Την ώρα που είναι ανοιχτά τα πιο κρίσιμα εθνικά θέματα, ο Μητσοτάκης θέλει να τελειώνει με τον Παυλόπουλο

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Δ), και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α), στη δεξίωση για την 45η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ

Εν πρώτοις πρόκειται για θέμα προσωπικό, ωστόσο ταυτοχρόνως είναι βαθιά πολιτικό και στην προκειμένη συγκυρία συνδέεται με την εξέλιξη των πιο ευαίσθητων εθνικών θεμάτων.

Η απομάκρυνση του Προκόπη Παυλόπουλου από την Προεδρία της Δημοκρατίας έρχεται την ώρα που βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή-την κρισιμότερη ίσως μετά το 1974-το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

  • Η αντιπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στο πρόσωπο του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας είναι γνωστή.

Έχει μαζί του εκ διαμέτρου διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, ίσως περισσότερο σε σχέση με κάθε άλλον της παραδοσιακής (ιδρυτικής του κόμματος!) καραμανλικής πτέρυγας.

  • Κι είναι εμφανές ότι δεν θέλει πάνω από το κεφάλι του ανθρώπους σαν τον σημερινό πρόεδρο της Δημοκρατίας με ισχυρή γνώμη για ζέοντα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Για την ακρίβεια: δεν θέλει να έχει κανέναν πάνω από το κεφάλι του.

Μέχρι τώρα οι επιλογές του πρωθυπουργού δείχνουν ότι η υπερήφανη εξωτερική πολιτική, την οποία υποσχέθηκε κατά την προεκλογική περίοδο ίσχυε μόνο μέχρι την ώρα της κάλπης.

*Στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών ανέκρουσε πρύμνα και έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα την τηρήσει κατά γράμμα.

*Στο Κυπριακό συντάσσεται με τη γραμμή Αναστασιάδη προς οριστική διευθέτησή του, η οποία ικανοποιεί τα μέγιστα την Τουρκία.

*Στα ελληνοτουρκικά κάνει κάθε τι (ακόμα κι αυτά που δεν έκανε ούτε ο Αλέξης Τσίπρας), για να μην προκαλέσει την οργή του Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι εύλογο λοιπόν να μη θέλει να ανακατεύεται στα πόδια του ένας πρόεδρος, ο οποίος έχει τη δύναμη να τον προειδοποιήσει «αυτό δεν περνάει από μένα και θα το γυρίσω πίσω στη Βουλή», όπως, σύμφωνα με τους ελάχιστους γνωρίζοντες, είχε συμβεί κατά την προετοιμασία της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε που ήρθαν υπόψη του τα βασικά σημεία του πρώτου σχεδίου, το οποίο παρέβλεπε ασφαλιστικές δικλίδες που θα απέτρεπαν τα Σκόπια να νομιμοποιήσουν διεθνώς τις μεγαλοϊδεατικές και αλυτρωτικές επιδιώξεις τους.

  • Τα όσα επιμελώς διέρρευσαν από κυβερνητικής πλευράς γύρω από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ήταν εξόχως αποκαλυπτικά. Και τα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία τελικά δεν πέταξαν πάνω από τη Λευκωσία κατά την παρέλαση προς τιμήν της κυπριακής εθνικής επετείου, ακόμη αποκαλυπτικότερα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν είναι απλώς ένας καραμανλικός πολιτικός. Είναι από τους ανθρώπους της στενής ομάδας πολιτικών, οι οποίοι είναι δεμένοι με το όνομα «Καραμανλής» από τα πρώτα βήματα της καριέρας τους.

Αρχικά δίπλα στον ιδρυτή της παράταξης, στη συνέχεια σύμβουλος του Μιλτιάδη Έβερτ και εκπρόσωπος τύπου κι ακολούθως βρισκόταν πάντα σε συγχρονισμένο βηματισμό με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή την περίοδο, 2004-2009 που ακολούθησε την πασοκική κυριαρχία.

  • Σοφόν το σαφές: ο Κώστας Καραμανλής ήταν εκείνος που, μόλις ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2004, ανέτρεψε στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά (της ζειμπακιάς) την πολιτική Κώστα Σημίτη – Γιώργου Παπανδρέου και στηρίξει απερίφραστα  τον Τάσσο Παπαδόπουλο στην επιλογή του «όχι στο σχέδιο Ανάν».

«Δεν τον θέλει» έλεγε προσφάτως σε δημοσιογράφους παλιός νεοδημοκράτης βουλευτής, «αλλιώς δεν θα ευνοούσε τις διαρροές» προς τον Τύπο γύρω από τα πιθανά πρόσωπα να διαδεχτούν τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Θα είναι γυναίκα ή κεντροαριστερός η τελική επιλογή του πρωθυπουργού, σύμφωνα με όσα πηγές του Μαξίμου τροφοδοτούν τον Τύπο, δεν έχει σημασία. Ενδεχομένως να «δένει» και τα δυο χαρακτηριστικά αυτά στοιχεία, όπως οι περιπτώσεις της Μαρίας Δαμανάκη και Άννας Διαμαντοπούλου. Αδιάφορο καθόλου. Πολύ ενδιαφέρον.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Πως φτάσαμε στη δήλωση-καταδίκης της Τουρκίας από τον Μάικ Πομπέο: Όλο το παρασκήνιο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: