Προανακριτική Νovartis: Τρίτη απόπειρα να εξεταστεί ο Φρουζής, σε θέση μάχης ΣΥΡΙΖΑ – προεδρείο

File Photo: Από συνεδρίαση Προκαταρκτικής Επιτροπής. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Την τρίτη κατά σειράν απόπειρα να εξετασθεί ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής θα πραγματοποιήσει στις 6:00 το απόγευμα η προανακριτική επιτροπή που διερευνά τυχόν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Novartis.

Τις δύο προηγούμενες φορές η εξέταση ενός εκ των βασικών μαρτύρων της υπόθεσης δεν κατέστη δυνατή λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε η εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανάκοπουλου και της απόφασης των δύο βουλευτών να παραμείνουν στις διαδικασίες της προανακριτικής.

Ερωτηματικό συνιστά σήμερα κατά πόσον οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσουν ανάλογη στάση, όπως τουλάχιστον έχει προαναγγείλει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας κάνοντας λόγο για φάκελο με 50 ερωτήσεις, τις οποίες θέλει να υποβάλει στον κ. Φρουζή.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, το προεδρείο της Επιτροπής φέρεται να έχει λάβει προληπτικά μέτρα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Μπούγας με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ζητά την συνδρομή της Βουλής για την αντιμετώπιση της ιδιότυπης ομηρίας που έχουν επιβάλλει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις ερευνητικές εργασίες της προανακριτικής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μπούγας παραθέτει το ιστορικό της υπόθεσης, με την απόφαση εξαίρεσης των κυρίων Πολάκη και Τζανακόπουλου αλλά και με την μετέπειτα στάση των δύο βουλευτών. Ο ίδιος ζητά από τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου μέτρα για να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.

Πρόσφατα μάλιστα ο κ. Τασούλας ξεκαθάρισε ότι «αυτό που είδαμε να γίνεται (αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Πέμπτης) δεν θα ξαναγίνει. «Θα διεξαχθεί κανονικά η συνεδρίαση και θα προστατευθεί η αποστολή της επιτροπής με τρόπο νόμιμο θεσμικό».

Τον πυρετό στη υπόθεση Novartis ανεβάζει και το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλείου Πλιώτα να ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας των εφετών και τον ορισμό εφέτη –ή Εφετών– που θα αναλάβει το σύνολο των ανακρίσεων για την υπόθεση.

Η κίνηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θεωρείται μείζονος σημασίας, καθώς το σύνολο της υπόθεσης σε ό,τι αφορά τη δίωξη που έχει ασκηθεί εις βάρος του Κωνσταντίνου Φρουζή, αλλά και το κομμάτι που αφορά τη διερεύνηση ευθυνών κατά γιατρών και στελεχών της Νοvartis, θα ανατεθεί σε εμπειρότερους εισαγγελείς και δικαστές στο Εφετείο Αθηνών, προκειμένου η υπόθεση να ερευνηθεί συνολικά και να αποφευχθούν αποσπασματικές έρευνες.

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα, iefimerida, Καθημερινή. 

Σοβαρεύουν τα πράγματα με τη Novartis: Την Ολομέλεια Εφετών συγκαλεί ο Άρειος Πάγος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: