File Photo: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τις επίσημες συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σουηδία, έδωσε στη δημοσιότητα, με επίσημη ανακοίνωσή της, η Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας.

Ο Παναγιώτατος προέστη των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση της πρώτης πεντηκονταετίας από την ίδρυση της Ι. Μητρόπολης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας και εκείνων που πραγματοποιήθηκαν για την 130ή επέτειο από την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη φάση της εξωτερικής εκ βάθρων ανακαίνισής του, και μίλησε στην πρώτη στην ιστορία της Μητρόπολης κληρικολαϊκή σύναξη.

Σύμφωνα, επίσης, με τη σχετική ανακοίνωση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφίχθη το απόγευμα της 27ης Σεπτεμβρίου με τη συνοδεία του αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτηρίου, του μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα, του διακόνου Βοσπόριου Μαγκαφά, κωδικογράφου της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του κ. Παντελεήμονα Βίγκα, άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, και του κ. Βασίλειου Γρηγοριάδη.

  • Το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η κληρικολαϊκή σύναξη της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, στην οποία παρευρέθησαν 140 εκπρόσωποι των 18 ενοριών, στις 4 χώρες που απαρτίζουν την Ι. Μητρόπολη, καθώς και 43 μέλη του Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Λουθηρανικής Εκκλησίας.

Ακολούθως, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο Στοκχόλμης, ενώ το βράδυ ξεναγήθηκε στη Βιβλιοθήκη και το Κειμηλιαρχείο της Ι. Μητροπόλεως, ενημερώθηκε για την πρόοδο των έργων εσωτερικής ανακαίνισης του Καθεδρικού Ναού και παρακάθισε στο δείπνο που προσφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του ναού, προς τιμήν των εθελοντών της τοπικής Εκκλησίας, τους οποίους ο Παναγιώτατος συνεχάρη.

Την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, όπου παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο αρχιεπίσκοπος Ελσινκίου και πάσης Φινλανδίας Λέων και ο επίσκοπος Τάρτου Ηλίας.

  • Η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σε 11 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, σουηδικά, νορβηγικά, ισλανδικά, δανέζικα, φινλανδικά, γαλλικά, ρουμανικά, γεωργιανά και σλαβονικά.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια του Μουσείου Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, του Κειμηλιαρχείου, των νέων γραφείων του ναού και της βιβλιοθήκης. Εν συνεχεία, παρατέθηκε δεξίωση στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών, υπό την προεδρία της κυρίας Φωτεινής Μπατσέλα, και ακολούθησαν γεύματα σε εστιατόριο της περιοχής και στις εγκαταστάσεις του ναού.

Το απόγευμα την ίδιας ημέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Εφραίμ, της Συροϊακωβίτικης Εκκλησίας, στο προάστιο Södertälje, προσκεκλημένος του αρχιεπισκόπου Benyamin Atas. Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν της Α.Θ. Παναγιότητος.

Το πρωί της Δευτέρας, 30 Σεπτεμβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεναγήθηκε στα αξιοθέατα της Στοκχόλμης. Ακολούθησε επίσκεψη στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής της Στοκχόλμης και επίσημο γεύμα προς τιμήν του, από τον καρδινάλιο Anders Arborelius.

  • Το βράδυ, παρακάθισε με τη συνοδεία του σε δείπνο που προσέφερε προς τιμήν του, στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία, ο πρέσβης της Ελλάδος στη Στοκχόλμη, Ανδρέας Φρυγανάς.

Την Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Stefan Löfven, και ακολούθως μετέβη στην Ουψάλα, όπου συναντήθηκε με την αρχιεπίσκοπο της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Σουηδίας, Antje Jackelén, και τα μέλη της Συνόδου, στην αρχιεπισκοπική κατοικία της Ουψάλας, παρακάθισε μάλιστα στο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του, προσφώνησε τους παρόντες στον Καθεδρικό Ναό, επί τη ενάρξει των εργασιών της κληρικολαϊκής συνέλευσης της Λουθηρανικής Εκκλησίας, παρουσία του βασιλιά Καρόλου Γουσταύου και της πριγκίπισσας Βικτωρίας, με τους οποίους είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση, καθώς και με τον πρόεδρο της σουηδικής Βουλής, Andreas Norlén.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
04/10/2019

Κάιρο: Οι Ελληνες και η διαμόρφωση της σύγχρονης Αιγύπτου στο βιβλίο του Αλ. Κιτροέφ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal