Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι επαφές στη Λευκωσία του Προέδρου του Κοινοβουλίου της χώρας, η κάθοδος του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Κύπρο και οι συνεχιζόμενες έρευνες για το κατασκοπευτικό βαν, είναι τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Όλες σχεδόν οι εφημερίδες φιλοξενούν επίσης συνεντεύξεις και αναλύσεις για θέματα της επικαιρότητας.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη» και αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας πραγματοποίησε επίσκεψη στη Λευκωσία με πολλαπλά μηνύματα και ότι η Άγκυρα στέλνει στη χώρα τους πρώτους 200 Ισλαμιστές. Επίσης η «Α» φιλοξενεί συνέντευξη του ΥΠΕΞ που αναφέρεται μεταξύ άλλων στο Κυπριακό και την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών. Αλλού γράφει πως απευθύνουν έκκληση οι γονείς 19χρονου μετά την κλοπή κασονιού με την τέφρα του.

«Οι έρευνες στρέφονται στη handbag του Ντίλιαν» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που γράφει πως η Κύπρος θεωρείται βολική βάση για κατασκοπεία, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, και ότι ερωτήματα προκαλεί η ανακάλυψη στους σέρβερ του Ισραηλινού πληροφοριών από hot spots του αεροδρομίου Λάρνακας. Αλλού ο «Π» αναφέρεται στις εξελίξεις στη Λιβύη και φιλοξενεί αναλύσεις για την κατάσταση και τις επιπτώσεις της. Επίσης προβάλλεται η αντιπαράθεση για την συνταγογράφηση φαρμάκων από γιατρούς εκτός ΓεΣΥ.

Με τίτλο στο κύριό του θέμα «Ετοιμάζει βαλίτσες ο Πομπέο» «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι επισκέπτεται σύντομα την Κύπρο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και ότι η επίσκεψη στέλνει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του τέως ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά που αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην υπογραφή του νόμου EastMed Act και πώς επηρεάζει την κατάσταση στην περιοχή. Επίσης ο «Φ» αναφέρεται στα περιστατικά βίας στα σχολεία, με την ΟΕΛΜΕΚ να στέλνει υπόμνημα με αιτήματα στο Υπουργείο.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή» και αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, για την ανάγκη Ελλάδα και Κύπρος να λειτουργήσουν προς αποκλιμάκωση της κατάστασης. Αλλού αναφέρει πως συγκλονίζουν οι αριθμοί των θανατηφόρων στην Κύπρο. Επίσης η «Χ» φιλοξενεί ανάλυση με στοιχεία για κρούσματα βίας και κακοποίησης σε νεαρά αγόρια και κορίτσια.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Προειδοποιήσεις Προέδρου Κοινοβουλίου Λιβύης για τους κινδύνους» και αναφέρεται στις δηλώσεις του Λίβυου αξιωματούχου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη. Αλλού γράφει για την παραχώρηση κυπριακών διαβατηρίων και τη ζήτηση με βάση διεθνή δείκτη. Επίσης φιλοξενεί συνέντευξη του τέως ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Αναβρασμός στα κόμματα ενόψει βουλευτικών» και αναφέρει πως τα κόμματα καταρτίζουν στρατηγικές και σχέδια ενόψει των εκλογών του 2021. Αλλού γράφει για τα σχέδια της Άγκυρας στην περιοχή και πως αυτά ερμηνεύονται από Αθήνα και Λευκωσία. Η «Κ» φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του Λεωνίδα Παντελίδη της ΔΕΑ για το πρόγραμμα ανασκαφών και εκταφών αγνοουμένων.

Η εβδομαδιαία «Η Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Μόλις πάρουμε την Κυβέρνηση, ακυρώνουμε το μνημόνιο με Τουρκία» και φιλοξενεί συνέντευξη του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης για τις εξελίξεις στη χώρα και τη συμφωνία με την Τουρκία. Αλλού αναφέρεται στα θανατηφόρα τροχαία και τα στοιχεία για νεκρούς και τραυματίες. Επίσης η «Σ» φιλοξενεί συνέντευξη του Υπουργού Υγείας για το ΓεΣΥ και την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
Λευκωσία / Κύπρος

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: