Οι Αμερικανοί δεν φεύγουν από τη Συρία, δήλωσε ο Έσπερ: Ενισχύουν τις δυνάμεις τους…

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες. Photo By: Army Staff Sgt. Nicole Mejia




Δεν θα αποχωρήσουν από τη Συρία όλα τα στρατεύματα των ΗΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η δήλωσή του αντιτίθεται στις καθημερινές ανακοινώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες φεύγουν από τη Συρία «για να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

  • Ο Έσπερ είπε ότι είναι ευπρόσδεκτη η διακοπή των επιχειρήσεων κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας και της Συρίας. Κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τη δέσμευσή της να προστατεύσει τους αθώους αμάχους και να εξασφαλίσει ότι οι κρατούμενοι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους δεν θα διαφύγουν.

Πρόσθεσε: Τώρα καλούμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, να προστατεύσει τις θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες και να διερευνήσει τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου.

«Αποχωρούμε από τη βορειοανατολική Συρία υπό τις οδηγίες του προέδρου», είπε. «Αυτή η σκόπιμη απόσυρση ξεκίνησε με τα λιγότερα από 50 στρατεύματα που βρίσκονταν στην άμεση ζώνη επίθεσης της Τουρκίας και τώρα βρισκόμαστε στη φάση δύο της απόσυρσης».

Ο Έσπερ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν την παρουσία τους στην περιοχή της πόλης Al-Tanf. ”Επίσης, εξετάζουμε πώς θα μπορούσαμε να επανατοποθετήσουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των πετρελαιοπηγών”, δήλωσε. ”Ενισχύουμε τις θέσεις μας, και θα περιλαμβάνουν μερικές μηχανικές δυνάμεις, και δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες ”.

Ως γνωστό οι Αμερικανοί θα στείλουν στη Συρία, εκτός από επιπλέον στρατεύματα και άρματα μάχης. Αποφασίστηκε επίσης ότι θα συνεργαστούν ξανά με τους Κούρδους της Συρίας για την προστασία των πετρελαιοπηγών.

  • Οι προσπάθειες των ΗΠΑ στη Συρία αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι το ISIS δεν ανασυγκροτείται. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν μια μειωμένη παρουσία στη Συρία για να αρνηθούν την πρόσβαση στο ISIS στα έσοδα από το πετρέλαιο, καθώς θα επανατοποθετηθούμε για την επόμενη φάση της εκστρατείας για να νικήσουμε τον ISIS “, δήλωσε ο Έσπερ.

Οι συναντήσεις των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ δημιούργησαν τη βάση για τη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο το Δεκέμβριο.

Οι υπουργοί ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ συζήτησαν την απειλή που θέτει η Ρωσία και τον υβριδικό πόλεμο που ξεκίνησαν οι Ρώσοι εναντίον των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης την απειλή για το ΝΑΤΟ από την Κίνα.

«Βράζει» η Τουρκία για την πρόσκληση του Τραμπ στον ηγέτη των Κούρδων μαχητών του YPG

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: