από τα διόδια της Θήβας μέχρι και το Κάστρο Βοιωτίας, ενώ στο εθνικό δίκτυο κυκλοφορούν μόνο ΙΧ, καθώς έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία σε φορτηγά και σε λεωφορεία.

«Δεν έχουμε ούτε ένα αποκλεισμένο χωριό. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτά όλα τα δίκτυα», υπογραμμίζει η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως η ίδια σημειώνει «καταβάλλονται προσπάθειες να αποκατασταθούν πλήρως οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση η οποία ταλαιπωρεί ορισμένες περιοχές από χθες».

Όπως υπογραμμίζει η κ. Παπαθωμά, «από χθες το απόγευμα όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς, μηχανήματα των δήμων μαζί με μισθωμένα ιδιωτικά μηχανήματα δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοικτό».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά, Θανάση Καρακάντζα, «περιμένουμε μία μικρή ύφεση της κακοκαιρίας μετά τις 3.00 το μεσημέρι». Και όπως σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, θα μπορέσουμε να πάρουμε μια ανάσα και να διευκολύνουμε τη μεγάλη πίεση που δεχόμαστε, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το εθνικό δίκτυο και τα εγκλωβισμένα λεωφορεία κατά μήκος της εθνικής οδού. Όλα τα άλλα προβλήματα στους πέντε νομούς τις Στερεάς Ελλάδας είναι δύσκολα μεν αλλά αντιμετωπίζονται».

Από τη Λαμία και μέχρι τα διόδια της Τραγάνας έχουν ακινητοποιηθεί εκατοντάδες φορτηγά αυτοκίνητα των οποίων η συνέχιση του ταξιδιού τους έχει απαγορευτεί.

Ωστόσο πριν τις 10.00 το πρωί και για χρονικές περιόδους που υπήρχε ύφεση στην κακοκαιρία, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να μετριάσουν τη συγκέντρωση των μεγάλων οχημάτων και σποραδικά επέτρεπαν την κίνηση λεωφορείων προς την Αθήνα κάτι το οποίο από τις 11.00 το πρωί έχει πλέον σταματήσει.

«Είναι μια δοκιμασία σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, Θανάσης Καρακάτζας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει πως «στο εθνικό δίκτυο έχουμε μια πολύ μεγάλη πίεση που επιβάλλουν τα καιρικά φαινόμενα και ειδικά στο τμήμα από τη Θήβα μέχρι την Τραγάνα».

Σε ό,τι αφορά την Εύβοια, ο κ. Καρακάτζας τονίζει πως «χιονίζει ακατάπαυστα στα κεντρικά και στα βόρεια του νησιού, ενώ το χιόνι σε ορεινά χωριά φτάνει και το ενάμισι μέτρο. Εργάζονται ήδη από την νύχτα μηχανήματα της Περιφέρειας, των Δήμων και μισθωμένα ιδιωτικά οχήματα δίδοντας μια πραγματική μάχη και περιμένουν να υπάρξει μια μικρή ύφεση για να μπορέσουν να διευκολύνουν την πρόσβαση στα χωριά».

Ο αντιπεριφερειάρχης σημειώνει ακόμη ότι τις τελευταίες δύο ώρες υπάρχει πυκνή χιονόπτωση στην περιοχή του Δομοκού αλλά προς το παρόν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα όπως επίσης υπάρχει ιδιαίτερα πυκνή χιονόπτωση στη δυτική Φθιώτιδα στα χωριά πάνω από την Σπερχειάδα και στην ορεινή δυτική Φωκίδα και σε χωριά της Βοιωτίας.

«Ισχυρή χιονόπτωση σχεδόν σε όλο τον νομό. Επιχειρούμε. Αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις» είναι το μήνυμα που στέλνει η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά. Σύμφωνα με στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε πάνω από 10 χωριά στη Βοιωτία τόσο στην περιοχή της Θήβας όσο και στην περιοχή του Δήμου Αλιάρτου, καθώς μέχρι τώρα οι οποιεσδήποτε προσπάθειες αποκατάστασης δεν έχουν αποδώσει.

Διακοπή της κυκλοφορίας στην περιοχή της Μάνδρας
Διακόπηκε, πριν από λίγο, λόγω της κακοκαιρίας, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων από το 5ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας – Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, στην περιοχή της Μάνδρας.

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής για μεταφορά εγκλωβισμένων οδηγών

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν δέκα 10 άτομα, λόγω ακινητοποίησης των ΕΙΧ οχημάτων τους, στην Επαρ. Οδό Οινόης – Μαγούλας στην Τ.Κ. Στεφάνης Βοιωτίας, εξαιτίας της χιονόπτωσης. Επιχείρησαν 4 πυροσβέστες με 2 οχήματα.

Τα 13 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους, λόγω της χιονόπτωσης, στην Στεφάνη Βοιωτίας είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο στο χωριό Σκούρτα Βοιωτίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα άτομα αυτά απεγκλωβίστηκαν από τα οχήματά τους, που είχαν ακινητοποιηθεί στην επαρχιακή οδό Οινόης – Μαγούλας, στο ύψος της Στεφάνης, έπειτα από επιχείρηση που πραγματοποίησαν τέσσερις πυροσβέστες με δύο οχήματα.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου
Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες εξακολουθούν να δημιουργούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και που φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνος, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Oι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Χανιά: Κατολισθήσεις σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου

Προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Χανίων έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή.

Κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων και πετρών έχουν αναφερθεί σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Πλατανιά στις περιοχές Βουκολιές, Φωτακάδο, Ρούματα, Κακόπετρο, Μεσαύλια καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Κισσάμου στον επαρχιακό δρόμο προς Κεραμωτή, Αμυγδαλοκεφάλι και Λιβάδεια .

Συνεργεία των δήμων εργάζονται από το πρωί για να απομακρύνουν τους βράχους και τις πέτρες, ενώ οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν μικρές ζημιές στον παραλιακό δρόμο των Καλυβών και στην περιοχή της Αλμυρίδας του δήμου Αποκορώνου.

Πάτρα: Πού υπάρχουν προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου

Προβλήματα σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Κορινθίας και Αρκαδίας εξακολουθούν να προκαλούν οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αχαΐα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στους παρακάτω δρόμους:

*Καλαβρύτων-Πούντας (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου). *Καλαβρύτων -Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας). *Καλαβρύτων – Αιγίου (μέσω Φτέρης).

*Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Λουσών και μέσω Πριολίθου.

*Από το 5ο έως το 16ο χιλιόμετρο του δρόμου που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και μέσα στην πόλη των Καλαβρύτων.

*Ακράτας – Ζαρούχλας από το ύψος του 20ου χιλιομέτρου και άνω.

Στο νομό Κορινθίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:

*Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων από το 19ο χιλιόμετρο, έως και τα Τρίκαλα.

*Στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας από το 10ο χιλιόμετρο, έως την Γκούρα.

*Στην επαρχιακή οδό Δάφνης – Καστρακίου – Μποζικά – Τιτάνης από το 1ο ,έως το 13ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Κλένιας – Στεφανίου και Αγιονορίου από το 1ο χιλιόμετρο.

Στην Αρκαδία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο που συνδέει την Βυτίνα με τον χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, ενώ χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό που συνδέει την Καρδαρά με το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου και στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Κοσμά – Γερακίου από το 20Ο ,έως το 35Ο χιλιόμετρο.

Πάντως, σε όλες τις περιοχές επιχειρούν συνεχώς εκχιονιστικά μηχανήματα των περιφερειών και των δήμων, προκειμένου να καθαρίζουν τους δρόμους από το χιόνι και τον παγετό.

Πού έπεσαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
Ισχυρές βροχές σημειώνονται από την αρχή του εικοσιτετραώρου της Δευτέρας 30/12 στα νότια και ανατολικά διαμερίσματα της χώρας. Παράλληλα, χιονοπτώσεις εκδηλώνονται στα ορεινά ηπειρωτικά αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς ενώ καταγράφηκαν και σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το μεσημέρι της Δευτέρας 30/12. Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά, στους Ποταμούς Λασιθίου η βροχόπτωση που έπεσε σε διάστημα περίπου 12 ωρών έφτασε τα 64 χιλιοστά, ενώ ακολούθησε το Τζερμιάδο Λασιθίου με 52 χιλιοστά.

Επίσης, πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι πνέουν στο Αιγαίο με ισχυρότατες ριπές που στην Παξιμάδα Καρύστου έφτασαν τα 140 χλμ/ώρα. Στον σχετικό πίνακα μπορείτε να δείτε τους 8 σταθμούς που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές έως το μεσημέρι της Δευτέρας 30/12.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019
Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και για το υπόλοιπο της Δευτέρας 30/12, ενώ ύφεση θα παρουσιάσουν κυρίως κατά τη διάρκεια της Τρίτης 31/12.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 30/12 αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου και στα ορεινά της Κρήτης. Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη και στη Δυτική Μακεδονία. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ανατολικό, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη καθώς και στην Αττική, την Εύβοια και την Βοιωτία.

Οι άνεμοι στο Βόρειο, Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες και βορειανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που κατά τόπους θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΕΤΕΟ

Η “Ζηνοβία” κτυπά αλύπητα: Θα ενισχυθεί σήμερα, χιόνια, χιονόνερο, βροχές και καταιγίδες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: