Οι ισχυρισμοί Φρουζή αλλάζουν το τοπίο: Το Harvard project υλοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και όχι ΝΔ

Ο πρωήν αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής (2Α) προσέρχεται για κατάθεση στη συνεδρίαση της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Για τρίτη ημέρα καταθέτει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο πρώην επικεφαλής της Novartis στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Φρουζής και όσα ισχυρίζεται δημιουργούν ισχυρή εντύπωση, ανατρέποντας δεδομένα και εντυπώσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα διαρρέονται από την επιτροπή, οι εργασίες της οποίας είναι κεκλεισμένων των θυρών ο κ. Φρουζής ερωτήθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούγη για το Harvard Project, το ειδικό πρόγραμμα της Novartis που στόχευε στην πίεση κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων προκειμένου να υπάρξει αναθεώρηση της τιμολόγησης των φαρμάκων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ακολούθησε ο εξής διάλογος:

  • Κ. Καραγκούνης: Είπατε ότι το Harvard project είχε δύο βασικούς στόχους: να μην βγαίνει το δελτίο τιμών κάθε 3 μήνες και η τιμολόγηση των φαρμάκων να γίνεται με βάση τις χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης και όχι της ΕΕ. Οι στόχοι σας επιτεύχθηκαν επί κυβερνήσεως ΝΔ – ΠΑΣΟΚ;
  • Κ. Φρουζής: Όχι
  • Κ. Καραγκούνης: Για το Harvard project πιέσατε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Διαπιστώνουμε ότι μετά το 2015 και οι δύο στόχοι επιτεύχθηκαν.
  • Κ. Φρουζής: Η λέξη πίεση κατ’ εμέ σημαίνει μάχομαι για κάτι. Ως εκ τούτου πράγματι στην δουλειά του ΣΦΕΕ ήταν να πιέσει και την τότε αντιπολίτευση που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πως τα αιτήματά μας ήταν δίκαια. Ήταν στη δουλειά μας, ως ΔΣ, να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα της τιμολόγησης ήταν καυτό θέμα για εμάς. Το Harvard project πήρε σάρκα και οστά επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο βασικοί στόχοι της φαρμακοβιομηχανίας που ήταν και στόχοι του project, δηλαδή η έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων μια φορά το χρόνο και η υιοθέτηση των 2 χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης ως βάση επετεύχθησαν επι κυβέρνησης Τσίπρα.

Διευκρινήσεις για Τουλουπάκη

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές από την επιτροπή, από τον κ. Φρουζής ζητήθηκαν διευκρινήσεις και για τις συνομιλίες του με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη:

Κατά τις πληροφορίες ο κ. Φρουζής φέρεται να δήλωσε ότι πήγε στην συνάντηση με δύο στόχους: να καταθέσει όσα ο ίδιος γνώριζε καθώς δεν είχε κληθεί έως τότε από καμία δικαστική αρχή και να ξεμπλοκαριστούν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυρία Τουλουπάκη του επισήμανε ότι έχει στοιχεία για την ποινική του εμπλοκή και του πρότεινε να ενταχθεί σε ευεργετικές διατάξεις.

«Η κουβέντα ήταν για να δώσω πολιτικούς. Αυτό κατάλαβα» είπε ο κ. Φρουζής για να προσθέσει σε άλλο σημείο «αποκλειστικό αντικείμενο με την κυρία Τουλουπάκη ήταν τα 10 πολιτικά πρόσωπα» ενώ υποστήριξε πως η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς του είπε «θα έχεις ευνοϊκή μεταχείριση αρκεί να μου πεις γι αυτά τα πρόσωπα (σ.σ. τους 10 πολιτικούς)». Ο ίδιος τόνισε ότι του έκανε εντύπωση πως ο επίμαχος διάλογος δεν έγινε με τον ανακριτή αλλά με την εισαγγελέα.

Σε ερώτηση, δε, του Γιάννη Ραγκούση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φρουζής φέρεται να απάντησε ότι «έφυγα στεναχωρημένος από τη συνάντηση με την κυρία Τουλουπάκη διότι κατάλαβα με σαφήνεια ότι εάν δεν καταθέσω όπως αυτή ήθελε δεν θα μου αποδεσμευόταν ο λογαριασμός».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν, ότι ο κ. Φρουζής, παραδέχθηκε στην προανακριτική ότι ο Μανιαδάκης υπήρξε κάποια στιγμή συνεργάτης της Novartis, αλλά είπε πως δεν θυμάται αν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων κατά την περίοδο που ήταν εκείνος στην εταιρία.

Σχολιάζουν επίσης ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, «παρουσιάζεται αδίστακτος και κυνικός».

HJ με πληροφορίες από skai.gr και protothema.gr

Με ποιους πολιτικούς από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι συναντήθηκε ο Φρουζής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: