ΗΠΑ: Δικαστικό φρένο στην κατάθεση του Ντον ΜακΓκάν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για Τραμπ

File Photo: Η προηγούμενη δικαστική απόφαση απαιτούσε από τον πρώην Νομικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκάν να καταθέσει. Οι δικαστές όμως ενός εφετείου είχαν διαφορετική γνώμη @CNNPolitics




Οι δικαστές ενός εφετείου στις ΗΠΑ εμπόδισαν προσωρινά την εφαρμογή μιας απόφασης κατώτερου δικαστηρίου, η οποία απαιτούσε από τον πρώην Νομικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκάν να καταθέσει στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν οι Δημοκρατικοί για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Είχε αποχωρήσει τον Οκτώβριο του 2018

Ο ΜακΓκάν αποχώρησε από την θέση του στον Λευκό Οίκο, τον Οκτώβριο του 2018, ενώ τον περασμένο Μάιο, αγνόησε μία κλήση προς κατάθεση που είχε εκδώσει για τον ίδιο η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να εμποδίσει την πραγματοποίηση της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Η αναβολή στην εκτέλεση της απόφασης του κατώτερου δικαστηρίου βρίσκεται σε ισχύ μέχρι την εκδίκαση της απόφασης από το Εφετείο στην Περιφέρεια της Κολούμπια (Ουάσινγκτον).
Η ακρόαση της έδρας για τα προφορικά επιχειρήματα των εμπλεκόμενων πλευρών προσδιορίστηκε για τις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την προκαταρκτική απόφαση του εφετείου.
Είχε προηγηθεί πριν από μερικές ώρες, η απόφαση της δικαστού Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον που συμφώνησε να επιβάλλει μια προσωρινή αναστολή στην εφαρμογή της απόφασης του κατώτερου δικαστηρίου, προκειμένου να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να αποφασίσει αν η αναβολή θα παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορεί να ασκηθεί προσφυγή από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε προσφύγει στο εφετείο, ζητώντας την αναβολή εφαρμογής της απόφασης του κατώτερου δικαστηρίου, καθώς η Τζάκσον δεν είχε ενεργήσει σε ένα αίτημα του υπουργείο που προηγήθηκε.

Το αίτημα

Οι δικηγόροι του υπουργείου δήλωσαν ότι η διατύπωση του αιτήματος έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η προσφυγή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην περίπτωση απόρριψης του αιτήματος τους από την δικαστή.
Προχθές έγινε γνωστό ότι ο ΜακΓκάν πρέπει να συμμορφωθεί με μία κλήση που εκδώσει το Κογκρέσο και να καταθέσει σχετικά με τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να εμποδίσει την ομοσπονδιακή έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε χθες μία δικαστής.
Η αναφερόμενη ομοσπονδιακή έρευνα έχει σήμερα ολοκληρωθεί.
Σε μία σημαντική υπόθεση για τις προεδρικές εξουσίες η Περιφερειακή Δικαστής Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον στην Ουάσινγκτον απέρριψε τα νομικά επιχειρήματα της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με τα οποία, δεν μπορεί να επιβληθεί σε πρώην αλλά και εν ενεργεία υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, να καταθέσουν ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου.

Για την υπόθεση της Ουκρανίας

Ο ΜακΓκάν που άφησε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο τον Οκτώβριο του 2018, δεν υπάκουσε σε μία κλήση προς κατάθεση που είχε εκδοθεί για τον ίδιο, τον περασμένο Μάιο.
Η αναφερόμενη κλήση εκδόθηκε από τους Δημοκρατικούς που ελέγχουν την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ η έκδοσή της, έγινε μήνες πριν από την έναρξη της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ τον Σεπτέμβριο, σχετικά με τον ρόλο του στην υπόθεση καθυστέρησης της χορήγησης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Η αναφερόμενη κλήση εκδόθηκε από τους Δημοκρατικούς που ελέγχουν την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ η έκδοσή της, έγινε μήνες πριν από την έναρξη της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ τον Σεπτέμβριο, σχετικά με τον ρόλο του στην υπόθεση καθυστέρησης της χορήγησης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Η επιτροπή κατέθεσε μήνυση σε βάρος του ΜακΓκάν τον Αύγουστο, σε μια προσπάθεια για την εφαρμογή της κλήσης προς κατάθεση που είχε εκδώσει.
Ωστόσο, η απόρριψη της νομικής επιχειρηματολογίας του Τραμπ για την μη συμμόρφωση (των πρώην και εν ενεργεία αξιωματούχων) με τις κλήσεις που εκδίδουν επιτροπές του Κογκρέσου, μπορεί να λειτουργήσει ως νομική βάση για πρώην, αλλά και εν ενεργεία συμβούλους του προέδρου Τραμπ, ώστε να συνεργαστούν με την επίσημη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του, σύμφωνα με τις απόψεις ειδικών σε νομικά ζητήματα.

Η άρνηση της κυβέρνησης Τραμπ

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με την έρευνα της παραπομπής, αλλά και με άλλες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους Δημοκρατικούς, ενώ έχει δώσει οδηγίες σε εν ενεργεία, αλλά και πρώην αξιωματούχους να αγνοήσουν τις κλήσεις προς κατάθεση, αλλά και παράδοση εγγράφων που εκδίδουν οι επιτροπές του Κογκρέσου.
Σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες δικαστικές υποθέσεις, σχετικά με την δημοσιοποίηση φορολογικών στοιχείων του προέδρου Τραμπ.

Το πόρισμα των 448 σελίδων

Ο ΜακΓκαν αναδείχτηκε ως κεντρικό πρόσωπο από το πόρισμα των 448 σελίδων του Ρόμπερτ Μάλερ που πραγματοποίησε την έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016 και δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο.

Mε πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν.Χ.

Το 47% των Αμερικανών επιθυμεί την παραπομπή Τραμπ λέει νέα δημοσκόπηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: