Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Το θέμα των πολιτογραφήσεων, η επιστολή του κατοχικού καθεστώτος στον ΟΗΕ και οι σχεδιασμοί για το κλίμα και την ενέργεια, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι αντεγκλήσεις στην παιδεία για τα τετράμηνα, ο νέος επενδυτικός νόμος, το πόρισμα για τις εξαφανίσεις γυναικών, το πάρκινγκ του νέου καθεδρικού για χρήση μόνο από του πιστούς και το βίντεο με τον οδηγό νταλίκας που οδηγούσε με τα πόδια.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Τα δικά μας, του γειτόνου μας» γράφει ότι η Κυβέρνηση βγαίνει στην αντεπίθεση με αποκαλύψεις για πολιτογραφήσεις επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το 2010 δόθηκαν διαβατήρια σε ξάδελφο του Άσαντ, σε δύο Ουκρανούς που είχαν κατηγορηθεί για ξέπλυμα 5,5 δις καθώς και σε πέντε ξένους τραπεζίτες με αντάλλαγμα δάνεια σε ποδοσφαιρικό σωματείο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι περιέχει πολλές καινοτομίες ο νέος επενδυτικός νόμος που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών. Επίσης, λέει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ελπίζει να επικρατήσει η λογική στην τριμερή.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «’Στραβώνει’ το κλίμα αν δεν έρθει το αέριο» γράφει στο πρωτοσέλιδό του ότι υπάρχει κίνδυνος να ματαιωθούν τα δύο έργα για την έλευση φυσικού αερίου και την κατασκευή του Euro Asia Interconnector, μια εξέλιξη που βάζει πρόσθετη πίεση στην ΚΔ σε σχέση με την υλοποίηση του δεσμευτικού από την ΕΕ στόχου για μείωση κατά 24% των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων την επόμενη δεκαετία. Αλλού γράφει ότι αυτοεξαιρέθηκε η Πρόεδρος της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, Έφη Παπαδοπούλου στην εξέταση χθες της προσφυγής της Άκτωρ εναντίον της ΔΕΦΑ. Επίσης γράφει ότι το πάρκινγκ δίπλα στον νέο καθεδρικό της Λευκωσίας θα επιτρέπεται μόνο για όσους πηγαίνουν να εκκλησιαστούν τις Κυριακές.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το πρωτοσέλιδό του υπό τον τίτλο «Προβάλλει χωριστή κυριαρχία» και γράφει ότι την ύπαρξη χωριστής κυριαρχίας στην κατεχόμενη Κύπρο επιχειρεί να περάσει εκ νέου το κατοχικό καθεστώς μέσω επιστολής του προς τα Ηνωμένα Έθνη. Η επιστολή θα απαντηθεί από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας τις προσεχείς μέρες, προστίθεται. Αλλού γράφει ότι τέλη Νοεμβρίου θα είναι έτοιμο το πόρισμα για τυχόν ευθύνες από μέλη της Αστυνομίας σε σχέσεις με την διερεύνηση για τις εξαφανίσεις γυναικών που έπεσαν θύματα του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά. Ακόμη αναφέρει ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού θα γίνει με νέο Υπουργό Οικονομικών.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Εκφοβισμός όσων διαφωνούν με τα 4μηνα» γράφει στο κύριο θέμα της ότι την ώρα που οι εκπαιδευτικοί προσανατολίζονται στο να λάβουν δυναμικά μέτρα κατά των εξετάσεων ανά τετράμηνο, το Υπουργείο Παιδείας με νέα εγκύκλιο απειλεί και ξεκαθαρίζει πως όσοι μαθητές δεν προσέλθουν στις εξετάσεις Δεκεμβρίου θα παραπεμφθούν ως ανεξεταστέοι τον Ιούνιο. Επίσης, γράφει ότι φαίνεται να διαψεύδεται η προσδοκία για μείωση του κόστους του ρεύματος μετά την έλευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αλλού λέει ότι συγκεντρώθηκαν 1.439 υπογραφές κατοίκων της Αγίας Νάπας εναντίον του γηπέδου γκολφ μέσα στο κρατικό δάσος.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «’Συγχυσμένη και τρομαγμένη’ η έφηβη» αναφέρει στο πρώτο θέμα της ότι η Βρετανίδα που κατηγορείται ότι είπε ψέματα για ομαδικό βιασμό έπασχε από μετατραυματικό στρες, σύμφωνα με όσα ανέφερε ψυχολόγος μέσω τηλεδιάσκεψης στο Δικαστήριο Λάρνακας. Ακόμη γράφει ότι κατηγορήθηκε γραπτώς οδηγός νταλίκας που οδηγούσε με τα πόδια στον αυτοκινητόδρομο, μεταδίδοντας ζωντανά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη γράφει για τηλεφώνημα για βόμβα στην Α’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας, με την Αστυνομία να διαπιστώνει τελικά πως πρόκειται για φάρσα.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης –
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 02/11/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: