Εντός του μήνα η έκθεση των ανακριτών για τις ευθύνες της Αστυνομίας στην υπόθεση Μεταξά

File Photo: Ο Νίκος Μεταξάς. Φωτογραφία: Φιλελεύθερος




Ολοκληρώνεται αυτόν τον μήνα η έρευνα των τεσσάρων ποινικών ανακριτών για τυχόν ευθύνες από μέλη της Αστυνομίας, σε σχέση με τη διερεύνηση των υποθέσεων εξαφάνισης γυναικών που τελικά έπεσαν θύματα του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά.

Οι ανακριτές έχουν λάβει 200 και πλέον καταθέσεις από εμπλεκόμενους και συνεχίζουν, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα λήφθηκε κατάθεση από αστυνομικό που είχε ερευνήσει υπόθεση εξαφάνισης γυναίκας από τις Φιλιππίνες, η οποία διήρκησε συνολικά οκτώ ώρες.

  • Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες αφού θα κληθούν όλοι όσοι θεωρούνται εμπλεκόμενοι να δώσουν καταθέσεις σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν και κυρίως σ’ αυτές που δεν έκαναν αλλά και γιατί, ώστε να βρεθούν οι ελλείπουσες. Στη συνέχεια θα συντάξουν την έκθεσή τους –η οποία αναμένεται να είναι ογκωδέστατη– για να διαβιβαστεί ολόκληρος ο φάκελος στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας που τους διόρισε. Στόχος είναι ο φάκελος με τα ευρήματα και τις εισηγήσεις των ποινικών ανακριτών αλλά και αυτών του προέδρου της Αρχής Ανδρέα Πασχαλίδη που εποπτεύει τις έρευνες, να σταλούν στον Γενικό Εισαγγελέα περί το τέλος Νοεμβρίου.

Η έρευνα των δύο αρχικά ποινικών ανακριτών άρχισε τον Μάιο του 2019, ωστόσο λόγω της εκκρεμότητας της δίκης με κατηγορούμενο τον Μεταξά, η λήψη καταθέσεων καθυστέρησε, αφού οι ανακριτές δεν είχαν πρόσβαση στο υλικό που συνέλεξε η Αστυνομία. Στη συνέχεια και λόγω του μεγάλου όγκου της εργασίας που έπρεπε να επιτελεστεί, διορίστηκαν άλλοι δύο ποινικοί ανακριτές, ενώ παράλληλα τον περασμένο Αύγουστο, ζητήθηκε και δόθηκε ακόμα μια τρίμηνη παράταση στην ολοκλήρωση των ερευνών, που λήγει περί το τέλος του τρέχοντος μηνός.

  • Αρχικά είχαν διοριστεί ως ποινικοί ανακριτές ο πρώην δικηγόρος της Δημοκρατίας Άθως Κανναουρίδης και η δικηγόρος Χριστίνα Σκουλιά και στη συνέχεια διορίστηκαν άλλοι δύο δικηγόροι, οι Λεωνίδας Χατζηπέτρου και Ευανθία Χαραλάμπους, με σκοπό να βοηθήσουν στην περάτωση των ερευνών. Οι ποινικοί ανακριτές αναζητούν ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα που ενδεχομένως να διαπράχθηκαν από μέλη της Αστυνομίας, κατά τη διερεύνηση των καταγγελιών για εξαφάνιση αλλοδαπών γυναικών και δύο παιδιών, τα οποία αργότερα διαπιστώθηκε ότι έπεσαν θύματα του κατά συρροή δολοφόνου.

Καταθέσεις έχουν ληφθεί από συγγενικά πρόσωπα των θυμάτων, εργοδότες και άλλους εμπλεκόμενους, ενώ μια περίπτωση δεν είχε καν καταγγελθεί στην Αστυνομία. Κάποιες από τις υποθέσεις είχαν οδηγηθεί στη Νομική Υπηρεσία που είχε δώσει οδηγίες όπως ολοκληρωθούν οι έρευνες ελλείψει άλλης μαρτυρίας.

Φιλελεύθερος-Μιχάλης Χατζηβασίλης

Συγκλονιστικές στιγμές στη βιβλιοπαρουσίαση του Κώστα Βενιζέλου: Τιμή στον Δώρο Λοΐζου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: