Σε επικίνδυνα επίπεδα η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ινδία: Έκλεισαν και τα σχολεία στη Λαχώρη

File Photo: Εθελοντές της ινδικής πολιτικής προστασίας κρατούν πινακίδα όπου αναγράφεται: “Απελευθερώστε το Νέο Δελχί από τη ρύπανση”, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας εφαρμογής του συστήματος “μονά-ζυγά” στα οχήματα, Νέο Δελχί, Ινδία. EPA, RAJAT GUPTA




Οι αρχές της Λαχώρης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Πακιστάν, έδωσαν εντολή να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σήμερα Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, λόγω των τραγικών επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καταγράφηκαν στο κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ενώ την ίδια ώρα σε επικίνδυνα επίπεδα παραμένει η ρύπανση του αέρα στη βόρεια Ινδία.

“Λόγω της ξαφνικής αύξησης του νέφους, όλα τα σχολεία της Λαχώρης θα είναι κλειστά” την Πέμπτη, έγραψε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Ουσμάν Μπουζντάρ, ο τοπικός κυβερνήτης της επαρχίας Παντζάμπ, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Λαχώρη.

  • Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν στο κέντρο της πόλης συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM2,5 που έφταναν τα 580 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, σύμφωνα με το προξενείο των ΗΠΑ στη Λαχώρη, το οποίο χαρακτήρισε το επίπεδο αυτό “εξαιρετικά επικίνδυνο”.

Μια τέτοια συγκέντρωση μικροσωματιδίων ξεπερνάει κατά 23 φορές τα επίπεδα που συστήνονται από τον ΠΟΥ, ο οποίος καλεί να μην υπερβαίνουν τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα κατά μέσον όρο ημερησίως. Τα αιωρούμενα αυτά μικροσωματίδια αυξάνουν τους κινδύνους εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου των πνευμόνων.

Έπειτα από ασθενείς βροχοπτώσεις, το επίπεδο της ρύπανσης μειώθηκε στη συνέχεια. Ωστόσο παραμένει σήμερα στα 179 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Παντζάμπ.

  • “Χθες γύρισε ο αέρας στην Ινδία, όπου καίνε τεράστιες ποσότητες υπολειμμάτων θερισμού, με κατεύθυνση το Πακιστάν, και έφερε όλη την αιθαλομίχλη από την Ινδία, επηρεάζοντας σοβαρά τη Λαχώρη”, εξήγησε ο Νασίμ Ουρ Ρεχμάν, ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής.

Η καύση είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους αγρότες στην Ινδία, όπως και στο Πακιστάν, για να ξεφορτωθούν τα υπολείμματα του θερισμού.

Κάθε χρόνο στην αρχή του χειμώνα, ένας συνδυασμός φυσικών παραγόντων (κρύο, ασθενείς άνεμοι κλπ.) και ανθρωπίνων (καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων, εκπομπές καυσαερίων από την βιομηχανία και τα αυτοκίνητα, καύσεις ξύλων για θέρμανση κλπ.) καθιστούν ανθυγιεινό τον αέρα στη νότια Ασία, κυρίως στο Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας και μια από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο.

Οι ίδιοι παράγοντες επηρεάζουν πολύ και την Λαχώρη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν με τους τουλάχιστον 6 εκατομμύρια κατοίκους, στην άλλη πλευρά της ινδοπακιστανικής μεθορίου.

“Η Λαχώρη έχει μετατραπεί σε θάλαμο αερίων. Είναι δύσκολο να αναπνεύσουμε”, δήλωνε χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χθες το βράδυ.

Αν και πέρυσι οι πακιστανικές αρχές προσπάθησαν να απαγορεύσουν τις καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων και έδωσαν εντολή για τη διακοπή της λειτουργίας των πλινθοποιείων, δύο τομείς που συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο νέφος, δεν έκαναν τίποτε για την βασική με διαφορά πηγή ρύπανσης στο Πακιστάν η οποία είναι η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, σημειώνουν πολλοί ειδικοί στο Πακιστάν.

Την ίδια ώρα οι αρχές της Ινδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει σε επικίνδυνα επίπεδα για την υγεία στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου, σύμφωνα με την αστυνομία, οι αγρότες συνεχίζουν να καίνε τα υπολείμματα του θερισμού μολονότι έχει απαγορευθεί η πρακτική αυτή.

  • Από τότε που άρχισε η καύση γεωργικών υπολειμμάτων στα τέλη Σεπτεμβρίου “περισσότεροι από 84 άνθρωποι έχουν συλληφθεί για παραβίαση του νόμου. Εξάλλου ήδη έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον 174 καλλιεργητών”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παντζάμπ, του μεγάλου αγροτικού κρατιδίου της βορειοδυτικής Ινδίας, στα σύνορα με το Πακιστάν, όπου ακολουθείται σε μεγάλο βαθμό η πρακτική αυτή της καύσης γεωργικών υπολειμμάτων.

Σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, οι καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ περισσότερες από 48.000 έχουν ήδη επισημανθεί από τα τέλη του Σεπτέμβρη στα κρατίδια Παντζάμπ και Χαριάνα.

Εξάλλου έπειτα από κάποια σχετική βελτίωση που παρατηρήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, η ρύπανση στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί αυξήθηκε σήμερα.

  • Το μεσημέρι τοπική ώρα (08:30 ώρα Ελλάδος) η πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Ινδίας κατέγραφε συγκέντρωση 345 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα μικροσωματιδίων PM2,5, δηλαδή σχεδόν την τετραπλάσια από αυτή που είχε καταγράψει χθες την ίδια ώρα.

Όπως κάθε χρόνο, το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε και φέτος την αμέλεια των ινδικών αρχών απέναντι στην αυξημένη αυτή ατμοσφαιρική ρύπανση στις αρχές του χειμώνα και τις κάλεσε να λάβουν άμεσα μέτρα για να προστατεύσουν την υγεία εκατομμυρίων Ινδών.

  • “Θέλετε μόνο να κάθεστε στον φιλντισένιο σας πύργο και να κυβερνάτε. Δεν ενοχλείστε και αφήνετε τους ανθρώπους να πεθαίνουν”, δήλωσε ο δικαστής Αρούν Μίσρα απευθυνόμενους στους πολιτικούς και διοικητικούς αξιωματούχους.

Το 2017 η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε 1,2 εκατομμύριο πρόωρους θανάτους στην Ινδία, σύμφωνα με υπολογισμούς που στηρίχθηκαν σε έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πέρυσι στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Με πληροφορίες AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεκίνησε τον εμπλουτισμό ουρανίου το Ιράν: Νεκρή η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: