Τις παρανομίες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ κατήγγειλε στον ΟΑΣΕ η Χαραλαμπίδου

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Πηγή φωτογραφίας Φιλελεύθερος




Έντονος διαπληκτισμός σημειώθηκε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ μεταξύ της επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας, Ειρήνης Χαραλαμπίδου και του επικεφαλής της Τουρκικής Αντιπροσωπείας Nabi Avci.

Η κ. Χαραλαμπίδου κατήγγειλε την Τουρκία για τη νέα πρόκλησή της να προχωρήσει για πρώτη φορά σε παράνομη δραστηριότητα σε αδειοδοτημένο οικόπεδο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συγκεκριμένα στο οικόπεδο 7 που αδειοδοτήθκε στη Γαλλο-ιταλική Κοινοπραξία Eni – Total.

«Είναι εμφανές ότι η Τουρκία αντί να επικεντρώνεται στην επίλυση του Κυπριακού, προβαίνει συνεχώς σε προκλήσεις που δυσχεραίνουν τις προοπτικές για λύση του Κυπριακού. Θέλω να ενημερώσω τους Γάλλους και Ιταλούς συναδέλφους μου και όλα τα μέλη της Κ.Σ ΟΑΣΕ γι αυτές τις εξελίξεις που αποτελούν την πιο σοβαρή πρόκληση της Τουρκίας μέχρι τώρα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Κινούνται σε απόσταση 4.4 n.m από τις Κυπριακές ακτές» είπε, ενώ πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται για γκρίζα ζώνη, όπως ισχυρίζονται, να το ξεκαθαρίσουμε».

Ο Επικεφαλής της Τουρκικής Αντιπροσωπείας προέβη σε απειλές προς την κοινοπραξία αλλά και προς κάθε εταιρία που προτίθεται να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ την οποία η Τουρκία παράνομα διεκδικεί. Την ίδια ώρα επέρριπτε ευθύνες για τη μη λύση αποκλειστικά στην Ε/κ πλευρά.

Η κ. Χαραλαμπίδου του απάντησε ότι «δεν εννοείτε αυτά που λέτε και οι πράξεις σας διαψεύδουν τους ισχυρισμούς σας.
Εάν πραγματικά τα εννοείτε τότε ανταποκριθείτε στο κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ για συνομιλίες στο πλαίσιο που ο ίδιος έθεσε αντί να κλιμακώνετε τις προκλήσεις σας και να εκβιάζεται το λαό της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Οι πράξεις σας όμως δείχνουν ακριβώς το αντίθετο από τα λόγια σας» κατέληξε η κ. Χαραλαμπίδου.

Πηγή: philenews

 

Απύθμενο θράσος Τατσόι σε σχόλιο για Γιαβούζ: Οι Ε/κ ευθύνονται για την ένταση στην αν. Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: