Εκτοξεύτηκαν κατά 161% οι πωλήσεις ακινήτων στη Λευκωσία το 2019 σε σχέση με το 2014




Σχεδόν τρεις φορές περισσότερα είναι τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο επαρχιακό κτηματολόγιο Λευκωσίας το 2019 από ό,τι το 2014, σύμφωνα με δημοσίευμα του philenews.com

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του philenews.com η οικονομική κρίση του 2013 είχε επηρεάσει τον κατασκευαστικό κλάδο καθώς οι τράπεζες δυσκολεύονταν να χορηγήσουν νέα δάνεια. Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες δυσκολεύονταν να πουλήσουν τα διαθέσιμα ακίνητα. Έτσι, η ανατροπή αυτής της κατάσσταση έγινε σταδιακά. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα ενώ στη Λεμεσό η αλλαγή είναι πιο εύκολα αντιληπτή κάνοντας αναφορά στους ψηλούς πύργους, στη Λευκωσία οι ρυθμοί της αλλαγής κρίνονται πιο αργοί. Και ενώ όπως σημειώνει το philenews.com έχουν δρομολογηθεί μεγάλα έργα, αυτά είναι ακόμη σε μια πρώιμη κατάσταση.

  • Τα πωλητήρια έγγραφα

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του philenews.com, από το 2014 μέχρι σήμερα καταγράφηκε αύξηση 161% στα πωλητήρια έγγραφα της πρωτεύουσας. Ενώ το 2014 είχαν κατατεθεί 695 πωλητήρια έγγραφα (για σκοπούς σύγκρισης με το 2019 λαμβάνονται υπόψη οι 11 μήνες του χρόνου), το 2019, ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 1.818. Η μεγάλη έκρηξη καταγράφηκε το 2017, όπου ο αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων έγινε για πρώτη φορά τετραψήφιος (1.158).

Το philenews.com υπενθυμίζει επίσης πως η μεγάλη ανάπτυξη στα ακίνητα ήταν το 2008, ενώ η παρατεταμένη στασιμότητα στην κτηματαγορά μετά την… φούσκα οδήγησαν την κτηματαγορά σε ανάκαμψη μετά το 2014, ενώ επισημαίνει πως μεγάλο ρόλο φαίνεται πως έπαιξαν και τα πολεοδομικά κίνητρα που έδωσε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη.

  • Οι άδειες οικοδομής

 

Αναφορικά με τη μελλοντική ανάπτυξη της Λευκωσίας, σύμφωνα με το philenews.com οι άδειες οικοδομής που κατατέθηκαν είναι ενδεικτικές της εικόνας. Η πρωτεύουσα αναζωογονείται και όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει πλέον να κτίσει ή να αγοράσει το δικό του σπίτι. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία (Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2019) δείχνουν ότι κατατέθηκαν άδειες για πέραν των 2 χιλ. οικιστικών μονάδων στην πρωτεύουσα από 1.507 που κατατέθηκαν πέρσι.

Με πληροφορίες από philenews.com

Περισσότερα από 100 κρουαζιερόπλοια θα αγκυροβολήσουν στις κυπριακές ακτές το 2020

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: