Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των κινήσεων της Άγκυρας στην Λιβύη, οι αποφάσεις τωνκλινικαρχών για το ΓεΣΥ, η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι έρευνες για τη μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών που εξήχθησαν στην Αυστραλία, η ροή νερού στα φράγματα και τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για την περιβόητη υπόθεση του βαν, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Τορπίλη από ΑΚΕΛ στη μεταρρύθμιση Τ.Α.» και γράφει ότι το ΑΚΕΛ επαναφέρει το θέμα δημοψηφισμάτων για τις συνενώσεις ενώ η πλειοψηφία της Ένωσης Δήμων τα απέρριψε κατηγορηματικά και εναντίον είναι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Αλλού αναφέρει πως σε δύο στρατόπεδα είναι οι κλινικάρχες για την ένταξη στο ΓεΣΥ όπως διαφάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΙΝ. Η «Α» αναφέρει ακόμη πως εντοπίστηκε η αποθήκη όπου συσκευάστηκαν τα ναρκωτικά που εξήχθησαν στην Αυστραλία.

«Θέλουν υπογραφή από τον ΠτΔ ή τον υπουργό» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρει πως οι κλινικάρχες ζητούν άνωθεν εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων και ότι τους ανησυχεί ο προϋπολογισμός και ζητούν διασφάλιση. Αλλού ο «Π» γράφει ότι ήταν εξαιρετικός ο Δεκέμβριος σε βροχόπτωση και ότι έρχεται νέο κύμα βροχών και χιονοπτώσεων. Σε άλλο θέμα προβάλλονται στοιχεία για το κόστος των κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές.

Κάτω από τον τίτλο «Απειλεί με τουρκικό τόξο» στεγάζει το κύριό του θέμα «Ο Φιλελεύθερος» που γράφει πως ο Ερντογάν επιδιώκει κατοχύρωση παρουσίας από Συρία μέχρι Λιβύη και ότι παράλληλα κλιμακώνονται και οι διεθνείς αντιδράσεις. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να εκδοθούν τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τους 3 Ισραηλινούς στην υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν. Ο «Φ» αναφέρει επίσης πως μελέτη του Τμήματος Γεωργίας δικαιολογεί τροποποίηση του διατάγματος για αύξηση της ελάχιστης ρήσης αιγινού και πρόβειου γάλακτος στην παρασκευή χαλουμιού.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Μισές αλήθειες για τον αγωγό EastMed» αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι η συμφωνία που θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου έχει μόνο πολιτικό νόημα και ότι οι εταιρείες που θα αποφασίσουν ή όχι για την κατασκευή του θα δουν τα οικονομικά δεδομένα. Αλλού αναφέρει ότι παράταση έδωσαν στην απόφασή τους οι κλινικάρχες για ένταξη στο ΓεΣΥ αναμένοντας εκτιμήσεις βιωσιμότητας. Η «Χ» προβάλλει ακόμη την κατάσταση σε ότι αφορά τις καιρικές συνθήκες τις μέρες των γιορτών και το χιονισμένο τοπίο στο Τρόοδος.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο «Ψηλά το διακύβευμα για την ενεργειακή κατάσταση στην περιοχή» γράφει ότι οι συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης έχουν θορυβήσει τους μεγάλους ενεργειακούς παίκτες στην ανατολική Μεσόγειο. Αλλού γράφει για έκκληση μιας μητέρας από τη Σουηδία να της επιστρέψουν κασόνι με την τέφρα του γιου της, το οποίο κλάπηκε από αυτοκίνητο στην ακτή του Κυβερνήτη. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Υφυπουργού Τουρισμού για την κατάσταση στον τουρισμό και τους στόχους για το 2020.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
Λευκωσία / Κύπρος

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: