Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Το Κυπριακό, η υπόθεση του βαν, η λειτουργία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ηλεκτρονική επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, αλλά και ο ανασχηματισμός, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει στα πρωτοσέλιδα του ο Τύπος, την Κυριακή.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Τι ζήτησε και τι πήρε ο Γκουτέρες» και αναφέρεται στην τριμερή στο Βερολίνο και γράφει ότι οι δύο πλευρές δέχτηκαν και το πλαίσιο Γκουτέρες καθώς και ότι απομένει προς διαπραγμάτευση το τελευταίο μίλι. Αλλού γράφει ότι μάλλον αύριο ανακοινώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ανασχηματισμό και ότι ο Πρόδρομος Προδρόμου τον ενημέρωσε ότι δεν θέλει να αναλάβει βουλευτική έδρα. Σε άλλο θέμα η «Α» δημοσιεύει συνέντευξη του Αλέκου Μαρκίδη ο οποίος εισηγείται να “ξυπνήσουν” οι Τεχνικές Επιτροπές και να ολοκληρωθεί το έργο των ομοσπονδιακών νομοθεσιών και των συνταγμάτων των συνιστωσών πολιτειών.

«Παζάρια για επιστροφή του Ντίλιαν στην Κύπρο» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρεται στην υπόθεση του βαν και γράφει ότι ο Ισραηλινός δηλώνει ότι θέλει να συνεργαστεί αλλά θέτει ως όρο τη μη σύλληψή του αν επιστρέψει στην Κύπρο. Αλλού ο «Π» δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αναφέρει ότι «οι τριμερείς έχουν θωρακίσει την ΑΟΖ μας». Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ακαδημαϊκή έρευνα για τις γυναίκες που ζουν με τον ιό HIV στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι τα ευρήματα σοκάρουν.

Κάτω από τον τίτλο «Εκφοβισμός για λύση πακέτο» στεγάζει το κύριό του θέμα ο «Φιλελεύθερος» και γράφει ότι η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή επιδιώκοντας να εκβιάσει εξελίξεις και συζητήσεις στα μέτρα της, στη βάση των όρων της. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος κάνει ένα απολογισμό της επτάχρονης θητείας του και αναφέρει πως κάτι που θεωρεί ότι δεν κατάφερε να κάνει είναι να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις όσο έπρεπε. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι η νέα Κομισιόν δρομολόγησε επαφές με την Άγκυρα χωρίς καμιά διαβούλευση ή έστω ενημέρωση της Λευκωσίας.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Στο εδώλιο οι κοινωνικές πολιτικές» αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ ΑΚΕΛ χθες ο οποίος δήλωσε ότι η φιλοσοφία της κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας των ΥΚΕ έχει χρεοκοπήσει και υπέδειξε την ανάγκη στήριξής τους με την λήψη των κατάλληλων μέτρων και σωστών αποφάσεων. Αλλού γράφει ότι εταιρεία που διατηρεί εργοστάσιο κατασκευής κυνηγετικών φυσιγγίων προβαίνει σε ωμές παραδοχές για την επικινδυνότητα. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει για διαλογικές συζητήσεις με τίτλο «Λεμεσός 2040» που διοργανώνονται από το Oxygono, to ΤΕΠΑΚ και τo Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου.

«Τελευταίες πινελιές για τη σημαντική μεταρρύθμιση» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” που γράφει ότι ένα σημαντικό μέρος της ευρείας μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα όταν ο Υπουργός Εσωτερικών θα ανακοινώσει την κυβερνητική πρόταση για την συνένωση δήμων, μειώνοντας τον υφιστάμενο αριθμό δήμων σε 15. Αλλού γράφει ότι 50χρονος Ρώσος υπήκοος τέθηκε υπό κράτηση για έξι μέρες το Σάββατο σε σχέση με τον θάνατο 27χρονου σε τροχαίο δυστύχημα στον αυτοκινητόδρομο κοντά στη Λεμεσό. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο ΥΠΕΣ και ο Επίτροπος της πόλης του Λονδίνου επισκέφθηκαν τη σκηνή της τρομοκρατικής επίθεσης στην πρωτεύουσα.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Με ισραηλινά “μάτια” στην Πράσινη Γραμμή», επικαλείται αξιόπιστες πηγές στο ΥΠΑΜ και γράφει ότι αναζητείται ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης στο Ισραήλ, το οποίο θα τοποθετηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2020 για πιο αποτελεσματικό έλεγχο της Πράσινης Γραμμής. Αλλού γράφει για τον ανασχηματισμό ότι ο Πρόεδρος πήρε τελικά τις αποφάσεις του, με τα ονόματα να ανακοινώνονται από βδομάδας. Σε άλλο θέμα η «Κ» γράφει ότι την απόφασή του να παραμείνει στην ηγεσία του ΑΚΕΛ έλαβε ο Άντρος Κυπριανού και ότι στήνει στρατηγική συνεργασιών.

«Πέταξαν τρεις 20χρονες σε γηροκομεία!» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εβδομαδιαίας «Σημερινής» που αναφέρεται σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις νεαρών κοριτσιών με ειδικές ανάγκες που διέμεναν σε παιδικές στέγες των ΥΚΕ μέχρι που ενηλικιώθηκαν και τις έβαλαν σε γηροκομεία. Αλλού αναφέρεται σε δημοσκόπηση της σύμφωνα με την οποία δεν βλέπουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων οι πολίτες. Σε άλλο θέμα η «Σ» κάνει λόγο για θλίψη στη δημοσιογραφική οικογένεια για τον θάνατο του Στέλιου Κρέουζου.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας θα παραιτηθεί λόγω φημών για “εμπλοκή” στον φόνο δημοσιογράφου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: