Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Κούρδοι της Συρίας ετοιμάζονται να σταματήσουν τον Ερντογάν

File Photo: Μέλη της Κουρδικής Πολιτοφυλακής. EPA, SEDAT SUNA
Οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κάλεσαν σήμερα Τρίτη σε “γενική κινητοποίηση για τρεις ημέρες” για να αντιμετωπιστεί η απειλή μιας επίθεσης από την γειτονική Τουρκία, καλώντας “σε αντίσταση” τους κατοίκους της βορειοανατολικής Συρίας.

Τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί η ένταση στα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας. Απειλώντας να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση κατά συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής, η Άγκυρα συγκέντρωσε ενισχύσεις και απέστειλε θωρακισμένα οχήματα στον τομέα.

“Κηρύσσουμε κατάσταση γενικής κινητοποίησης για τρεις ημέρες στη βορειοανατολική Συρία”, αναφέρουν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας σε ανακοίνωσή τους.

“Καλούμε όλες τις συνιστώσες του λαού μας να κατευθυνθούν προς την μεθοριακή ζώνη (…) για να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρξει αντίσταση αυτή την ευαίσθητη ιστορική στιγμή”, προστίθεται στην ανακοίνωση των κουρδικών αρχών.

«Δείχνοντας» τις ΗΠΑ, τον μεγάλο σύμμαχό τους, αλλά και τον ΟΗΕ, τη Ρωσία ή ακόμη την ΕΕ, στην ανακοίνωσή τους οι κουρδικές αρχές τούς επιρρίπτουν “όλη την ευθύνη” στην περίπτωση μιας “ανθρωπιστικής καταστροφής” στην περιοχή τους.

Η σύμμαχος της Ουάσινγκτον στον πόλεμο κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η κύρια κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), θεωρείται από την Άγκυρα “τρομοκρατική” οργάνωση.

Ο Λευκός Οίκος πολλαπλασίασε εξάλλου τις τελευταίες ημέρες τις αντιφατικές του δηλώσεις. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια απόσυρση των στρατευμάτων τους από ορισμένες μεθοριακές ζώνες που υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσουν στόχο τουρκικής επίθεσης.

Ωστόσο, μετά την αγανάκτηση που προκάλεσε διεθνώς και εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματός του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε μεταστροφή διαβεβαιώνοντας ότι δεν “εγκατέλειψε” τους Κούρδους.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι “έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προετοιμασίες ενόψει μιας επιχείρησης”.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν έγραψε παράλληλα στην Washington Post ότι Τούρκοι στρατιώτες θα “διασχίσουν εντός ολίγου τη συροτουρκική μεθόριο”.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, το τουρκικό γενικό επιτελείο αναμένει να ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη ζώνη.

Η Τουρκία σχεδιάζει αρχικά να πάρει τον έλεγχο μιας λωρίδας εδάφους στα σύνορα μήκους 120 χιλιομέτρων και πλάτους 30 χιλιομέτρων, από την πόλη Ταλ Αμπιάντ ως την Ρας αλ Αΐν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Προάσπιση της δημοκρατίας

“Από την ιταλική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα ζητούμε να αφήσει ν’ ακουσθεί η φωνή μας, για ανάληψη δράση στους διεθνείς φορείς, ώστε η Τουρκία να μην εισβάλει στη Βόρειο Σαυρία. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνον η ζωή του κουρδικού πληθυσμού, αλλά και οι αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που βρίσκονται στα θεμέλια ενός ελεύθερου κόσμου». Τα λόγια αυτά προέρχονται από μία πραγματική μαχήτρια, μία από τις πολλές που πυκνώνουν τις γραμμές των Κούρδων πολεμιστών στη Συρία: τη Ντάμπρ Γιόμα Ίσα, διοικητή μονάδων των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) και της κουρδο-αραβικής συμμαχίας των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (FDS), που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατά του Isis στο μέτωπο του Κομπάνε και της Ράκα, η οποία πρόσφατα επισκέφθηκε τη Ρώμη.

Η Ίσα βρέθηκε τις μέρες αυτές στη Ρώμη για να μιλήσει στην ιταλική Βουλή, ενώ συμμετείχε και σε διεθνή συνάντηση για τη Μέση Ανατολή. ‘Όπως τόνισε «εμείς τασσόμεθα υπέρ μίας ειρηνικής και διπλωματικής λύσης, βασισμένης στη διεθνή νομιμότητα. Εμείς πολεμήσαμε τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους για να υπερασπισθούμε αφ’ ενός τον λαό μας, αλλά και την ιδέ αγια μία δημοκρατία που μπορεί να εγκαθιδρυθεί σε όλη τη Μέση Ανατολη.

Σε δηλώσεις της στον ενημερωτικό ιστότοπο huffingtonpost.it, η Ίσα δηλώνει πως η διεθνής κοινότητα «θα πρέπει να σταματήσει την εισβολή της Τουρκίας και να την αναγκάσει να καθήσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, να πάρει μέρος σ μία σύνοδο ειρήνης που θα καθορίσει μία πολιτική κι ειρηνική λύση». Παράλληλα, τόνισε πως οι Κούρδοι «θα ασκήσουμε το δικαίωμα να υπερασπισθούμε την ελευθερία μας», τονίζοντας πως η συμμαχία FDS ιδρύθηκε πάνω στην ιδέα μίας συμμαχίας δυνάμεων πέρα από τα στενά όρια των Κούρδων, επί τη βάσει μίας κοινής ιδέας μίας συνομοσπονδίας στη Συρία.

Ο Ίσα τόνισε στο ίδιο μέσο πως όταν οι Κούρδοι πολεμούσαν το ΙΚ «η Τουρκία δεν κούνησε ούτε ένα δακτυλάκι, ενώ διευκόλυνε και τη διείσδυση ξένων μαχητών, που πύκνωσαν τις τάξεις του ΙΚ». Υπογράμμισε πως « ο πόλεμος με το ΙΚ δεν έχει τελειώσει και μία αποδυνάμωση του δικού μας ελέγχου στην περιοχή, θα κατέληγε στο να επανακάμψουν οι τζιχαντιστές. Η Αμερική το γνωρίζει καλά, το ίδιο κι η Ευρώπη. Η τουρκική εισβολή θα παίξει το παιχνίδι του (αρχηγού του ΙΚ) αλ Μπαγκντάτι».

Αναφορικά με την ερώτηση του ιστότοπου, για την «προδοσία των ΗΠΑ» απέναντι στους Κούρδους, η διοικητής απάντησε πως «παίρνουμε υπ’ όψη τις αμερικανικές δηλώσεις ότι είναι αντίθετες σε μία τουρκική εισβολή, τονίζοντας όμως πως αυτές θα πρέπει να συνοεδεύονται και από πράξεις. Όπως υποστήριξε η προδοσία δεν θα στρεφόταν μόνο ενάντια στον κουρδικό λαό, αλλά και στις ίδιες αρχές, εάν όχι και στα συμφέροντα, που οδήγησαν τις ΗΠΑ να στηρίξουν τις επιχειρήσεις μας κατά του ΙΚ.

Η ίδια πρόσθεσε πως κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να στηρίξει μία διεθνή σύνοδο ειρήνης με τη συμμετοχή των τοπικών παραγόντων, καθώς η ανοχή «στις τουρκικές απειλές δεν σταθεροποιεί τη Συρία, δεν θέτει τέλος σε οκτώ χρόνια πολέμου, αλλά θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση και θύματα».

«Δεν μπορεί να υπάρξει μία κοινή λύση όπως την επιβάλλει η Τουρκία με τη δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας, που σημαίνει κατοχή ενός τμήματος της Συρίας και εθνοκάθαρση του κουρδικού πληθυσμού στα εδάφη αυτά. Υπάρχει η τρομοκρατία του ISIS, αλλά υπάρχει και η κρατική τρομοκρατία. Για εμάς η προοπτική που περισσότερο προσεγγίζει τον σεβασμό αυτών των αρχών και των αξιών είναι αυτή της δημοκρατικής συνομοσπονδίας», πρόσθεσε.

«Το μέλλον που εμείς επιζητούμε είναι η ειρήνη κι η ελευθερία. Γι’ αυτές τις αρχές πολεμήσαμε. Γι’ αυτές θα συνεχίσουμε να πολεμούμε εάν δεχθούμε εισβολή», διεμήνυσε η Ίσα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / huffingtonpost.it / Γιώργης-Βύρων Δάβος / ΣΜ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal