Πέμπτη δύναμη στη Φύση ανακάλυψαν ερευνητές: Ανατροπή της Φυσικής ή λάθος πόρισμα;

Ολα ξεκίνησαν από την διαπίστωση ότι σωματίδια εκτοξεύονται σε ασυνήθιστες γωνίες από το άτομο του ιλίου. Photo via Twitter




Η Φυσική στο σύνολό της επικεντρώνει σε τέσσερις δυνάμεις οι οποίες ελέγχουν το γνωστό, ορατό σύμπαν, καθορίζοντας την λειτουργία των πάντων, από την παραγωγή της ζέστης στον ΄Ηλιο μέχρι τον τρόπο που δουλεύει ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής. Πρόκειται για την βαρύτητα, τον ηλεκτρομαγνητισμό, την αδύναμη πυρηνική δύναμη και την ισχυρή πυρηνική δύναμη.

Όμως, μια νέα έρευνα μπορεί να μας οδηγεί πιο κοντά σε μια δύναμη ακόμη.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών  (Atomki) ανέφεραν ευρήματα τα οποία δείχνουν ένα παράδειγμα αυτού που μπορεί να είναι μια πέμπτη ενεργή φυσική δύναμη.
Οι επιστήμονες ερευνούν πώς ένα άτομο του ιλίου εκπέμπει φως καθώς παρακμάζει. Τα σωματίδιά  του διασκορπίζονται σε μια ασυνήθιστη γωνία, 115 μοιρών, κάτι το οποίο δεν μπορεί να εξηγηθεί από την εμπεδωμένη, γνωστή μας  Φυσική.
Ο επικεφαλής της επιστημονικής έρευνας, Attila Krasznahorkay, δήλωσε στο CNN ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η ομάδα του εντόπισε ένα νέο σωματίδιο, το οποίο αποκαλούν X17, επειδή υπολόγισαν τη μάζα του στα 17 μεγαηλεκτροβόλτ.
“Το X17 μπορεί να είναι ένα στοιχείο το οποίο συνδέει τον ορατό μας κόσμο με την σκοτεινή ύλη”,  αναφέρει σε email του προς το αμερικανικό δίκτυο.
Ο Τζόναθαν Φενγκ, καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ιρβιν, δήλωσε ότι παρακολουθεί την δουλειά της Ουγγρικής ομάδας εδώ και χρόνια και πιστεύει ότι η έρευνά τους μοιάζει να διαμορφώνεται πλέον σ’ έναν παράγοντα αλλαγής του “παιχνιδιού της Φυσικής”.
Εάν αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να αναπαραχθούν, τότε θα μιλάμε για “ευκολάκι” στα Βραβεία Νόμπελ.
Η προϊστορία της έρευνας
Πριν τρια χρόνια, οι Ούγγροι ερευνητές δημοσίευσαν παρόμοια εργασία στην επιθεώρηση Physical Review Letters,  μια από τις εγκυρότερες και επιφανείς επιθεωρήσεις Φυσικής.
Η πειραματική ομάδα πυρηνικής φυσικής μελετούσε ένα άλλο ισότοπο, το βηρύλλιο-8, καθώς φθείρεται. Είδαν ηλεκτρόνια και θετικά ηλεκτρόνια να χωρίζονται από το άτομο σε ασυνήθιστες γωνίες.
Τα ευρήματα αυτά, που έδειχναν σωματίδια να βγαίνουν από το βηρύλλιο -8 σε γωνία περίπου 140 μοιρών, ήταν νέα και παράξενα.
“Εισάγαμε μια τόσο νέα πρακτική, την οποία κανείς δεν είχε δει πριν, και της οποίας η ύπαρξη δεν μπορούσε να γίνει κατανοητή από το ευρέως αποδεκτό “Στάνταρ Μοντέλο” της Φυσικής των σωματιδίων, δηλώνει ο Ούγγρος επιστήμονας, Krasznahorkay .
Τα ευρήματα της ομάδας του δεν απέσπασαν σπουδαία προσοχή αρχικά, αλλά πολλοί επιστήμονες εξεπλάγησαν.
Με λίγα λόγια θα μπορούσαν να αλλάξουν την Φυσική όπως την ξέρουμε, ή θα μπορούσε να πρόκειται μόνο για ένα απλό εργαστηριακό σφάλμα.
Ο Αμερικανός Τζόναθαν Φενγκ πιστεύει πως οι Ούγγροι έχουν δίκιο. Μάλιστα, η δική του ερευνητική ομάδα δημοσίευσε μελέτη βασισμένη στα πρώτα ευρήματα του 2016 των Ούγγρων, παρουσιάζοντας μια θεωρία για την μελέτη των πειραμάτων της ομάδας του Krasznahorkay.
Αναφέρεται η έρευνα σ’ αυτή την αόρατη πέμπτη ενεργή δύναμη ως “φωτοφοβική δύναμη”, που σημαίνει ότι τα σωματίδια μοιάζουν να “φοβούνται το φως”.
Στο μεταξύ, ορισμένοι από τους διασημότερους πυρηνικούς φυσικού τους κόσμου, στρώθηκαν στη δουλειά αναζητώντας τυχόν λάθη στην έρευνα των Ούγγρων συναδέλφων τους. Όμως, μέχρι στιγμής οι έρευνές τους τους αφήνουν μ’ άδεια χέρια…εδώ και χρόνια.
Κανείς δεν έχει βρει λάθος, ή ότι κάτι στον εξοπλισμό τους μέτρησε εσφαλμένα.
Ο μόνος τρόπος να εξηγηθεί το  X17  είναι ή ύπαρξη της “αόρατης” πέμπτης δύναμης…
Με πληροφορίες από CNN

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: