Γερμανία: Διχάζει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έναντι των ναζί που κήρυξε ο Δήμος της Δρέσδης

File Photo: Στιγμιότυπο από πορεία νεοναζί στη Γερμανία. EPA, MICHAEL KAPPELER
Η Δρέσδη, στα ανατολικά εδάφη της Γερμανίας, κηρύχθηκε από το Δημοτικό της Συμβούλιο σε “κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έναντι των ναζί”. Η σχετική απόφαση αναφέρει ότι πόλη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την ακροδεξιά.

Η Δρέσδη, πρωτεύουσα του κρατιδίου της Σαξονίας, εδώ και καιρό θεωρείται προπύργιο της άκρας Δεξιάς και είναι επίσης η γενέτειρα του αντι-ισλαμικού κινήματος Pegida.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ενέκρινε απόφαση στην οποία τονίζεται ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ναζισμού και της ακροδεξιάς .

“Εχουμε σοβαρό πρόβλημα. Η κοινωνία της ανοιχτής Δημοκρατίας απειλείται” δηλώνει στο BBC ο δημοτικός Σύμβουλος, Μαξ Ασενμπαχ, του αριστερού κόμματος Die Partei, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να αναλάβει δράση η ίδια η πόλη επειδή οι πολιτικοί δεν πράττουν αρκετά για “να τοποθετηθούν σαφώς” έναντι της άκρας Δεξιάς.

Η απόφαση του Δήμου αναγνωρίζει ότι “οι ακροδεξιές πράξεις και συμπεριφορές … εκδηλώνονται με αυξανόμενη συχνότητα” και καλεί τους πολίτες τη Δρέσδης να βοηθήσουν τα θύματα της ακροδεξιάς βίας, να προστατεύσουν τις μειονότητες και να ενισχύσουν την Δημοκρατία. T

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από πρόταση του Ασενμπαχ. Υπέρ ψήφισαν 39 Σύμβουλοι και κατά 29, ανάμεσα στους οποίους και εκπρόσωποι του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ.

“Από τη δική μας πλευρά, επρόκειτο για ηθελημένη πρόκληση”, δήλωσε ο πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής πτέρυγας του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάν Ντονάουζερ.

“Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σημαίνει κατάρρευση ή σοβαρή απειλή της δημόσιας τάξης” προσθέτει και τονίζει πως οι ίδιοι του άρχοντες της πόλης είναι φύλακες της ελεύθερης, δημοκρατικής τάξης “και καμιά βία, απ’ όποιο άκρο κι αν προέρχεται δεν μπορεί να μας κάμψει”.

Με πληροφορίες από BBC

Διευρύνεται το πολιτικό χάσμα στη Γερμανία, τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους

 

 

 

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal