Μεξικό: Αναλαμβάνει δράση ο στρατός κατά της φονικής βίας των καρτέλ ναρκωτικών

Σκηνές από ταινία θυμίζουν οι εικόνες από τις συμπλοκές μεταξύ ενόπλων του καρτέλ ναρκωτικών και των δυνάμεων ασφαλείας στο Κουλιακάν Photo: EPA/STR
Στελέχη των ειδικών δυνάμεων άρχισαν χθες να περιπολούν στην πόλη Κουλιακάν, μετά το χάος που προκάλεσε η φονική  δράση κακοποιών του καρτέλ Σιναλόα, η οποία ανάγκασε τις αρχές να αφήσουν ελεύθερο έναν γιο του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.

Την ίδια ώρα  μεξικανική κυβέρνηση εξασφάλισε την υπόσχεση της Ουάσινγκτον ότι θα εντείνει την προσπάθεια να ανακοπεί η ροή όπλων προς τις συμμορίες από τις ΗΠΑ.

Πάνω από 400 στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν στην Κουλιακάν το Σαββατοκύριακο, μερικά εικοσιτετράωρα αφότου οι κακοποιοί του καρτέλ Σιναλόα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρες συνοικίες την περασμένη εβδομάδα, αναγκάζοντας τις αρχές να αφήσουν ελεύθερο τον Οβίδιο Γκουσμάν.

  • «Θα προστατεύσουμε τους πολίτες, αυτή είναι η αποστολή μας», εξήγησε ο στρατηγός Κάρλος Ραμόν Καρίγιο ντε Βιγιάρ, ο οποίος επιθεώρησε μονάδες του στρατού που συμμετείχαν σε μια εκδήλωση για τα ΜΜΕ. «Θα καταπολεμήσουμε την ανασφάλεια», πρόσθεσε.

Οχήματα του στρατού εφοδιασμένα με βαριά πολυβόλα οργώνουν τους δρόμους της στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, αλλά δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες έδειξαν πως η κοινή γνώμη θεωρεί πως οι βαρόνοι των ναρκωτικών ισχυροποιήθηκαν μετά το χάος της περασμένης εβδομάδας, όταν ο στρατός και η αστυνομία εμφανίστηκαν να υποχωρούν.

Ο Κριστόμπαλ Καστανέδα, επικεφαλής της διεύθυνσης δημόσιας ασφάλειας της Πολιτείας Σιναλόα, είπε σε τηλεοπτικό παρουσιαστή ότι συνολικά 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επιμένει ότι η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Οβίδιο Γκουσμάν ήταν σωστή και έσωσε ζωές αφού οι εκτελεστές των καρτέλ έστησαν οδοφράγματα, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και άνοιξαν πυρ με βαριά πολυβόλα με τα οποία ήταν εφοδιασμένα τα θωρακισμένα οχήματα με τα οποία κινούνταν.

Σε βίντεο των επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας, sicarios των καρτέλ εικονίζονται να ρίχνουν με πενηντάρια τουφέκια και τουλάχιστον ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο εφοδιασμένο με βαρύ πολυβόλο, οπλισμό που δεν είναι διαθέσιμος, τουλάχιστον νόμιμα, στο Μεξικό.

Η μείωση του αριθμού των ανθρωποκτονιών που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο έδωσε μια ανάσα στον πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος εφαρμόζει μια ευρεία στρατηγική με στόχο τη μείωση του επιπέδου της βίας που όμως επικρίνεται έντονα από την αντιπολίτευση.

Η υπόσχεση της Ουάσιγκτον

Το υπουργείο Ασφάλειας και Προστασίας του Πολίτη του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι οι αρχές των ΗΠΑ υποσχέθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν τη διακίνηση όπλων προς νότον.

«Οι αρχές των ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι η κυβέρνησή τους θα καταβάλλει προσπάθειες να αντιμετωπίσει την εμπορία όπλων (…) και επανέλαβαν ότι είναι πρόθυμες να εργαστούν [μαζί με αυτές του Μεξικού] για την κατάρτιση κοινών σχεδίων δράσης», ανέφερε σε δελτίο Τύπου το υπουργείο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

600 τόνοι πετρελαίου στις ακτές της Βραζιλίας: Στη Βενεζουέλα τα “ρίχνει” ο Μπολσονάρου

 

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal