Ξεκίνησε τον εμπλουτισμό ουρανίου το Ιράν: Νεκρή η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα

File Photo: Η πύλη των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Φορντό στο Ιράν. EPA/HO HANDOUT
Το Ιράν επαναλαμβάνει από σήμερα τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

“Τα πρώτα λεπτά της Πέμπτης προχωρήσαμε στην έγχυση αερίου (ουρανίου στις συσκευές φυγοκέντρησης και στην έναρξη) της παραγωγής και της συλλογής εμπλουτισμένου ουρανίου (…) στις εγκαταστάσεις του Φορντό”, επεσήμανε ο Οργανισμός.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι “όλες αυτές οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)”.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε προαναγγείλει ήδη από την Τρίτη την επανέναρξη της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, μία ημέρα μετά την εκπνοή της διορίας που είχε δώσει η Τεχεράνη στις χώρες που έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία της η επαναφορά των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

  • Η επανέναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου σηματοδοτεί την τέταρτη φάση του σχεδίου αποδέσμευσης του Ιράν από τους περιορισμούς που του θέτει η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη το 2015, σε απάντηση στη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή.

Χθες Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαβαλντί είχε δηλώσει ότι η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου στο Φορντό “θα ξεκινήσει τα μεσάνυκτα” προς Πέμπτη.

Από τη Βιένη πηγή της ΙΑΕΑ σημείωσε ότι “επιθεωρητές της Υπηρεσίας βρίσκονται” στο Φορντό και πρόσθεσε ότι θα εκπονηθεί πολύ γρήγορα ειδική έκθεση για την κατάσταση στο πυρηνικό αυτό εργοστάσιο μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του Ιράν.

AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου στο Φορντό θα αρχίσει τα μεσάνυχτα λέει το Ιραν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: