Αυξημένες αερομαχίες, παραβιάσεις, navtex νότια της Κρήτης, το νέο «menu» της Άγκυρας…

F-16 Block 30 με διαμόρφωση για αποστολή αναχαίτισης Φωτογραφία, πηγή Πολεμική Αεροπορία




Έχουν υπάρξει και ημέρες με πολύ περισσότερα από τα δέκα μαχητικά της Τουρκίας που έκαναν 34 παραβιάσεις στον Εθνικό Εναέριο χώρο της Ελλάδας. Ανάμεσα σε αυτά προστέθηκαν και οι κινήσεις της γείτονος με ελικόπτερα, ενώ δεν έλειπε το κατασκοπευτικό CN-235 το οποίο όλο το τελευταίο διάστημα επιμένει να πετά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, προσερχόμενο από το FIR Λευκωσίας σε αυτό της Αθήνας.

Μπορεί να πει κανείς πως ήταν μια «συνηθισμένη» ημέρα της παραβατικής πρακτικής στο Αιγαίο. Από την άλλη πλευρά λόγω των συνθηκών που προσπάθησε σύμφωνα με πληροφορίες από την ΠΑ, να δημιουργήσει η Τουρκία οι μονάδες επιφυλακής των readiness είχαν τεθεί σε επιφυλακή των δυο λεπτών. Κοινώς οι ιπτάμενοι και ήταν μέσα στα αεροσκάφη μέχρι να πάρουν το πράσινο φως για απογείωση, το οποίο φυσικά δεν άργησε καθόλου.

Πέντε οι αερομαχίες, μετά από αρκετές ημέρες σχετικής ηρεμίας οι οποίες οφείλονταν ξεκάθαρα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα έβαλε για λίγες ημέρες το καλό της προσωπείο και κρατούσε χαμηλά τον πήχη της παραβατικής συμπεριφοράς, ωστόσο μόλις η σύνοδος τελείωσε, η συνάντηση των ηγετών Ελλάδας Τουρκίας πέρασε κι αυτή, οι προκλήσεις επανήλθαν και δεν είναι μόνο αυτές, διότι και στην θάλασσα με τις navtex η γείτονα επιχειρεί να δείξει τις προθέσεις και να φτιάξει το κλίμα των επόμενων ημερών νότια πλέον της Κρήτης.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 09η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 5 (5X2-F16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 CN-235 και 2 Ε/Π

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 13

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 4

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 10

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 34

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 5

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: