Η ανήσυχη Ουάσιγκτον προς τον Ερντογάν: Είναι προκλητική ενέργεια η δοκιμή των S-400,

Η αίθουσα ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Φωτογραφία HellasJournal.Com




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, Μάικ Πομπέο εξέφρασε απλά την ανησυχία του για την δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, φαίνεται ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται σε μία οριακή κατάσταση, μη γνωρίζοντας πως θα αντιδράσουν στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις.

Και αυτό, επειδή ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να προστατεύει την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, στη βάση προσωπικών και επιχειρηματικών του συμφερόντων.

  • Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μίλησε στο Kurdistan 24, μία πολύ σημαντική και έγκυρη κουρδική ιστοσελίδα, και τοποθετήθηκε για τη δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400, που πραγματοποίησε η Τουρκία.

Ο στόχος που επέλεξαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, ως γνωστό, αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 και F4E.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος περιέγραψε την τουρκική δοκιμή των S-400 ως «προκλητική ενέργεια» που «δεν είναι συμβατή με τα μαχητικά F-35», και η οποία «θέτει σαφή κίνδυνο για τις πλατφόρμες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, δεν είναι μόνο οι διμερείς σχέσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που κινδυνεύουν αλλά και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ ευρύτερα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

  • “Το τουρκικό σύστημα S-400 δεν είναι σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Και είναι ασυμβίβαστο με το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της Αμερικής, τα F-35”, σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Η Τουρκία ήταν ένας σημαντικός εταίρος στο πρόγραμμα κατασκευής των F -35, μέχρι ότου αποκλείστηκε, τον περασμένο Ιούλιο, όταν η Ρωσία άρχισε να παραδίδει στην Άγκυρα τους S-400).

Ο κ. Aykan Erdemir, πρώην βουλευτής στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και τώρα συνεργάτης του Ιδρύματος για την Προάσπιση των Δημοκρατιών (Foundation for Defense of Democracies), δήλωσε στην κουρδική ιστοσελίδα ότι η αμερικανική “πολιτική κατευνασμού προς τον Ερντογάν όχι μόνο απέτυχε να αντιστρέψει την αντιφατική πορεία δράσης του, αλλά και τον ενθάρρυνε να παραβιάσει τις αμερικανικές κόκκινες γραμμές σε άλλες περιοχές. ”

Η προσέγγιση της Ουάσινγκτον “φαίνεται να βασίζεται σε ευσεβείς πόθους”, αλλά “ο Ερντογάν δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής κανένα σημάδι βελτίωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ ή άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ”, συνέχισε ο Erdemir. “Αντίθετα, συνεχίζει να στρέφει την Τουρκία προς τη Ρωσία” και “να διαδραματίζει ρόλο «φθοράς» στο εσωτερικό της διατλαντικής συμμαχίας”.

  • Σύμφωνα με την Kurdistan 24, παρά τις προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ για την αποτροπή της κρίσης στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, μια τέτοια αντιπαράθεση φαίνεται πια στον ορίζοντα.

Πριν δύο εβδομάδες, μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, ο γερουσιαστής, Τζιμ Ρις (Ρεπουμπλικάνος από το Αϊντάχο), πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι εάν ο Τούρκος Πρόεδρος «είναι σταθερός στη θέση του για τη διατήρηση των S-400 (στη χώρα του), σκοπεύει να προχωρήσει με το νομοσχέδιο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Είναι η επιλογή του και γνωρίζει τις συνέπειες”, είπε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Ο συνάδελφος του Λίντσεϊ Γκράχαμ (Ρεπουμπλικάνος από τη Νότια Καρολίνα), μίλησε με τον ίδιο τρόπο στο Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA) την περασμένη εβδομάδα.

  • Ο κ. Γκράχαμ επιβεβαίωσε την ανάγκη (ο Ερντογάν) “καταλάβει σωστά το θέμα των S-400”. Αν δεν το κάνουμε, “τίποτε άλλο δεν θα λειτουργήσει και η Γερουσία θα περάσει το νομοσχέδιο της Βουλής με 95 ψήφους” – δηλαδή, ο κ. Τραμπ δεν θα είναι σε θέση να ασκήσει βέτο.

“Και αυτή θα είναι η αρχή του τέλους της σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας του Ερντογάν”, ανέφερε ο γερουσιαστής.

Ο Γκράχαμ προειδοποίησε επίσης ότι η καθυστέρηση στη διατύπωση μιας σαφούς απάντησης στις τουρκικές πράξεις υπονομεύει τη θέση των ΗΠΑ με άλλες χώρες.

“Και άλλες χώρες θέλουν τους S-400”, είπε. «Και εξετάζουν για το τι θα συμβεί στην Τουρκία».

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Ουδείς πίστευε ότι ο Τραμπ θα πρόδιδε τον καλύτερο του φίλο: Κι όμως… Η σειρά του Ερντογάν;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: