Ο Πομπέο θέτει κόκκινη γραμμή στην Άγκυρα: Δεν θα επιτρέψουμε παράνομες γεωτρήσεις

File Photo: Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ κατά την διάρκεια κοινών δηλώσεων. Φωτογραφία: HELLAS JOURNAL




Ιδιαίτερα σημαντική η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, σχετικά με τις τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις.Απαντώντας σε ερώτηση του OPEN και της HELLAS JOURNAL, ο κος Πομπέο έδωσε ένα σαφές στίγμα για τις αναβαθμισμένες σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ προειδοποιώντας παράλληλα την Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά, θέτοντας σαφή όρια.

«Υπάρχουν κάποια όρια, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον οποιονδήποτε, την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», ανέφερε ο Μάικ Πομπέο ερωτηθείς σχετικά με τις δραστηριότητες της γείτονος.

«Κατανοούμε τους κινδύνους γνωρίζουμε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα και δουλεύουμε πολύ στενά ώστε να μην υπάρχει στρατικοποίηση αυτών των θεμάτων, και να υπάρχει αποκλιμάκωση», είπε ο κ. Πομπέο προσθέτοντας: «Υπάρχουν και όρια. Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε, την Τουρκία, παράνομες γεωτρήσεις».

«Ως Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε ξεκαθαρίσει ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάσει διεθνείς κανόνες» προσθέτοντας ότι η ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει στην Τουρκία ότι «δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι μη αποδεκτές», απάντησε ο Πομπέο σε άλλη ερώτηση σχετική με το ίδιο θέμα, και συγκεκριμένα στο ποια είναι η απάντηση της αμερικανικής πλευράς στα όσα εξέθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τις τουρκικές δραστηριότητες.

Για το ίδιο θέμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Φωτογραφία Hellas Journal

Στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναδείξει το θέμα των τουρκικών δραστηριοτήτων προς τον αμερικανό ΥΠΕΞ.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει:

«Στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, και συνοδευόμενα συχνά από μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική. Αναφέρομαι, κύριε υπουργέ, στην πρακτική της γειτονικής Τουρκίας η οποία, δυστυχώς συχνά, δεν συνάδει με τη στάση φιλίας και συνεργασίας στην οποία επιμένει η Ελλάδα. Για τις εξελίξεις, αυτές, άλλωστε, έχει τοποθετηθεί και με επίσημες αποφάσεις της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος δεν ζητά παρά το αυτονόητο. Την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Προσδοκώ, στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα οδηγήσει τελικά, στη διαμόρφωση ενός πιο εποικοδομητικού και γόνιμου κλίματος στην περιοχή».

HELLAS JOURNAL , Open TV

Θερμή υποδοχή Δένδια σε Πομπέο: Στο “τραπέζι” Βαλκάνια, Κυπριακό και τουρκικές προκλήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: