Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το λαό: Ακόμη και οι 300 να το θέλουν, απλώς δεν γίνεται…

File Photo: Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς παραταγμένοι στο Προεδρικό Μέγαρο, Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Πολύ συζήτηση γίνεται και πάλι, για μια ακόμη φορά, σε σχέση με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Για το σύστημα που θα καθιερωθεί μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν κλείσει το 2019, προκειμένου η εκλογή του επόμενου προέδρου να γίνει στις αρχές του 2020 με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Πολλοί, λοιπόν, ακόμη και σήμερα επιμένουν στο μοντέλο της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, αν διαπιστώνεται αδιέξοδο αυξημένης πλειοψηφίας από τη Βουλή.

Εκτός τα προφανή πολιτικά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν ότι ένας πρόεδρος Δημοκρατίας έχει απ’ ευθείας την ψήφο του λαού, εδώ έναν εκλεγμένο ευρωβουλευτή δεν μπορούν να κάνουν καλά τα κόμματα, υπάρχει και ένας καταλυτικός λόγος που αποκλείει κάλπες για την εκλογή ΠτΔ: Υπάρχει ρητή πρόβλεψη στο Σύνταγμα.

Όπως εξήγησε και ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής αλλά και σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του, το Σύνταγμα προβλέπει κατηγορηματικά, στο άρθρο 30 παράγραφος 1, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται αποκλειστικά από τη Βουλή.

Για να αλλάξει αυτό, πρέπει να αλλάξει το άρθρο. Για να αλλάξει το άρθρο κάποιος θα έπρεπε να το έχει προτείνει στην προηγούμενη Βουλή που συζήτησε και ψήφισε τις αναθεωρητέες διατάξεις.\Τώρα ακόμη κι αν το θέλουν όλοι, απλώς δεν μπορεί να γίνει. Σε δέκα χρόνια και βλέπουμε στην επόμενη αναθεώρηση.

HELLAS JOURNAL

Η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν θα περάσει, θα πούμε πάλι «Όχι» αν χρειαστεί είπε ο Παυλόπουλος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: