Επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα: Μεταναστευτικό και τουρκικές προκλήσεις στο επίκεντρο

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. EPA, CLEMENS BILAN




Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Δένδια στη Ρωσία με την ιδιότητα του ΥΠΕΞ.

Οι  υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ, πρόκειται να υπογράψουν ένα κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας-Ρωσίας για την περίοδο 2020-2022, ένα πρόγραμμα το οποίο θα θεσμοθετεί μια σειρά από τακτικές επαφές μεταξύ των δύο χώρων σε επίπεδο όχι μόνο υπηρεσιακό αλλά και πολιτικό.

Κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα,  ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με το Ρώσο ομόλογό του και για τις πρόσφατες εξελίξεις  στη Συρία, καθώς και στην ανατολική Μεσόγειο, με επίταση στην τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να αναπτύξει στον Ρώσο ομόλογό του τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την εγαλειοποίηση εκ μέρους της Τουρκίας του μεταναστευτικού/προσφυγικού, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν στην κυπριακή ΑΟΖ και Κυπριακό.

Μιλώντας χθες στο ρωσικό πρακτορείο  Ria Novosti, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη Μόσχα και τόνισε πως η Ελλάδα άλλωστε γνωρίζει καλά, λόγω των προκλητικά παραβατικών συμπεριφορών της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι «μόνο η επιμονή στην αυστηρή τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου μπορεί να διασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη των κρατών και την περιφερειακή σταθερότητα».

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ: Επιτεύχθηκε ο στόχος της ελληνικής επιστροφής στην Κίνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: