Η μεγάλη ήττα του Τραμπ και του Ερντογάν: Οι απόλυτες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ στη τελετή για τη θρησκευτική εορτή των Εβραίων, στο Λευκό Οίκο. EPA, JIM LO SCALZO




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η χθεσινή μέρα για την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ήταν από αυτές που λέμε πως χρειαζόταν ανθρώπους με γερά νεύρα για να την αντέξουν. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζονταν γερουσιαστές, οι οποίοι αποδείχθηκαν πολύ αφοσιωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο και την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

  • Όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζιμ Ρις (Ρεπουμπλικάνος από το Αϊντάχο) και ο Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη) κατέθεσαν νομοσχέδιο που προβλέπει σκληρές δηλώσεις στην Τουρκία. Ο συνάδελφός τους, Ραντ Πολ, που κατάντησε υποτακτικός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατέθεσε ένσταση με αποτέλεσμα η προσπάθεια για επιβολή των κυρώσεων προς στιγμή να «παγώσει».

Επρόκειτο για μία μεγάλη απογοήτευση, καθώς στα μάτια όσων πάλευαν για να τιμωρηθεί η Τουρκία για την εισβολή στη Συρία και την αντιαμερικανική ενέργεια αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400, ο Λευκός Οίκος είχε κάνει το …«θαύμα» του. Ένα «θαύμα» που κράτησε λίγο, καθώς υπό την πίεση των συναδέλφων του ο κ. Πολ απέσυρε την ένσταση.

Απ’ εκεί και πέρα η έγκριση του σχεδίου νόμου ήταν ένας …περίπατος, καθώς 18 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ των κυρώσεων και μόλις 4 ψήφισαν κατά. Ο πρόεδρος της Επιτροπής πιστεύει ότι το αποτέλεσμα στην Ολομέλεια της Γερουσίας θα είναι ακόμα πιο ισχυρό. Δήλωσε μετά γνώσεως ότι αναμένει πως 98 συνάδελφοι του από τους 100, θα τιμωρήσουν την Τουρκία. Μεγάλη κουβέντα που μένει να αποδειχθεί.

Ο κ. Τζιμ Ρις, που πρωτοστάτησε στην έγκριση του νομοσχεδίου από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων αισιοδοξεί ότι ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Πλειοψηφίας Μιτς Μακ Κόνελ δεν θα σταματήσει τη ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Σημειώνω ότι το έχει πράξει μερικές φορές για θέματα που αφορούν την Τουρκία. Εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία με εντολή του Λευκού Οίκου.

Γνωρίζει, όμως, ότι δεν μπορεί να αρνείται την απόδοση Δικαιοσύνης για πάντα προστατεύοντας το ισλαμικό καθεστώς της Άγκυρας. Και επίσης ξέρει πως η συντριπτική πλειοψηφία των γερουσιαστών του Κόμματος του, επιθυμεί διακαώς να τιμωρήσει την Τουρκία.

Σημειώνουμε ότι η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Γερουσίας είναι απαραίτητη για να ισχύσουν οι κυρώσεις.

  • Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, και ο κ. Μακ Κόνελ, θα το νιώσει στην πράξη. Η οργή εναντίον της Τουρκίας έχει πλημμυρίσει το Κογκρέσο. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Η απέχθεια για την Τουρκία είναι πιο ισχυρή και αυτής για τη Ρωσία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και την Κούβα. Και το αναφέρω για να αντιληφθούν οι εκτός Αμερικής αναγνώστες μας, τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Το νομοσχέδιο, που σημειώνουμε πως είναι δικομματικό, στοχεύει σε κυρώσεις και περιορισμούς για τους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και τους θεσμούς της Τουρκίας. Προβλέπει περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων, επειδή θα χρησιμοποιηθούν στις παράνομες επιχειρήσεις στη Συρία και εναντίον των Κούρδων συμμάχων της Αμερικής.

Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας ψήφισε τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας

Απαιτεί κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA, μία εξέλιξη που θα κτυπήσει την καρδιά της τουρκικής οικονομίας. Οι γερουσιαστές δεν αποδέχονται την αγορά των S-400 και ζητούν την επιστροφή τους στη Ρωσία ή την καταστροφή τους. Βεβαίως, η Τουρκική Προεδρία ήδη απάντησε ότι το ρωσικό σύστημα θα παραμείνει στην Τουρκία και θα λειτουργήσει.

  • Πιστεύεται ότι αυτή η απάντηση διά του Ιμπραήμ Καλίν, είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι και θα αναγκάσει τον κ. Τραμπ να σταματήσει τα επιχειρηματικά και προσωπικά του παιγνίδια με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Λέγαμε χθες, ότι η Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, θα μπορούσε να αποδειχθεί μία μεγάλη μέρα για την υπόθεση των κυρώσεων. Δικαιωθήκαμε, κυρίως δημοσιογραφικά. Ιστοσελίδες που ελέγχονται από το «ξανθό γένος» λοιδορούσαν τα κείμενά μας, διότι ήθελαν βασικά να αναγκάσουν τους Έλληνες να ξεχάσουν ότι οι S-400, που απειλούν την Ελλάδα και την Κύπρο, χαρίστηκαν στην κατοχική δύναμη Τουρκία από τους Ρώσους ομόθρησκους μας.

Στην Αμερική, ευτυχώς ακόμα λειτουργούν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Και η Δικαιοσύνη. Και το Κογκρέσο. Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές έχουν δώσει μεγάλες μάχες απέναντι στον ακραία φιλότουρκο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πόλεμος δεν έληξε. Θα τελειώσει οριστικά όταν επιβληθούν οι κυρώσεις στην προκλητική και επιθετική Τουρκία, η οποία έχει προδώσει την Αμερική.

Οι μόνοι που δεν το βλέπουν ακόμα, είναι ο κ. Τραμπ, κάποια μέλη της οικογένειάς του και μερικοί άλλοι, όπως ο Ρούντι Τζουλιάνι, που έχουν συμφέροντα στην Τουρκία…

Η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, είναι -κατά τη γνώμη μου- μία μεγάλη ήττα πρωτίστως για τον Ντόναλντ Τραμπ και στη συνέχεια για τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι γερουσιαστές που υποστηρίζουν τον Αμερικανό πρόεδρο στη διαδικασία της καθαίρεσης, ψήφισαν εναντίον της αγαπημένης του Τουρκίας!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η μέρα της κρίσης για τις κυρώσεις στην Τουρκία: Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν τιμωρία για S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: